ÍNDEX

1. SANITAT I PROMOCIÓ DE LA SALUT

2. DRET A L’HABITATGE

3. EDUCACIÓ

4. SERVEIS SOCIALS INCLUSIUS

5. IGUALTAT I DIVERSITAT

6. DIVERSIFICACIÓ DE L’ECONOMIA LOCAL

7. JOVENTUT

8. ESPORTS

9. CULTURA I PATRIMONI

10. PARTICIPACIÓ CIUTADANA

11. URBANISME I MOBILITAT

12. MEDI AMBIENT I SOSTENIBILITAT

PROPOSTES

1. SANITAT I PROMOCIÓ DE LA SALUT

– Recuperarem la Regidoria de Sanitat i Salut Pública amb l’objectiu de coordinar les polítiques municipals de promoció de la salut en tots els àmbits, i col·laborar amb els centres d’Atenció Primària, el Departament de salut i la Conselleria de Sanitat.

– Crearem un fons municipal per a despeses d’habitatge i transport del personal sanitari, amb l’objectiu d’incentivar la cobertura de les places i contribuir a garantir els serveis sanitaris de l’Hospital General d’Ontinyent.

– Crearem un Gabinet Psicològic Municipal per tal de col·laborar en l’atenció psicològica i la prevenció de problemes de salut mental entre la ciutadania, especialment la vulnerable i la joventut.

– Impulsarem l’elaboració d’un Programa municipal de promoció de la salut, en col·laboració amb els centres d’Atenció Primària, les entitats sociosanitàries i tots els actors implicats.

– Promourem campanyes municipals d’informació i sensibilització en matèria de salut.

– Fomentarem una política transversal de prevenció en matèria de salut des de totes les àrees municipals, atenent a factors com la qualitat de l’aire, el benestar emocional, l’alimentació saludable, el foment de l’activitat física o la prevenció de conductes addictives.

– Crearem la Taula Local Sociosanitària amb representació dels centres de salut, els serveis socials municipals, les entitats sociosanitàries i els cossos de seguretat, per posar en comú el treball dels diferents àmbits que intervenen en la sanitat i la salut de les persones.

– Potenciarem el contacte de l’alumnat d’Infermeria universitari i de cicles formatius amb els centres sanitaris, per facilitar la realització de pràctiques a nivell local i incentivar la futura dotació de personal sanitari a Ontinyent.

– Reivindicarem davant la Conselleria de Sanitat la creació de més places de personal facultatiu, vinculades específicament a l’Hospital General d’Ontinyent. També demanarem que es faciliten les sinergies entre departaments de salut, per garantir la cobertura d’especialitats més concretes.

– Vetllarem perquè la Conselleria dote de contingut l’edifici del nou Hospital i les actuals instal·lacions, defensant el manteniment i l’ampliació dels serveis sanitaris a Ontinyent.

2. DRET A L’HABITATGE

– Impulsarem, en col·laboració amb la Generalitat Valenciana, un Pla Edificant de vivenda pública, per facilitar l’accés a l’habitatge en condicions dignes, especialment a la gent jove, i revitalitzar les zones més degradades dels diferents barris.

– Incrementarem les ajudes municipals al lloguer jove, per impulsar les opcions d’emancipació del sector jove de la població.

– Prioritzarem l’accés de les persones joves a l’habitatge públic establint mesures de reserva en un 40% d’aquests habitatges, tenint en compte el nivell de renda.

– Implementarem mesures fiscals a través de les ordenances municipals, per evitar que els tenidors de més de cinc vivendes les mantinguen buides mentre hi ha persones que tenen dificultats per accedir a un habitatge digne.

– Crearem programes de col·laboració públic-privada per a la construcció d’habitatges en règim de lloguer assequible en espais i parcel·les de titularitat municipal, en els quals primarem la col·laboració amb cooperatives de promotors.

– Fomentarem programes socials de lloguer assequible en règim d’habitatge compartit entre persones joves i dependents, persones majors o amb diversitat funcional.

3. EDUCACIÓ

– Donarem un nou impuls als programes de ciutat educadora per impregnar tot l’espai urbà i la vida comunitària local de les bones pràctiques en matèria educativa, no només des del punt de vista acadèmic sinó implicant tota la societat d’Ontinyent en l’educació de les presents i futures generacions.

– Impulsarem un Acord social i polític a escala municipal contra l’assetjament escolar, que implique tots els agents socioeducatius en el disseny de protocols que facen front a aquesta problemàtica que afecta la salut emocional de xiquets i xiquetes, joves i adolescents.

– Fomentarem la creació de programes pilot d’educació pública infantil de 0 a 2 anys, per garantir l’educació pública en totes les etapes vitals i millorar la conciliació de les famílies.

– Impulsarem, en col·laboració amb els agents implicats, una reformulació de la Fundació Universitària Campus Ontinyent, amb l’objectiu de convertir-la en un ens útil per a la promoció de l’impacte educatiu, social i econòmic d’Ontinyent com a ciutat universitària.

– Treballarem amb els centres educatius per tal d’oferir programes d’activitats extraescolars gratuïtes basades en la cultura i el patrimoni d’Ontinyent, amb l’objectiu de millorar la conciliació familiar i complementar la tasca educativa arrelada a l’entorn social i mediambiental de l’estudiantat.

– Promourem convenis de col·laboració amb la Universitat, Centres de Formació Professional, agents socioeconòmics i LABORA, per fomentar una oferta formativa vinculada a les necessitats dels sectors productius locals. 

– L’Ajuntament redactarà un codi de bones pràctiques per als menjadors escolars, amb l’objectiu que la contractació dels serveis de restauració fomente l’educació nutricional i la promoció de la producció agroalimentària local.

Dinamitzarem el Consell Escolar Municipal amb l’objectiu d’implicar tota la comunitat educativa en el desenvolupament del model de ciutat i promoure la seua participació en les decisions que afecten al món educatiu local.

– Treballarem per finalitzar els projectes en curs de millora i construcció d’infraestructures educatives dintre del Pla Edificant, així com per la realització de nous projectes atenent a les necessitats reals dels centres educatius públics d’Ontinyent. 

– Promourem la signatura de convenis amb la Conselleria d’Educació per tal d’obrir els col·legis i instituts per les vesprades, amb l’objectiu d’aprofitar al màxim aquests espais i dotar de noves instal·lacions esportives els nostres barris.

– Promourem la signatura de convenis amb la Conselleria de Sanitat per tal que el personal d’infermeria acudisca als centres educatius per a tasques d’Atenció Primària i sensibilització.

– Impulsarem, en col·laboració amb les direccions dels centres educatius i les comunitats educatives, un programa de Patis Educatius i Inclusius, per fer-los més amables a totes les persones, siga quina siga la seua condició o les seues capacitats.

4. SERVEIS SOCIALS I INCLUSIÓ

– Crearem una Residència pública que explore un nou model de convivència entre majors i joves, i que prioritze la seua ubicació al Carrer Major. 

– A través del Pla Convivint de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, posarem en marxa un Centre Específic per a persones amb Malaltia Mental Crònica amb allotjament i rehabilitació per ampliar la seua autonomia personal i social. Aquest centre funcionarà de manera coordinada amb el CRIS d’ADIEM.

– Mitjançant el Pla Convivint, impulsarem un Centre de Dia de Suport Convivencial i Educatiu, dedicat a l’atenció dels joves, adolescents, xiquets i xiquetes que necessiten suport social. Aquest centre complementarà la tasca del Rogle.

– Implantarem un nou model de gestió de les activitats als centres cívics municipals, oferint una programació de qualitat i sense interrupcions, tot respectant els drets laborals de les persones treballadores.

– Millorarem les condicions logístiques i la dotació de personal dels Serveis Socials municipals, amb l’objectiu de facilitar la seua tasca i agilitzar la resolució d’expedients d’ajudes socials.

– Garantirem l’actualització dels complements salarials de les educadores socials de l’Ajuntament d’Ontinyent a la seua categoria professional.

– Dinamitzarem el Consell Municipal d’Inclusió i Drets Socials, amb l’objectiu de potenciar la participació de totes les entitats sociosanitàries i fer que la presa de decisions siga més propera a les seues necessitats. 

– Millorarem i ampliarem les ajudes d’emergència social, a través de bons de consum en comerç local per facilitar l’accés de les persones i famílies vulnerables als productes bàsics.

– Crearem un distintiu de Comerç Accessible per a aquells establiments que complisquen amb la normativa en matèria d’accessibilitat.

– Realitzarem un Pla municipal d’accessibilitat que contemple la senyalització urbana, els suports visuals, el mobiliari accessible, els jocs infantils i l’adaptació de textos per tal de facilitar la comunicació a totes les persones.

– Crearem una Ordenança Municipal per a l’Eliminació de les Barreres Arquitectòniques.

– Invertirem el 0,7% del Pressupost Municipal en cooperació i solidaritat

– Crearem un Servei d’Acollida Municipal per a les persones nouvingudes, que se centre en oferir suport i acompanyament emocional, legal, sociolaboral i lingüístic per a la consecució de la plena convivència social. 

5. IGUALTAT I DIVERSITAT

– Recuperarem la participació real de les persones i entitats que formen part del Consell de les Dones.

– Exigirem davant la Conselleria de Justícia la recuperació dels jutjats específics de violència de gènere a Ontinyent. 

– Desenvoluparem un programa de prevenció de la violència masclista en centres escolars i activitats d’oci, tot fomentant la promoció en matèria d’igualtat i diversitat. 

– Obrirem la Casa de les Dones com a espai de trobada, de formació, d’empoderament i de concentració de serveis específics dirigits a les dones.

– Augmentarem el nombre de vivendes municipals destinades a les dones víctimes de violència masclista. 

Ampliarem el servei de punts violeta per tal de contribuir a l’atenció i la conscienciació front a les agressions masclistes. 

– Impulsarem accions per a normalitzar i visibilitzar el col·lectiu LGTBI+, atenent especialment a les realitats més vulnerables, mitjançant campanyes específiques de divulgació i reparació. 

– Crearem espais i activarem mecanismes permanents que tinguen com a finalitat la col·laboració i cooperació participativa entre l’administració pública i els col·lectius LGTBI+, per tal de desenvolupar i executar polítiques públiques interseccionals que atenguen la realitat d’Ontinyent.

– Incorporarem la perspectiva de gènere en totes les àrees municipals. 

– Primarem els convenis laborals dignes, justos i amb paràmetres igualitaris, al mateix temps que reivindicarem un marc propi de relacions laborals i protecció social atenent especialment a les feines feminitzades. 

– Estudiarem la remunicipalització del servei de neteja dels edificis municipals, un sector altament feminitzat i precaritzat. 

6. DIVERSIFICACIÓ DE L’ECONOMIA LOCAL

-Impulsarem un model de ciutat que afavorisca noves oportunitats laborals de qualitat en un entorn empresarial diversificat, amb sensibilitat social i sostenible.

6.1. OCUPACIÓ

– Farem efectiva la participació de l’Ajuntament en els Pactes territorials d’ocupació, desenvolupant la concertació social adreçada a la creació d’ocupació de qualitat i desenvolupament econòmic. Prestarem especial atenció a la inserció de les dones, les persones joves, les persones desocupades de llarga durada, amb diversitat funcional i migrants. 

– Fomentarem la col·laboració de les empreses per a implementar a Ontinyent la Formació Professional Dual que connecte la formació amb el teixit productiu local, en condicions dignes per a l’alumnat.

– Impulsarem sinergies amb el Campus Universitari amb l’objectiu de potenciar la transferència de coneixement entre el món acadèmic i l’economia local.

6.2. INDÚSTRIA 

– Continuarem treballant junt amb la Conselleria d’Economia Sostenible en la modernització i excel·lència de les àrees industrials (asfaltat, energia, clavegueram i seguretat), autèntiques fixadores de l’economia en l’àmbit local, al mateix temps que impulsarem la col·laboració entre àrees i professionals de diferents territoris.

–   Incorporarem la fibra òptica a totes les àrees industrials per assegurar la competitivitat de les empreses que es vulguen instal·lar al municipi.

–  Completarem l’inventari de naus industrials amb un catàleg de sòl industrial disponible amb l’objectiu d’atraure la implantació de noves empreses.

– Agilitzarem la concessió de llicències d’activitat per a l’obertura de nous comerços i indústries, i primarem criteris d’incorporació de treballadores i treballadors dels col·lectius socials més cronificats a l’atur, amb especial atenció a les dones, les persones joves i les majors de 45 anys.

– Promourem les indústries culturals i creatives com a sector emergent de treball de qualitat, mitjançant la consolidació de formes de facturació i accés a finançament.

– Reformularem les funcions, responsabilitats i activitats del Consell Econòmic i Social (CES) per convertir-lo en un veritable instrument de promoció de l’economia local.

6.3. COMERÇ

– Col·laborarem amb la resta de municipis de la comarca per crear sinergies i formes de transport que contribuïsquen a fer d’Ontinyent el pol d’atracció comercial de la Vall d’Albaida.

– Dissenyarem i implementarem campanyes de suport al comerç local amb vocació d’atracció comarcal i vinculades a accions solidàries. 

– Apostarem pel desenvolupament del comerç digital local amb aplicacions ben gestionades i dinamitzades, per tal d’afavorir l’adaptació del comerç local a noves realitats i oportunitats de venda. 

– Incentivarem l’obertura de comerços als barris que estan patint la pèrdua de botigues i serveis, mitjançant bonificacions fiscals per a l’ocupació de locals buits als carrers que pateixen desertització comercial.

– Reactivarem l’Oficina de l’Emprenedoria per donar suport als comerços i serveis emergents. 

–  Impulsarem un nou model de Mercat Municipal, que siga comercialitzador de productes de proximitat i de qualitat, generador d’experiències culturals i gastronòmiques, i comptar alhora amb serveis capaços de competir amb el comerç electrònic en mans de gegants generalistes. Revisarem les ordenances del mercat municipal per tal que cada dia  albergue el màxim nombre de parades obertes i es convertisca així en un veritable centre de comerç.

Senyalitzarem els aparcaments existents a la ciutat per facilitar el seu ús en general i l’accés a la clientela provinent de localitats veïnes. Facilitarem la signatura d’un conveni entre Promoció Econòmica i el CC El Teler per a l’ús de l’aparcament en condicions avantatjoses. 

– Establirem zones ORA que contemplen facilitar l’aparcament a veïnat i comerciants, i signarem acords amb els comerços per tal que puguen regalar vals d’aparcament en zona blava a la clientela, seguint criteris de fidelització.

– Facilitarem les instal·lacions d’autoconsum energètic compartit per reduir la factura elèctrica del xicotet comerç i millorar la sostenibilitat de l’activitat comercial.

6.4. AGRICULTURA

Crearem el Consell Agrari format per entitats i professionals del sector, amb l’objectiu de donar-li veu i potenciar-lo com a nínxol de llocs de treball i de resiliència contra el canvi climàtic.

– Dotarem el Departament de Medi Ambient de personal tècnic especialitzat en agricultura per facilitar assessorament tècnic enfocat a la diversificació de la producció i la col·laboració amb l’àmbit universitari, així com amb altres nivells de l’administració pública. 

Difondrem la marca Meló d’Or d’Ontinyent amb l’objectiu de situar-lo com un producte de qualitat que s’identifique amb la ciutat d’Ontinyent i així obrir nous mercats.

– Impulsarem la creació d’un banc de llavors que permeta el manteniment i la recuperació de varietats autòctones, i que contribuïsca a l’assoliment de la sobirania alimentària. 

– Ampliarem el pressupost destinat al manteniment de la xarxa de reg.

– Crearem un Pla Estratègic d’impuls del sector agrari per dotar-lo de les eines  i recursos necessaris per a incrementar el seu pes en l’economia local.

Primarem la presència de punts de venda de producció local al mercat municipal i potenciarem nous canals de venda directa entre productores i consumidores.

– Transitarem cap a la gestió circular dels nostres residus agrícoles reforçant les alternatives a les cremes. 

6.5. TURISME

– Crearem una ruta cultural i museística que vertebre l’entorn del Molí Descals, Museu Tèxtil, les cases senyorials del Carrer Major, la Plaça Major, la Plaça de Baix i el barri de la Vila, i l’enllaçarem amb la resta de rutes, com la de les Xemeneies de les antigues fàbriques, la del Riu Clariano i la dels Refugis.

– Crearem paquets turístics que combinen diferents experiències culturals, patrimonials, naturals i gastronòmiques.

– Elaborarem un Pla de Senyals Informatives dels Recursos Turístics en diversos idiomes, audiodescripció, lectura fàcil, pictogrames i codis QR, amb l’objectiu de donar a conéixer la història i el significat dels espais patrimonials i els atractius de la ciutat.

– Garantirem uns horaris d’obertura de la xarxa de museus i dels principals recursos turístics que faça possible les visites els caps de setmana i festius.

– Crearem espais d’estacionament de caravanes i d’autobusos amb serveis per atraure els circuits turístics itinerants.

– Crearem una marca corporativa de comerç local per a productes d’Ontinyent com els embotits, el meló, els dolços, l’oli, el vi, la cervesa, els aperitius i altres productes.

-Treballarem per la reobertura de l’Alberg Perú amb l’objectiu de comptar amb un recurs necessari per a poder atraure visitants.

– Col·laborarem amb el sector hostaler per oferir noves experiències gastronòmiques enfocades al turisme i fomentar la presència de plats típics d’Ontinyent en les cartes dels establiments.

– Incentivarem la reobertura de l’espai de restauració del Palau de la Vila per donar servei al barri. 

– Col·laborarem amb la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida per impulsar i divulgar els atractius turístics de la comarca.

6.6. ECONOMIA DEL CONEIXEMENT

– Crearem una Agència Municipal de Captació d’Inversions en col·laboració amb la Generalitat, amb l’objectiu d’atraure noves activitats a la nostra ciutat.

– Promourem a través de la Fundació Universitària Campus Ontinyent la implantació a la nostra ciutat de Treballs Finals de Grau, per tal de fer de l’àmbit acadèmic un veritable impuls per a la ciutat. 

– Establirem fórmules de col·laboració per incrementar la inversió en I+D+i que tinguen com a objectiu projectes pilot en automatismes, robòtica, hidràulica, telecomunicacions, electrònica, l’electromagnetisme i les energies renovables. 

7. JOVENTUT

– Actualitzarem el Pla de Joventut d’Ontinyent amb la participació real del jovent i el desplegarem per fer efectiva l’aplicació de les polítiques que garantisquen els drets i oportunitats de la joventut.

– Crearem una plaça de Personal Tècnic Municipal de Joventut que faça possible l’execució de totes les activitats i serveis necessaris per complir amb els objectius del Pla.

– Recuperarem el diàleg i la col·laboració amb el Consell Local de la Joventut, com a entitat que aglutina el teixit associatiu jove, i el reconeixerem com a interlocutor de les necessitats i reivindicacions de la joventut ontinyentina.

– Treballarem conjuntament amb la Universitat, instituts, entitats, associacions i organismes locals i comarcals, amb l’objectiu d’elaborar un pla d’acció per facilitar l’accés laboral a la joventut.

– Consolidarem l’Espai Jove de Sant Rafel i crearem una xarxa municipal d’espais joves dotats de recursos, que apropen a tots els barris els punts de trobada i d’oci saludable, i oferisquen oportunitats a la joventut perquè desenvolupe els seus projectes de forma autònoma. 

– Farem complir la proposta guanyadora d’Ontinyent Participa 2017 de creació d’un espai per a concerts, tenint en compte que siga un espai digne per a artistes i assistents i que permeta la convivència amb el veïnat.

– Ampliarem l’oferta d’educació no formal en temps vacacional adreçada especialment a adolescents, amb una programació basada en la formació en valors cívics i mediambientals. 

– Treballarem des d’un nou Gabinet Psicològic Municipal pel benestar i la salut mental de la joventut. 

– Ampliarem i millorarem els programes d’educació afectivosexual per tal de garantir la formació adreçada al manteniment de la salut afectiva i sexual de la població jove. 

8. ESPORTS

– Elaborarem un Pla estratègic de millora de les instal·lacions esportives municipals amb la finalitat d’establir un ordre de prioritats per modernitzar-les, fer-les accessibles i garantir el compliment dels paràmetres de seguretat.

– Col·laborarem amb el Campus de la UV a Ontinyent per a la professionalització dels clubs esportius. 

– Crearem una Oficina de Suport i Assessorament a la tramitació de subvencions.

Ampliarem l’horari d’obertura del poliesportiu, garantint el seu funcionament durant tots els dies de la setmana.

– Potenciarem sistemes de finançament dels clubs que milloren la seua liquiditat al llarg de la temporada esportiva.

– Abaratirem el cost del lloguer de pistes esportives al Poliesportiu Municipal.

– Desenvoluparem una estratègia d’extensió de l’esport base amb la millora de les accions informatives i el treball conjunt amb els clubs esportius. Posarem en marxa una campanya de foment de l’esport estival amb l’objectiu de fidelitzar les inscripcions de cara a la temporada. 

– Millorarem els equipaments d’exercicis i els parcs de cal·listènia per promoure la pràctica de l’esport funcional a l’aire lliure i de manera segura i gratuïta.

9. CULTURA I PATRIMONI

– Elaborarem un Pla Estratègic de Cultura amb l’objectiu de presentar la candidatura d’Ontinyent a Capital cultural valenciana.

– Crearem nous espais expositius per ampliar l’oferta i cobrir les necessitats d’artistes i entitats locals.

Digitalitzarem l’Arxiu Municipal, i l’ubicarem en la Casa Maians després de rehabilitar-la, per tal que es garantisca l’accessibilitat, la seguretat i la unificació de la documentació.

– Ampliarem l’espai de la Biblioteca Central i dinamitzarem el seu ús com a llocs multidisciplinars amb activitats diverses per a totes les edats. Treballarem en el foment de la lectura, apropant punts de préstec bibliotecari a diversos espais municipals. 

– Treballarem en la coordinació d’un calendari local d’activitats culturals per tal d’evitar el solapament d’actes i plantejar així una oferta més organitzada. 

– Millorarem els sistemes de finançament municipal per tal de facilitar la liquiditat de les entitats culturals locals al llarg de l’any. 

– Crearem el certamen de bandes de música “Ciutat d’Ontinyent” en col·laboració amb les societats musicals de la nostra ciutat.

– Dissenyarem una programació cultural municipal diversa, estable i de qualitat, amb almenys el 60% de les activitats en valencià per tornar a fer d’Ontinyent la capital cultural comarcal.

– Potenciarem i dinamitzarem el Servei de Publicacions de l’Ajuntament d’Ontinyent i adaptació a les noves tecnologies.

Dinamitzarem els espais culturals amb ampliació d’horaris i cessió per a activitats culturals, sempre que siguen sense ànim de lucre.

– Donarem suport a les noves persones creadores d’Ontinyent i la Vall d’Albaida, mitjançant l’aportació dels mitjans necessaris per a la difusió de les seues creacions, i la creació d’uns premis de creació artística

Crearem una Mesa de l’Oci amb professionals de l’hostaleria, veïnat i entitats culturals per aportar solucions i propostes de dinamització de l’oci cultural a Ontinyent.

– Dotarem de personal especialitzat al Palau de la Vila i el MAOVA per poder oferir un programa de visites guiades adreçades als centres educatius de la ciutat i de la comarca i a la ciutadania en general, el qual podria ampliar-se en el futur a nous projectes com el Museu de campanes, els Refugis de guerra, etc.

– Donarem un nou impuls a la ja creada Comissió per a la Recuperació de la Memòria Històrica d’Ontinyent.

– Dinamitzarem l’ús social i cultural del Palau de la Vila, tot retornant el Ple Municipal a l’anterior ubicació una vegada hi estiga garantida l’accessibilitat, amb una proposta d’usos i un pla de viabilitat.

– Fomentarem la Biblioteca Pública Municipal com a servei bàsic de la vida cultural de les persones, reforçant-ne les funcions socials, perquè esdevinga un servei igualitari, cohesionador i democràtic d’accés a la informació.

– Impulsarem el foment de la lectura mitjançant la facilitació de punts de lectura en espais públics.

Fomentarem l’alfabetització digital, especialment per a persones majors de 55 anys.

– Crearem espais audiovisuals de pantalla compartida per al visionat de continguts de manera social, formativa, interactiva i videojocs.

– Informarem als joves estudiants sobre aquelles activitats socials i culturals que siguen adients per al seu creixement cultural i emocional organitzades des de les diferents regidories.

– Elaborarem un catàleg de finques rústiques per tal de posar en valor el patrimoni rural popular. 

10. PARTICIPACIÓ CIUTADANA I CONVIVÈNCIA

Recuperarem l’esperit inicial d’Ontinyent Participa, amb una dotació de l’1% del pressupost perquè la ciutadania puga decidir el destí d’una part important dels recursos municipals.

– Implementarem un nou sistema de funcionament dels consells locals de participació ciutadana, amb l’objectiu d’incrementar el protagonisme del teixit social i ciutadà en la presa de decisions públiques. 

– Crearem un Consell de la Infància per conscienciar i educar la població infantil en la participació ciutadana i la gestió dels assumptes que li afecten.

Recuperarem la Policia de Barri com un servei proper a la ciutadania i preventiu davant els problemes quotidians de seguretat, convivència i respecte pels espais públics.

– Activarem un servei d’assessorament tècnic de suport a l’associacionisme per agilitzar els tràmits amb l’administració.

– Fomentarem el dret de les persones a accedir a la informació pública i a la seua reutilització. 

– Donarem veu a la ciutadania impulsant la realització de consultes democràtiques com a eina per a resoldre debats importants per a la societat ontinyentina.

– Publicarem la informació al Portal de Transparència de manera senzilla, clara, estructurada i accessible a nivell cognitiu i sensorial per a totes les persones.

– Fomentarem entre la ciutadania l’accés a aquesta informació per afavorir que s’implique en els assumptes públics, a fi d’avançar cap a l’empoderament ciutadà i la participació democràtica.

– Articularem accions formatives específiques destinades als òrgans municipals competents en transparència.

– Fomentarem la transparència com a guia de totes les decisions municipals, tant de caràcter polític com per part del personal municipal.

– Impulsarem la transició d’un model de subvencions nominatives a clubs esportius i associacions cap a un model amb criteris objectius.

Respondrem qualsevol dubte plantejat per un ciutadà o ciutadana.

11. URBANISME I MOBILITAT

– Modificarem el PGOU, el PRI de Poble Nou i el PERI de la Vila per transitar cap a un model urbanístic que prioritze el creixement sobre la ciutat existent, la regeneració dels barris històrics i la rehabilitació energètica com a motor econòmic.

– Desenvoluparem un Pacte pel Centre Històric, que planifique i dote de recursos econòmics les actuacions prioritàries d’urbanisme, rehabilitació d’habitatges i creació d’oportunitats als barris de La Vila i el Poble Nou.

– Reurbanitzarem la Plaça Major per recuperar-la per a les persones i fer-la un centre neuràlgic de la vida al centre històric, revaloritzant els seus elements patrimonials i donant una solució als dos solars que li resten atractiu.

Reurbanitzarem el carrer José Simó Marín per facilitar el trànsit de vianants, ja que es tracta d’una zona amb alta concentració de comerços i serveis. Així mateix, estudiarem alternatives d’estacionament per facilitar l’aparcament proper i afavorir la mobilitat sostenible. 

– Reurbanitzarem els carrers adjacents al Mirador de Joan Belda Pastor, així com els que envolten el grup de vivendes Ramon Llin

– Repararem el paviment del Carrer Major i recuperarem la preferència per a vianants, facilitant l’accés de vehicles únicament a residents i comerciants.

– Instal·larem punts d’il·luminació al Camí del Llombo que connecta el carrer de Rafael Sanchis Seguí i el poliesportiu, per garantir la seguretat viària. 

– Estudiarem vies de connexió entre el barri del Llombo i l’entorn del Pont del Salt del Bou.

– Millorarem la dotació de bancs, papereres i ornamentació als carrers, per potenciar espais amables per a les persones vianants.

Ampliarem el servei de bus urbà per aproximar-lo a les infraestructures situades a l’extraradi i a punts propers del disseminat. Augmentarem la freqüència de pas i instal·larem pantalles informatives horàries a les parades. 

– Crearem un anell ciclista que envolte el nucli urbà i un carril bici que facilite l’accés als polígons industrials. Treballarem per la pacificació del trànsit motoritzat i encetarem projectes pilot de peatonalització de carrers els caps de setmana. 

– Realitzarem el projecte d’accés ciclopeatonal de l’estació al cementeri votat per la ciutadania a Ontinyent Participa.

– Facilitarem la mobilitat comarcal per exercir de capitalitat de la formació reglada, possibilitant l’arribada d’estudiants de la formació professional i la universitat a la nostra ciutat. 

– Seguirem reivindicant, en col·laboració amb la resta de municipis afectats, la modernització integral de la línia de tren Xàtiva-Ontinyent-Alcoi, l’augment de les freqüències i la reducció del temps de trajecte. 

– Construirem un aparcament en altura a l’antic Cine Pere i treballarem per crear alternatives d’estacionament amb l’objectiu de consolidar els projectes de pacificació del trànsit al Poble Nou.

– Establirem zones de baixes emissions, i alhora crearem aparcaments per descongestionar el trànsit rodat al voltant de la ciutat, en els quals instal·larem pèrgoles fotovoltaiques que abastisquen d’energia solar la Comunitat Energètica Local.

– Treballarem per la implementació de Plans de Minimització d’Impacte Territorial amb l’objectiu de regularitzar la situació del màxim nombre de casetes del disseminat que permeta la legislació. 

Reorganitzarem les funcions de l’Oficina Tècnica Municipal per adaptar-la als reptes actuals de la ciutat.

12. MEDI AMBIENT, SOSTENIBILITAT I BENESTAR ANIMAL

– Apostarem per la creació de noves zones verdes, microboscos i la plantació d’arbres autòctons als espais públics, per passar dels 7.000 arbres públics actuals als 12.000 recomanats per l’OMS, amb l’objectiu d’adaptar la ciutat al canvi climàtic i combatre l’efecte illa de calor.

– Treballarem de la mà de la Generalitat per aconseguir canvis normatius que afavorisquen la instal·lació de plaques solars en el nucli urbà i en el disseminat. 

– Estudiarem la creació d’un bosc urbà al barri de Sant Rafel a imitació de la zona verda de Benarrai, que incloga un parc caní. 

– Crearem un projecte pilot de ramat municipal per al manteniment sostenible de les àrees forestals, la prevenció d’incendis i el foment d’un model de ramaderia extensiva.

– Fomentarem les comunitats energètiques locals i la participació de l’Ajuntament com a agent impulsor, perquè la instal·lació d’energia fotovoltaica siga democràtica i amb participació de la ciutadania. 

Incentivarem l’autoconsum compartit en edificis d’habitatges en el nucli urbà a través de la bonificació del 50% de l’Impost sobre Béns Immobles i del 95% de l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres, a partir de l’any següent a la seua instal·lació, als immobles que participen d’un autoconsum compartit en comunitats energètiques locals i als conjunts d’habitatges en règim de propietat horitzontal que facen instal·lacions de plaques solars, sempre que la producció d’energia solar represente almenys el 30% del consum de cada habitatge.

– Implementarem mesures perquè la transició energètica siga respectuosa amb el medi ambient i prioritze els interessos de les persones front als de les multinacionals, amb l’objectiu d’assolir la sobirania energètica.

– Definirem al PGOU els terrenys idonis per a la instal·lació de plantes solars, prioritzant espais industrials i ja urbanitzats, o en sòls sense cap valor agrícola o mediambiental. Tot amb la participació i el control democràtic de l’Ajuntament i la ciutadania del municipi, per evitar agressions al territori.

– Transitarem cap a la gestió circular dels nostres residus agrícoles reforçant les alternatives a les cremes. Treballarem per l’autogestió de residus orgànics a través del compostatge domèstic.

– Crearem punts de recollida de residus vegetals al disseminat per reduir les cremes. 

– Recuperarem la col·laboració comarcal en la gestió de residus amb l’objectiu d’implementar el Pla de Minimització de la Vall d’Albaida, reconegut al PIR del País Valencià com un model a seguir.

– Mentre dure el sistema de contenidors, millorarem la inspecció del seu estat i el seu bon ús. Treballarem per la integració a l’entorn les zones de contenidors. 

– Dinamitzarem el Banc de Terres amb l’objectiu d’ampliar la xarxa d’horts urbans i terrenys de secà locals que es troben en desús, per tal de realitzar programes d’inserció sociolaboral vinculats a l’agricultura de proximitat.

– Farem de la finca de Fuset un espai recreatiu forestal com a lloc d’esplai de la població.

– Crearem un refugi d’animals professionalitzat i multidisciplinar en col·laboració amb la resta de municipis de la comarca. 

Col·laborarem amb les protectores d’animals i incrementarem el pressupost assignat per donar facilitats a la gestió de les colònies felines.

– Establirem un protocol d’actuació per tal de respondre de manera coordinada en cas de pèrdua d’animals o accident.

– Promourem el bon tracte als animals en la vida diària, i fomentarem un model de festa lliure de maltractament animal