Nico Calabuig destacava que “amb l’aprovació d’aquestes dos propostes, des d’Ontinyent reafirmem la defensa de la cultura i l’autogovern valencià. I ho fem homenatjant un dels nostres escriptors més universals, i reclamant la recuperació efectiva del nostre dret civil propi”

El passat dijous, el Ple Extraordinari de l’Ajuntament d’Ontinyent aprovava amb 20 vots a favor la moció presentada pel grup municipal Compromís per Ontinyent, en la qual es proposava la declaració de l’any 2024 com a Any Estellés a Ontinyent. En la mateixa sessió plenària es feia lectura, en forma de declaració institucional, de la proposta per la recuperació del Dret Civil Valencià que la formació valencianista també havia registrat com a moció aquest mes. El portaveu i Cap de l’Oposició, Nico Calabuig, destacava la importància de l’aprovació d’aquestes dos iniciatives, com una forma de reafirmar la defensa de la cultura pròpia i l’autogovern del País Valencià, a través d’homenatjar Vicent Andrés Estellés, un dels escriptors valencians més universals, i reivindicar de forma unitària com a Ajuntament la recuperació del Dret Civil propi davant les institucions superiors.

En paraules del regidor i portaveu de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, “comptar amb la celebració de l’Any Estellés a Ontinyent permetrà oferir a tota la ciutadania un programa d’activitats culturals i lectores per apropar-nos a una figura tan influent com Vicent Andrés Estellés, i llegir i escoltar la seua obra. Tal com vam assenyalar al Ple, Estellés tenia una gran estima per la nostra ciutat, tal com recull en diferents poemes dedicats a Ontinyent, o a personatges il·lustres de la ciutat, com el músic Josep Melcior Gomis. És de justícia que li continuem tornant eixa estima en l’any del centenari del seu naixement, i ho fem amb un complet programa d’activitats coordinat pels diferents departaments municipals”.

“A més, és important que com a Ajuntament instem al Consell de la Generalitat Valenciana a recapacitar i declarar l’Any Estellés a escala autonòmica. L’actual govern valencià no pot viure d’esquena a la nostra cultura i literatura, i tindre aquesta deixadesa de funcions en la promoció de la vida i obra de Vicent Andrés Estellés en un any com aquest. Per això els reclamem que impulsen aquesta celebració i coordinen un cicle d’activitats que implique a totes les institucions i entitats. Agraïm als grups Socialista, Ens Uneix i Partit Popular el seu suport a la nostra proposta”, remarcava Calabuig.

El Cap de l’Oposició també assenyalava que “en relació amb el Dret Civil Valencià, celebrem que finalment la nostra moció s’haja incorporat com a declaració institucional de tot el Ple Municipal. És fonamental que a Ontinyent també ens posicionem, i reivindiquem des de la unitat la recuperació del nostre àmbit de gestió propi, previst en l’Estatut d’Autonomia, i que des de Madrid se’ns està negant de forma sistemàtica, per culpa del bipartidisme centralista”.

“No hem d’oblidar que la capacitat legislativa que ens conferia el Dret Civil Valencià, després de la reforma de l’Estatut d’Autonomia de 2006, va permetre, durant huit anys, el desenvolupament de lleis valencianes modernes de família, règim econòmic matrimonial, relacions familiars i unions de fet. Malauradament, totes elles van ser anul·lades pel Tribunal Constitucional. Per contra, hi ha altres sis comunitats autònomes, que són Euskadi, Navarra, Aragó, Balears, Galícia i Catalunya, que sí que tenen reconegut el seu dret civil propi. El poble valencià, com a nacionalitat històrica reconeguda per l’Estatut d’Autonomia, no mereix ser discriminat i menyspreat. I per això, continuarem exigint que se’ns escolte, i que el nostre Dret Civil propi siga reintegrat de manera efectiva per a poder decidir des d’ací com ens volem organitzar”, concloïa Nico Calabuig.