El portaveu Nico Calabuig ha apuntat que “respondre a crítiques polítiques amb atacs personals i assenyalaments és molt greu, i molt poc democràtic. Exigim a Ens Uneix una disculpa pública i una rectificació”

El grup municipal Compromís per Ontinyent ha denunciat l’atac personal contra el seu portaveu Nico Calabuig en xarxes socials, per part del compte oficial de Twitter (X) d’Ens Uneix, partit encapçalat per l’alcalde Jorge Rodríguez. La publicació d’Ens Uneix, realitzada el passat divendres 16 de febrer, assenyala personalment al Cap de l’Oposició, indicant la zona on se situa la vivenda de la seua família, en el marc d’una conversa en la qual Calabuig estava recordant la necessitat de realitzar els projectes pendents d’Ontinyent Participa, entre ells l’accés de vianants entre l’Estació i el Cementeri, proposta més votada per la ciutadania en Ontinyent Participa 2019.

En paraules del regidor i portaveu de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, “que el govern municipal responga una crítica sobre la seua gestió atacant personalment a qualsevol regidor o regidora de l’oposició és intolerable. La política no és això, i menys encara en l’àmbit municipal. En democràcia es pot discrepar, i la discrepància es pot debatre argumentant sobre les idees, no atacant a les persones. Encara que Ens Uneix tinga majoria absoluta, el govern municipal hauria de ser capaç d’encaixar una crítica i, si vol, respondre amb arguments”.

“En eixe sentit, des del meu compte personal de Twitter (X) vaig recordar que importants projectes votats pel poble en Ontinyent Participa fa anys, segueixen pendents de realitzar-se. Crec que era important dir-ho ara que s’inicia una nova edició d’Ontinyent Participa, un mecanisme de participació que aquest govern municipal està modificant constantment sense consens. Nosaltres mai hem perdut el respecte personal. Per això, és inacceptable que Ens Uneix, a través del seu compte, responguera a la meua crítica política amb atacs personals i assenyalaments públics sobre la vivenda de la meua família, enmig d’aquest debat polític. És una situació molt greu, molt poc democràtica i més pròpia d’altres èpoques. Exigim a Ens Uneix una disculpa pública i una rectificació per aquesta publicació tan desafortunada”, ha explicat Calabuig. 

El portaveu ha assenyalat que “ho hem explicat moltes vegades, però ho tornem a insistir: la tasca que ens ha encomanat la ciutadania com a principal grup de l’oposició és fiscalitzar l’acció del govern municipal i recordar els aspectes millorables de la gestió municipal. I Ontinyent Participa té assignatures pendents que hem de recordar. Per molt que el govern municipal construïsca un relat a la seua mida, hi ha tres grans projectes pendents de realitzar, fonamentals per al present i el futur de la nostra ciutat. I el que és més important, votats i escollits per la ciutadania. Un d’ells és l’accés de vianants entre l’Estació i el Cementeri, proposta guanyadora, amb 2.574 vots, en l’Ontinyent Participa 2019, celebrat en novembre de 2018”.

El Cap de l’Oposició ha recordat que “és evident que la ciutadania vol que eixa obra siga una realitat, i no un projecte amagat en un calaix. Per la zona transiten cada dia centenars de persones, ja que és una via de connexió entre diferents rutes de muntanya. Si de veritat apostem per una ciutat saludable, tindre aquest accés en condicions és indispensable. Però sobretot, aquest és un punt clau per a la connexió del nucli urbà amb un espai públic municipal com és el Cementeri, i d’aquesta zona de cases amb altres serveis com l’estació, l’institut, el nou hospital, i fins i tot el tanatori. L’actual accés dificulta, per la seua escassa amplària, la coexistència de vianants i vehicles, generant moltes situacions de perill. La ciutadania ja va dir en novembre de 2018, fa més de cinc anys, que aquesta obra era prioritària, convertint-la en la més votada de l’edició. Fins i tot altres partits de l’oposició han denunciat recentment que aquesta actuació continua pendent”.

El portaveu també ha subratllat que “en la mateixa situació es troben altres dos projectes, que són la substitució de la coberta del mercat municipal i la zona per a grans concerts i festivals. En el primer dels casos, va ser la tercera proposta més votada d’Ontinyent Participa 2019. Després de cinc anys, i de destinar inversions al mercat municipal, l’actual coberta, de material contaminant, continua sense ser canviada per una nova, encara que s’han fet obres en aquest espai recentment. Un govern municipal ha de vetllar per oferir alternatives als i les comerciants, i a la vegada garantir la salut pública i abordar una necessitat tan urgent com aquesta”.

“Pel que fa a la zona de concerts, és evident que Tortosa i Delgado, que es va decidir com a espai definitiu de forma unilateral pel govern municipal, no reuneix les condicions idònies, pel seu impacte acústic en La Vila, l’impacte ambiental en el riu Clariano, i les necessitats logístiques dels grans concerts. A més, quan la proposta va nàixer i va ser la més votada d’Ontinyent Participa 2018, celebrat en octubre de 2017, ja es feien actes en Tortosa i Delgado, però la ciutadania demanava un espai diferent. Tampoc hem d’oblidar que durant aquest temps s’han anat movent els concerts per altres espais que no reunien les condicions, com l’aparcament de Paduana, on s’han celebrat concerts obviant els informes en contra de la Intervenció municipal, com va ocórrer en estiu de 2022”, ha remarcat Calabuig.

El portaveu ha destacat que “durant anys, Ontinyent Participa ha ajudat molt a detectar quines necessitats tenia la ciutadania, també en actuacions de major dimensió. Un programa de participació ciutadana hauria de ser realitzat de manera prioritària, encara que el projecte que es plantege siga més costós. Bona prova d’això és la reforma del carrer Sant Antoni. Durant els anys que fa que s’han escollit aquests projectes, hi ha hagut altres inversions i subvencions dubtosament prioritàries, com les famoses escales mecàniques o altres, que el govern de Jorge Rodríguez podria haver dedicat a fer realitat els projectes pendents d’Ontinyent Participa, en lloc de destinar tants diners a obres faraòniques que ningú ha demanat”.

“Continuarem reivindicant el compliment de les obres pendents, i ho farem amb la mateixa fermesa i coherència de sempre, des dels arguments i el respecte personal. Això sí, no tolerarem que per realitzar la nostra tasca de fiscalització se’ns assenyale públicament i es desvie un debat polític cap a qüestions personals, a més d’una manera tan desafortunada. Esperem una disculpa pública, i que aquesta situació no es torne a repetir mai més. Així mateix, volem oferir el nostre agraïment a totes les persones que ens han traslladat el seu suport i que han manifestat la gravetat de la publicació feta per Ens Uneix”, ha conclòs Nico Calabuig.