Compromís per Ontinyent ha recordat que Ens Uneix governa la Diputació amb un PP que ha retallat el 40% del pressupost de Conselleria per a la construcció de centres educatius públics. Calabuig ha sol·licitat tota la documentació sobre les obres del CEIP Martínez Valls

Aquest dijous, el grup municipal Compromís per Ontinyent ha reclamat en roda de premsa una actitud més reivindicativa del govern municipal d’Ens Uneix davant la Conselleria d’Educació, en relació amb la paralització de les obres del CEIP Martínez Valls i la situació del Pla Edificant a Ontinyent. El portaveu valencianista i Cap de l’Oposició, Nico Calabuig, ha denunciat la postura conformista de l’alcalde i l’equip de govern, que ha admés com a única opció mantindre l’alumnat del CEIP Martínez Valls en aules prefabricades durant dos anys més. A més, Calabuig ha anunciat que han sol·licitat per escrit accedir a tota la documentació sobre les obres del centre per conéixer amb detall la situació.

En paraules del regidor i portaveu de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, “ens resulta preocupant la postura conformista de l’alcalde Jorge Rodríguez i el seu equip de govern davant la paralització de les obres del CEIP Martínez Valls. L’obligació d’un alcalde és defensar els interessos del seu poble per damunt de tot, i no resignar-se a acceptar les injustícies que afecten a la gent, més encara quan es tracta dels nostres xiquets i xiquetes. Cal que l’alcalde d’Ontinyent exigisca solucions davant la Conselleria d’Educació, i no justificar ni assumir que l’alumnat del CEIP Martínez Valls haja d’estar com a mínim dos anys més en barracons. També cal recordar que l’alumnat del CEIP Vicent Gironés havia de passar a l’aulari prefabricat que ara ocupa el Martínez Valls per poder començar les seues obres”.

“En l’últim Ple Municipal, el regidor de Territori, Óscar Borrell, que té delegades les competències del Pla Edificant, va assenyalar que la Conselleria d’Educació i l’empresa s’havien reunit en solitari. A més, en dos ocasions va dir que Conselleria no havia autoritzat el modificat del contracte, que no anava a incrementar el pressupost, i que instava a resoldre el contracte. Volem saber amb detall els motius d’aquesta negativa. Per això hem registrat un escrit sol·licitant accés a tota la documentació de les obres del CEIP Martínez Valls, amb els expedients, les actes de les reunions d’obra, les certificacions remeses a Conselleria per l’Ajuntament, així com tots els documents i les comunicacions referents a la qüestió. Volem examinar tota eixa documentació de forma detallada i poder obtindre la informació concreta de cada fase de tot aquest procés”, ha remarcat Calabuig.

El Cap de l’Oposició ha subratllat que “no hem de passar per alt que l’actual Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana, encapçalada pel PP, soci de govern d’Ens Uneix a la Diputació de València amb el suport de Vox, ha retallat en més de 120 milions d’euros el pressupost destinat al Pla Edificant. Aquesta retallada d’un 40% és una clara mostra de la seua intenció de desmantellar un programa clau per a la construcció i dignificació dels centres educatius públics, que va posar en marxa Compromís des de la Generalitat fa dos legislatures. A Ontinyent el Pla Edificant continua tenint projectes pendents, alguns en procés d’obres, altres amb les competències delegades i altres esperant la delegació”.

“Altres municipis ja estan patint cancel·lacions de projectes que s’anaven a delegar o modificacions de projectes que Conselleria no aprova. Fins i tot hi ha ajuntaments que estan havent d’assumir amb recursos municipals modificacions de projectes perquè l’actual Conseller del PP ha retallat el pressupost i no posa diners suficients. Són situacions intolerables. A Ontinyent no ens podem permetre que açò puga ocórrer, i per això instem a l’alcalde a què no tinga por d’exigir als seus socis de la Diputació que agilitzen les solucions des de la Generalitat, i invertisquen allò que correspon als centres educatius públics de la nostra ciutat”, ha apuntat Calabuig.

El portaveu també ha exposat que “per culpa de la retallada de més de 120 milions d’euros feta per la Conselleria del PP en el pressupost del Pla Edificant, tots els projectes no podran anar endavant. I açò ens preocupa especialment en aquells projectes d’Ontinyent que estan per començar. Com bé sap el govern municipal, els projectes poden incorporar canvis mentre es desenvolupa tot el procés des de la redacció fins a la construcció: noves necessitats pedagògiques o peticions de la comunitat educativa, pujades de preus per diferents contextos econòmics, i qualsevol altra situació que pot requerir més pressupost”.

Nico Calabuig ha explicat que “mentre Compromís ha gestionat la Conselleria d’Educació, el Pla Edificant s’ha anat executant amb normalitat i s’ha incrementat el pressupost sempre que ha fet falta. Bona prova d’això ha sigut el bon ritme d’execució que ha assenyalat reiteradament el regidor de Territori. Ara, en canvi, amb el PP i Vox al govern de la Generalitat, a Ontinyent tenim les obres d’un centre parades, i altres obres sense data d’inici. L’alcalde ha de reaccionar davant una situació tan preocupant, i no justificar les excuses de la Conselleria encapçalada pel PP”.

Calabuig ha recordat que “la nostra obligació com a principal grup de l’oposició és fiscalitzar la gestió del govern municipal, demanar la informació necessària, i instar a buscar respostes i solucions. Durant els últims dies ja s’ha volgut deslegitimar la nostra tasca, i des del partit de l’alcalde se’ns ha acusat d’irresponsables i deslleials. No tolerarem que es pose en dubte el nostre treball i la nostra preocupació per les comunitats educatives dels centres educatius públics d’Ontinyent. Si altres veuen coartada la seua capacitat de moviments perquè formen part dels governs de la dreta en altres institucions, nosaltres continuarem reivindicant al Govern Valencià que complisca els seus compromisos amb Ontinyent”.

“En el passat, quan s’han vist afectades altres infraestructures o serveis de la ciutat, s’ha reclamat a la Conselleria corresponent de forma clara la seua responsabilitat, encara que també hi haguera altres actors implicats, com empreses adjudicatàries. Ara, per contra, veiem una postura molt conformista, que va en detriment dels interessos d’Ontinyent. Amb l’educació pública no es juga, i des de Compromís ho tenim claríssim”, ha conclòs el portaveu.