Nico Calabuig i Paloma Alberola han apuntat que “és un error greu de la majoria absoluta menysprear una proposta en positiu com aquesta, que permet ajudar des de l’àmbit local a la protecció d’un motor cultural fonamental per a Ontinyent com les societats musicals i altres entitats culturals formatives amb seu pròpia”

El grup municipal Compromís per Ontinyent ha lamentat l’actitud de La Vall ens Uneix, qui va tombar aquest dijous en el Ple ordinari d’abril la moció de la formació valencianista per bonificar de l’IBI a societats musicals i associacions culturals de caràcter formatiu d’Ontinyent. El regidor Nico Calabuig i la regidora Paloma Alberola han insistit en la importància de la mesura, i han expressat la seua preocupació pel to agressiu de les intervencions de la majoria absoluta durant el debat de la proposta.

El regidor i portaveu de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, ha apuntat que “ahir portàvem al Ple municipal una proposta constructiva, en positiu, pensada per a contribuir a la protecció i promoció de les societats musicals i altres entitats culturals formatives amb seu pròpia de la nostra ciutat, des de l’àmbit estrictament local. Malauradament, una proposta com aquesta, que seria cabdal per a la supervivència de les entitats i significaria un descens d’ingressos ínfim per a les arques municipals, ha quedat tombada per l’actitud intransigent de la majoria absoluta que governa Ontinyent. És una llàstima que aquest govern municipal s’enteste a tombar les mocions que presentem en clau local i que impliquen canvis positius en la gestió municipal, pel simple fet de proposar-les nosaltres”.

Calabuig ha assenyalat que “la portaveu de La Vall ens Uneix, Natalia Enguix, ens va acusar de populistes i retrògrads per plantejar aquesta proposta. Potser si alguna persona va escoltar açò, va pensar que estàvem proposant bonificar impostos a empreses multinacionals o entitats amb ingressos milionaris. Doncs no. Estàvem incidint en la importància de contribuir des de l’àmbit local a posar en marxa totes les accions possibles per a protegir i garantir la supervivència d’entitats musicals i culturals sense ànim de lucre que tenen un gran impacte sobre la vida social d’Ontinyent. A més, en el mateix Ple Municipal acabàvem d’aprovar bonificacions en l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres a proposta del govern municipal, i nosaltres vam votar a favor. Per tant, aquestes acusacions de la senyora Enguix són incoherents, infundades i abunden en una confrontació innecessària”.

“Allò que proposàvem, i que La Vall ens Uneix va tombar sense contemplacions, no és cap idea desficaciada. Aprovar una bonificació de l’IBI a entitats culturals o artístiques es contempla a la Llei d’Hisendes Locals com una competència municipal. A més, ja s’aplica a municipis com Albaida, Quatretonda o L’Olleria, amb una capacitat pressupostària menor que Ontinyent. A més, en el cas de les societats musicals, no hem d’oblidar que parlem d’entitats fonamentals per a la nostra identitat, declarades Bé d’Interés Cultural per part de la Generalitat Valenciana, i Patrimoni Cultural Immaterial per part de l’Estat. Per a nosaltres és molt difícil entendre la negativa d’un govern municipal que presumeix de superàvits a una proposta com aquesta, enfocada a alleugerir mínimament la càrrega econòmica al teixit cultural amb seu pròpia de la nostra ciutat”, ha manifestat Calabuig.

La regidora i portaveu adjunta, Paloma Alberola, ha subratllat que “a més, l’argumentari de La Vall ens Uneix es va centrar a contraposar les subvencions que reben les entitats a aquesta proposta. Com si foren incompatibles, com si les entitats musicals i culturals hagueren d’escollir, com si donar suport a les entitats que fan més gran la nostra ciutat fora un privilegi que poden perdre perquè depén de la voluntat d’un govern. No oblidem, a més, que les subvencions a aquestes entitats encara es troben en nivells inferiors als imports que rebien abans de la crisi econòmica anterior, i que l’increment anunciat enguany arriba després que nosaltres proposàrem fa uns mesos un pla de suport econòmic a aquest sector. Per tant, considerem que el govern municipal ha de ser més humil i realista en aquesta qüestió” ha incidit Alberola.

Alberola també ha exposat que “des de Compromís per Ontinyent tenim molt clar que la bonificació d’impostos ha de ser una decisió meditada, i enfocada sempre a ajudar i beneficiar a aquelles persones i entitats que realment ho necessiten. Per això ens sentim perplexos veient com el govern municipal es nega a una acció com aquesta, enfocada a entitats sense ànim de lucre, amb un pes indiscutible en la vida cultural, musical, formativa i festiva de la nostra ciutat, i que han de comptar amb especial protecció i respecte des de tots els àmbits, també el local”.

“Lamentem profundament l’actitud d’aquesta majoria absoluta, i ens dol que persones dins el grup municipal de La Vall ens Uneix hagen votat en contra sabent perfectament que la nostra proposta era sensata i positiva. Aprofitem per agrair el vot favorable del Partit Popular a la proposta, així com l’esmena que van incorporar per a millorar la iniciativa i contribuir a la defensa de les societats musicals i entitats culturals formatives d’Ontinyent. Des de Compromís per Ontinyent seguirem treballant per la nostra ciutat de manera incansable i constructiva” ha conclòs Alberola.