Nico Calabuig i Paloma Alberola han assenyalat que “les societats musicals d’Ontinyent, que aglutinen bona part de l’oferta cultural musical de la ciutat, estan patint serioses dificultats econòmiques a conseqüència de la pandèmia. Per això proposem a l’Ajuntament que realitze de manera consensuada aquest pla de suport econòmic a la seua activitat cultural”

Aquest dijous, el grup municipal Compromís per Ontinyent ha anunciat en roda premsa la seua proposta perquè es realitze un pla municipal de suport a les bandes de música de la ciutat, en consens amb les mateixes societats musicals. El regidor Nico Calabuig i la regidora Paloma Alberola han registrat un escrit dirigit al govern municipal, en concret a l’àrea de Cultura, en el qual plantegen la necessitat d’estudiar una fórmula per a ajudar, des de l’àmbit municipal, a la dinamització de l’activitat cultural i el suport al manteniment econòmic de les societats musicals d’Ontinyent.

En paraules de la regidora i portaveu adjunta de Compromís per Ontinyent, Paloma Alberola, “les nostres bandes de música representen el motor principal de la cultura musical de la ciutat, ja que aglutinen l’organització de la major part de les activitats musicals que se celebren a Ontinyent, i s’encarreguen de la formació musical de centenars de persones a través de les escoles de música, bandes joves i bandes simfòniques. A conseqüència de la pandèmia, estan patint greus dificultats econòmiques, derivades de la reducció dràstica de les seues actuacions en festes i esdeveniments de tota índole. En alguns casos, aquest problema se suma a la retallada de les subvencions arran de la crisi del 2008, de la qual no s’havien recuperat encara”.

“Per eixe motiu, proposem al govern municipal la realització d’un pla de suport a les societats musicals d’Ontinyent, amb l’objectiu d’incrementar la dotació de recursos econòmics que contribuïsquen a alleugerir la seua falta de liquiditat actual, i dinamitzar l’activitat cultural de la ciutat quan ho permeta la pandèmia. Les bandes formen part de la identitat cultural i la història del nostre poble, i no podem permetre que la COVID-19 amenace la seua continuïtat. Proposem aquest pla perquè la pandèmia l’ha fet més urgent que mai, però pensem que hauria de ser un punt de partida per tal de seguir incrementant, més enllà de les circumstàncies actuals, el suport municipal a aquestes entitats fonamentals per a la cultura d’Ontinyent”, ha assenyalat Alberola.

Per la seua banda, el regidor i portaveu, Nico Calabuig, ha apuntat que “en primer lloc, el pla implicaria abordar la necessitat urgent de liquiditat de les bandes, a través d’avançar el pagament de l’import anual que reben, així com estudiar la creació d’unes ajudes extraordinàries enfocades a pal·liar la situació econòmica actual que pateixen. Així mateix, seria important incrementar la dotació anual destinada a les bandes de música. Posteriorment, quan les condicions sanitàries ho permeten, es podrien estudiar noves vies de col·laboració i dinamització de l’activitat cultural consensuades amb les bandes, entre elles l’organització de més esdeveniments musicals amb la col·laboració i el patrocini de la regidoria de Cultura”.

“A més a més, caldria eliminar entrebancs al bon funcionament de les societats musicals, com el que actualment representa haver de pagar un import excessiu per poder fer ús d’instal·lacions públiques municipals, com el Teatre Echegaray o la Sala Gomis, per a realitzar proves de so o assajos en la preparació de certàmens o eixides de les bandes a esdeveniments on representen a la nostra ciutat. Açò no pot continuar passant, ja que coneixem casos en què les societats musicals d’Ontinyent han hagut de desplaçar-se a auditoris d’altres municipis de la comarca per poder fer ús d’instal·lacions a un preu acceptable”, ha manifestat Calabuig.

Calabuig també ha exposat que “considerem molt rellevant aquest pla, més encara quan ens apropem a un any assenyalat per a la música de banda a Ontinyent, amb el 75 aniversari de la Societat Unió Artística Musical i el 25 aniversari de l’Agrupació Musical, que junt amb la Banda Simfònica Tot per la Música i l’Associació Musical la Vila, formen el ric teixit bandístic de la nostra ciutat, que al llarg de la història ha demostrat estar sempre al costat de les ontinyentines i els ontinyentins en els moments més feliços i també en els més tristos”.

Des de Compromís per Ontinyent han incidit en què “aquesta proposta, enfocada a l’àmbit local, se suma a dues actuacions importants per part de Compromís, com són l’esmena del diputat Joan Baldoví al Congrés dels Diputats per demanar la rebaixa de l’IVA dels instruments musicals del 21% al 10%, i l’augment significatiu de les subvencions de la Conselleria d’Educació i Cultura, liderada per Vicent Marzà, a les escoles de música”.

“Com sempre, traslladem aquesta proposta amb un caràcter constructiu, amb la intenció d’explorar totes les formes de donar suport al manteniment i millora d’unes entitats culturals tan fonamentals en el passat, present i futur de la nostra ciutat, i tan arrelades a les nostres festes i celebracions, i a la nostra vida”, han conclòs des de Compromís per Ontinyent.