Nico Calabuig ha apuntat que “després de la retallada de més de 120 milions d’euros que ha fet el PP al Pla Edificant enguany, i amb la paralització de les obres del CEIP Martínez Valls, és necessari un posicionament ferm en defensa dels interessos d’Ontinyent davant el Conseller d’Educació”

Aquest dijous, el grup municipal Compromís per Ontinyent ha presentat una moció per al Ple Ordinari que celebrarà l’Ajuntament d’Ontinyent el pròxim 29 de febrer, en la qual proposa exigir a la Generalitat Valenciana el finançament i l’agilització del Pla Edificant a Ontinyent. La iniciativa, registrada pel portaveu valencianista i Cap de l’Oposició, Nico Calabuig, naix arran de la paralització de les obres del CEIP Martínez Valls i la retallada de més de 120 milions d’euros que ha portat a terme la Generalitat en el Pla Edificant per a enguany. La moció incideix en la transcendència que el Pla té per a Ontinyent, amb actuacions a tots els centres educatius públics, i algunes de les més importants encara pendents de realitzar-se. En aquest context, es reclama una actitud reivindicativa de l’Ajuntament davant la Generalitat, així com la celebració d’una reunió dels i les portaveus de tots els partits amb representació municipal amb el Conseller d’Educació.

En paraules del regidor i portaveu de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, “a Ontinyent el Pla Edificant ha transformat la realitat de les instal·lacions educatives públiques de la ciutat, que arrossegaven un llarg llistat de reivindicacions històriques pendents. Durant els últims anys, amb Vicent Marzà i Raquel Tamarit al capdavant de la Conselleria d’Educació, s’han realitzat importants intervencions de millora als CEIP La Solana, Bonavista, Lluís Vives i Carmelo Ripoll, al CEE Vall Blanca i a l’IES Pou Clar. Així mateix, s’han delegat actuacions als CEIP Martínez Valls i Vicent Gironés, i s’han previst la construcció del nou IES l’Estació i la reforma integral del Conservatori Professional J. M. Gomis. Per últim, recentment s’ha estat treballant en una proposta de millores per a l’IES Jaume I”.

“Com s’observa, amb Compromís al capdavant de la Conselleria d’Educació, tots els centres educatius públics d’Ontinyent han comptat amb inversions, ja realitzades o en procés de planificació o execució, per valor de més de 30 milions d’euros. A més, la Conselleria ha estat incrementant el pressupost en diversos casos, quan ha sigut necessari per la inflació i les modificacions dels projectes. Malauradament, amb el govern de PP i Vox a la Generalitat, la continuïtat del Pla Edificant s’està posant en perill. El Consell ha retallat en més de 120 milions d’euros, un 40%, el pressupost destinat enguany a aquest Pla. En la pràctica, açò impossibilita que un gran nombre de projectes previstos puguen anar endavant”, ha exposat Calabuig.

El Cap de l’Oposició ha remarcat que “ja estem patint la posada en risc del Pla Edificant a la nostra ciutat. Les obres del CEIP Martínez Valls fa set mesos que estan parades, i es preveu que la seua finalització es demore, com a mínim, dos anys, amb la qual cosa existeix el perill de perllongar en excés l’activitat lectiva en aules prefabricades. Tot i que el Ple Municipal va acomplir les seues funcions, i va aprovar en sessió extraordinària el 22 de desembre de 2023 l’acceptació del modificat del projecte, la Conselleria comunicava en gener que finalment no autoritza el modificat, no incrementarà el pressupost, i instava a resoldre el contracte”.

Calabuig ha subratllat que “aquest és el cas més cridaner, però tenim més projectes pendents. El CEIP Vicent Gironés, que té delegades les competències i ha traslladat un modificat, no podrà iniciar les seues obres mentre no quede buit l’aulari prefabricat que ara ocupa el CEIP Martínez Valls, retardant la posada en marxa d’aquest projecte. Així mateix, han començat les obres de l’IES l’Estació amb la demolició de l’antic centre. També estan delegades les competències del Conservatori, que es traslladarà provisionalment a l’aulari prefabricat de l’IES l’Estació quan s’actue en el centre. I l’IES Jaume I ha presentat una memòria valorada amb les necessitats que demana el centre, a l’espera de resposta de la Conselleria”.

“Per això, hem presentat al Ple una moció per exigir davant la Conselleria d’Educació l’acompliment de tots els projectes del Pla Edificant a Ontinyent, amb una dotació pressupostària òptima que contemple possibles modificacions a l’alça en cas de necessitat. A més, també reclamem la posada en marxa urgent de tots els tràmits administratius per a agilitzar la represa de les obres del CEIP Martínez Valls. Així mateix, plantegem que l’Ajuntament sol·licite per escrit, l’endemà de l’aprovació de la moció, una reunió conjunta dels i les portaveus de tots els grups polítics amb representació en la Corporació Municipal amb el Conseller d’Educació, José Antonio Rovira. És fonamental que totes i tots puguem rebre informació de primera mà sobre la situació del Pla Edificant a Ontinyent, així com traslladar les exigències que hem explicat”, ha apuntat el portaveu.

Nico Calabuig ha conclòs assenyalant que “Ontinyent ha de continuar mantenint i guanyant serveis i infraestructures, i en eixe sentit, la millora dels centres educatius públics és innegociable. L’educació pública no es toca, i tots els grups polítics ho hem de fer saber a la Conselleria d’Educació. Esperem comptar amb el suport de tota la Corporació, ja que està en joc la qualitat educativa de les generacions presents i futures de la nostra ciutat”.