La proposta de Nico Calabuig i M. Àngels Moreno té com a objectiu impulsar els barris històrics, i atendre altres zones amb construccions antigues dins els barris nous, a través un document estratègic de planificació de les actuacions en matèria d’urbanisme i rehabilitació

Aquest dijous quedava aprovada en el Ple Municipal la moció per l’elaboració d’una Estratègia Local de Rehabilitació a Ontinyent, proposada pel grup municipal Compromís per Ontinyent. La proposta del regidor Nico Calabuig i la regidora M. Àngels Moreno, que va ser aprovada amb 19 vots a favor, planteja el desenvolupament d’un document estratègic, a partir del material facilitat per la Conselleria d’Habitatge i l’Institut Valencià d’Edificació, per tal d’establir un full de ruta clar sobre els processos de rehabilitació en habitatges, tant dels barris històrics com de les zones més antigues dels barris nous. La proposta incorpora un procés participatiu que escolte a totes les parts afectades, i enllaça amb els objectius de desenvolupament sostenible estatals i internacionals.

En paraules del regidor i portaveu de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, “valorem positivament l’aprovació de la nostra proposta, ja que té com a objectiu ajudar a planificar millor les polítiques municipals de rehabilitació urbanística i clarificar les prioritats que tenim a Ontinyent en aquest sentit, i que no poden esperar més. També es tracta d’un instrument que ajudarà a la captació de subvencions europees i de les diferents administracions públiques per poder destinar-les als espais urbans on més falta fan les inversions. Així mateix, considerem clau que el procés d’elaboració d’aquest document estratègic done veu a totes les parts que intervenen o es veuen afectades en els processos de rehabilitació, entre elles, el veïnat dels nostres barris històrics i altres zones antigues dins els barris més nous de la ciutat. La gent que cada dia viu en aquests espais i ha decidit continuar habitant en ells, ha de ser atesa i escoltada”.

“A més, elaborar aquesta Estratègia Local, en el cas de La Vila i el Poble Nou, ajudarà a definir les accions a realitzar per a guanyar equilibri social urbà, posar en valor entorns amb un valor estètic i patrimonial afegit, obrir noves oportunitats econòmiques i comercials en aquestes zones, i oferir un model de vida més sostenible i saludable. Açò, sens dubte, repercuteix positivament en tota la ciutadania, visquen o no en aquests barris”, ha apuntat Calabuig.

El portaveu ha assenyalat que “agraïm el vot a favor de La Vall ens Uneix, i hem acceptat la seua esmena que insta a la Generalitat Valenciana a la flexibilització dels processos que impliquen una rehabilitació i al desenvolupament d’ajudes per a aquestes actuacions, de fins al 100% segons el nivell de renda. En aquest sentit, també demanem que el mateix Ajuntament aplique eixa mateixa filosofia i agilitze els tràmits i facilite les actuacions que depenen del criteri municipal, ja que malauradament des de la Regidoria d’Urbanisme sovint es posen més entrebancs que facilitats als ciutadans i ciutadanes que aposten pel centre històric. Per altra banda, lamentem l’abstenció del Partit Popular sense massa raons de pes, ja que l’objectiu d’aquest document estratègic és identificar amb urgència les necessitats, no ser un paper que acabe en un calaix. A més, incorpora aspectes beneficiosos com el procés participatiu de les parts implicades, que considerem molt necessari”.

Nico Calabuig ha conclòs que “a partir d’aquest moment farem seguiment de l’acord que s’ha pres en el Ple, i quin és el ritme d’elaboració de l’Estratègia Local de Rehabilitació, així com la posada en marxa del procés participatiu que implica. Per altra banda, continuarem mantenint el contacte directe i constant amb les associacions veïnals, el veïnat dels diferents punts de la nostra ciutat amb necessitats en matèria de rehabilitació, comerciants i altres agents socials, per seguir canalitzant les seues demandes i propostes”.