El portaveu Nico Calabuig denunciava que “el govern municipal puja la taxa del fem de 44 a 68 euros sense cap millora en el servei. Són 8 anys amb majoria absoluta sense afrontar el problema, i ara culpen a altres. Mentrestant, la ciutadania i les empreses paguen les conseqüències”

Aquest dijous se celebrava el debat de les Ordenances fiscals per a 2024 de l’Ajuntament d’Ontinyent, durant el Ple Extraordinari. El grup municipal Compromís per Ontinyent va ser molt crític amb dos decisions del govern municipal de majoria absoluta, incloses en aquestes ordenances, com són la pujada de la taxa del fem, i l’eliminació de les bonificacions en l’IBI i l’IAE a la instal·lació de plaques d’energia fotovoltaica en habitatges i empreses. El portaveu i Cap de l’oposició, Nico Calabuig, va incidir en l’impacte negatiu per a les famílies, comerços i empreses que suposa la pujada de la taxa del fem, i el pas enrere en matèria de transició ecològica, per l’eliminació de les bonificacions a la instal·lació de plaques solars, sense tindre ja detallada una alternativa raonable.

En paraules del portaveu de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, “després d’estudiar amb profunditat les modificacions d’ordenances que ens portava el govern municipal per a 2024, podem constatar dos decisions que no compartim. Una és la pujada d’un 55% de la taxa de residus, sense que vaja aparellada a cap millora substancial del servei que es presta a la ciutadania. L’altra, l’eliminació de la bonificació del 50% de l’IBI i l’IAE per a la instal·lació de plaques solars, sense que s’haja aprovat cap sistema d’ajudes que substituïsca les bonificacions”.

Calabuig destacava que “la pujada d’un 55% en la taxa de residus és fruit de la falta de previsió del govern municipal d’Ens Uneix, en no haver implementat els canvis necessaris en la gestió dels residus que des de la Unió Europea fa anys que s’estan demanant. Fins ara, l’Ajuntament només repercutia en el veïnat els costos de recollida i trasllat dels residus, però no els costos de gestió, emmagatzematge i incineració. La Unió Europea obliga a taxar aquests conceptes, per a reduir el número de tones de residus que enviem als abocadors. És un tema que es coneix des de fa anys, i que durant la legislatura anterior s’ha estat tractant al Consorci de Residus, on el govern municipal està representat”.

Nico Calabuig exposava que “no haver treballat aquests canvis amb l’antelació que corresponia ha fet que ara la pujada siga més quantiosa en poc temps. Una pujada, de 44 a 68 euros, que representa una càrrega addicional que hauran de suportar les famílies, els comerços, les xicotetes i mitjanes empreses i les entitats de la nostra ciutat, en un context econòmic d’inflació. I tot això, sense que s’haja explicat cap millora concreta en la prestació del servei a la ciutadania, a pesar de les deficiències evidents que presenta”.

“El govern de Jorge Rodríguez s’ha limitat a tirar balons fora, acusar al Govern de l’Estat o a la Mancomunitat, i no ha fet autocrítica sobre la seua inacció en aquest tema. Pensem que en 8 anys governant amb majoria absoluta i 12 com a alcalde hi ha hagut temps suficient per a poder afrontar aquest problema, però s’han deixat passar els anys acumulant un dèficit que ara ascendeix als 500.000 euros. Aquesta inacció ha provocat la pujada abrupta de la taxa, i el responsable de la situació és el senyor Rodríguez i el seu govern. El nostre vot a la modificació de l’Ordenança va ser en contra”, assenyalava Calabuig.

El portaveu apuntava que “per altra banda, també hem sigut molt crítics amb l’eliminació de la bonificació del 50% de l’IBI i l’IAE per a la instal·lació de plaques solars, sense que se’ns haja remés la informació concreta de cap sistema d’ajudes que substituïsca les bonificacions. Quan tots els ajuntaments estan promovent la instal·lació d’energies renovables i apostant per l’autoconsum, creiem que no és positiu que s’elimine aquesta bonificació, mentre no es concrete i s’aprove una alternativa raonable en forma de subvencions directes”.

“Precisament en gener d’enguany, Compromís per Ontinyent vam plantejar una moció per bonificar també les instal·lacions d’autoconsum compartit i les comunitats energètiques locals, que el govern municipal va tombar. Si no s’adopta un model de subvencions directes adequat, que puga compensar l’eliminació d’aquesta bonificació, haurem estat incentivant la instal·lació d’energies renovables en cases unifamiliars i empreses, però no haurem arribat a estendre l’autoconsum a les finques de pisos. Sense comptar amb eixa informació detallada d’una nova fórmula de suport, no podíem votar a favor de l’eliminació de les bonificacions, i per tant vam votar en contra. Així mateix, vam instar el govern municipal a plasmar l’alternativa en el Pressupost municipal de 2024”, subratllava Calabuig.

El portaveu municipal concloïa remarcant que “la resta d’ordenances presentades suposen una continuïtat respecte a anys anteriors que podem compartir en termes generals. No obstant això, detectem una falta d’ambició important de cara a fer unes ordenances més centrades en el context econòmic actual, i el seu impacte sobre la ciutadania”.