Nico Calabuig ha mostrat la seua preocupació perquè “‘La Vall ens Uneix’ decidisca unilateralment que la capital de la comarca abandone la gestió mancomunada de la recollida de residus domèstics. Aquesta és una decisió política que pretén desestabilitzar la Mancomunitat de la Vall d’Albaida després de més de 30 anys d’història unint i vertebrant els municipis de la nostra comarca”

Aquest dilluns, el govern municipal d’Ontinyent, amb majoria absoluta de La Vall ens Uneix, plantejava al Ple Extraordinari de desembre una proposta consistent en què la capital de la Vall d’Albaida inicie el procés per abandonar l’actual servei de recollida i transport dels residus domèstics de la ciutat, que es presta a través de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida en col·laboració amb la resta de municipis de la comarca.

En paraules del regidor i portaveu de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, “el govern municipal ha portat al Ple un nou pas, més profund encara, en la ruptura amb la Mancomunitat. Aquesta proposta per a gestionar de forma directa la recollida i transport de residus, en lloc de fer-ho de forma mancomunada, ha arribat a aquest Ple sense que el govern del senyor Rodríguez haja volgut seguir dialogant per tal de buscar formes de mantindre l’esperit de la Mancomunitat, que és unir serveis per a prestar-los millor de forma col·lectiva en benefici de les persones de la nostra comarca”.

“Fins ara havia existit un consens històric sobre la gestió comarcal dels residus, plasmada en el Pla de Minimització de Residus de la Vall d’Albaida, un pla llargament defensat socialment i políticament per la gent de la nostra ciutat i comarca, i que té com a base la gestió comarcal dels residus”, exposava Calabuig.

El regidor apuntava que “el govern municipal ens ha venut la proposta com una forma de millorar l’eficiència del servei. També ens va assegurar la senyora Sayo Gandia, regidora de Sostenibilitat, que milloraria el funcionament de la recollida selectiva a través d’adherir-se directament a Ecoembes. Però uns mesos després, els desbordaments continuen als contenidors de reciclatge. Només cal xafar un poc els carrers d’Ontinyent per a comprovar-ho. I això repercuteix en la ciutadania, ja que afecta a la imatge i salubritat dels nostres carrers”.

El portaveu de Compromís per Ontinyent també assenyalava que “la senyora Gandia va dir el 31 d’octubre de 2019, fa poc més d’un any, quan es va portar al Ple l’adhesió directa al conveni amb Ecoembes, que l’objectiu del govern municipal no era eixir del servei mancomunat, sinó rebre els ingressos directament i contractar el servei a la Mancomunitat, tal com figura a l’acta del mateix Ple. Hui s’ha demostrat quina era la intenció real des del principi, és a dir, desvincular-se de la Mancomunitat a qualsevol preu”.

“A més, aquest procés va novament en detriment de la capitalitat comarcal d’Ontinyent que ‘La Vall ens Uneix’ diu reivindicar, però que fuig d’assumir quan es tracta de demostrar-ho amb fets. A més, és vertaderament xocant, i del tot incoherent, que un partit que es defineix com a suposadament comarcalista continue el seu camí per desestabilitzar i trencar amb la institució més comarcal possible, la Mancomunitat, que acumula més de 30 anys d’història unint i vertebrant els municipis de la nostra comarca. Aquesta és una decisió purament política, fruit de les rabietes i enfrontaments que té el partit del senyor Rodríguez”, manifestava Calabuig.

Per últim, el portaveu de Compromís per Ontinyent incidia en què “és preocupant que una decisió d’aquesta transcendència només haja comptat amb els vots a favor de ‘La Vall ens Uneix’. No han sumat cap vot més en la seua intenció de seguir dimitint de la capitalitat comarcal i abandonant tota possibilitat de lideratge en la Mancomunitat. Davant una decisió com aquesta, considerem un error no haver estudiat possibilitats de major consens, si tenim en compte, a més, la predisposició existent amb l’equip actual de l’àrea de Medi Ambient de la Mancomunitat per trobar una solució satisfactòria per a totes les parts”.