Els grups progressistes de l’oposició sumen forces en protesta per la limitació del seu dret a la participació política i la interpretació “molt restrictiva” que fa Alcaldia dels acords de la Junta de Portaveus

Aquest dijous, els grups municipals Compromís per Ontinyent i PSPV-PSOE han denunciat públicament el veto que s’està fent des d’Alcaldia a la possibilitat de presentar dos mocions al Ple de l’Ajuntament d’Ontinyent per part dels diferents grups polítics. Els portaveus Nico Calabuig i José Antonio Martínez han registrat escrits en els quals recorden que la legislació no estableix límits a la presentació de mocions, i assenyalen que s’està fent una interpretació excessivament restrictiva del reglament que els grups municipals van acordar en la primera Junta de Portaveus de la legislatura. Aquesta situació, sumada al fet que no sempre s’ha permés incorporar mocions als Plens Municipals, com ja va ocórrer en els mesos de juliol i desembre de 2023, provoca l’acumulació de temes i afecta el dret a la participació política i en els assumptes públics dels partits de l’oposició.

El regidor i portaveu de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, ha apuntat que “encara que la legislació no estableix cap límit a la presentació de mocions, quan es va iniciar la legislatura vam acordar a la primera Junta de Portaveus que els grups polítics podríem presentar una moció i excepcionalment dos a cada Ple Ordinari. Aquest acord va nàixer de la bona voluntat dels grups, per facilitar l’organització dels temes del Ple. Malauradament, estem assistint a una lectura restrictiva d’aquest acord per part d’Alcaldia, que no respon a l’esperit de l’acord, ja que en la pràctica mai se’ns permet presentar dos propostes al Ple, limitant la nostra capacitat de participació política com a grups polítics de la Corporació. En cap cas aquest acord inicial tenia com a objectiu autolimitar-nos i restringir la presentació de propostes, com està ocorrent”.

“L’excepcionalitat està sent utilitzada per la majoria absoluta d’Ens Uneix d’una forma que obstrueix la pluralitat del debat. Com a exemple, el passat mes, Compromís per Ontinyent vam registrar una moció sobre el genocidi a Palestina. Com que era la segona moció que registràvem, vam haver d’introduir-la com a proposta de declaració institucional en l’ordre del dia de la Comissió d’Assumptes Interns, òrgan previ al Ple. La proposta va comptar amb el vot a favor de tots els grups, excepte l’abstenció de Vox. Era evident que hi havia una sintonia majoritària per tractar el tema en el Ple. A pesar d’això, Ens Uneix no va admetre incorporar-la al Ple de forma excepcional com a moció. Si davant una situació com aquesta, clarament excepcional, tampoc s’ha aplicat l’acord, no sabem en quin cas Alcaldia l’acomplirà, si sempre fa una lectura tan subjectiva i restrictiva del concepte”, ha denunciat Calabuig.

El regidor i portaveu del GPM Socialista a l’Ajuntament d’Ontinyent, José Antonio Martínez, ha confirmat també que ha presentat un escrit en referència a l’anomalia que es deriva de l’última Junta de Portaveus celebrada dilluns passat, en no haver-se inclòs en l’orde del dia de la Comissió informativa d’Assumptes Interns les dos mocions que va exposar en la Junta de Portaveus. S’ha admés per al seu debat a la Comissió la moció sobre l’Edificant, però no així la de les Mancomunitats. Això suposa una limitació en el dret a participar en els assumptes públics.

En paraules de Martínez “l’alcalde intenta furtar qualsevol debat polític i cerca emmordassar a l’oposició. És un senyal de menyspreu al Ple, és una mostra més de l’intent del govern del senyor Rodríguez d’emmordassar a l’oposició, entorpint la labor de fiscalització i control, així de furtar el Ple de la corporació de tot contingut polític”. En anteriors ocasions el debat sobre en nombre de mocions a incloure en el debat del Ple, s’havia produït en la pròpia comissió, com ha exposat el senyor Calabuig, i Ens Uneix optava per dir que la possibilitat de presentar-ne dues només s’admetria per raons de catàstrofe o d’emergència.

Martínez opina que es confon el caràcter excepcional derivat de l’acord pres de presentar una o excepcionalment dues mocions, amb el terme catàstrofe o emergència. “En cas de ser una emergència o catàstrofe hi ha altres instruments”. En el cas de les mocions és altra cosa, no per raó d’emergències: “Les nostres propostes intenten habilitar una via per al debat d’assumptes de competència municipal en les sessions plenàries. La proposta del PSOE perseguia habilitar un camí per a debatre assumptes municipals en les sessions plenàries. Les mocions de control existeixen i estan regulades, i són una figura expressament contemplada en la Llei de Bases del Règim Local” ha subratllat el regidor socialista.