El regidor Nico Calabuig i la regidora Paloma Alberola han assenyalat que “des del nostre punt de vista, Ontinyent Participa és un pilar fonamental del model de ciutat que volem construir entre totes i tots, i per això hem volgut fer arribar les nostres propostes dins d’aquest procés de revisió i elaboració de l’edició 2020”

El grup municipal Compromís per Ontinyent ha fet arribar quatre propostes concretes de millora per a Ontinyent Participa 2020 a l’àrea de Govern Obert de l’Ajuntament d’Ontinyent, dins del procés de revisió i millora que s’ha encetat per a aquest programa de participació ciutadana. Nico Calabuig i Paloma Alberola han exposat les propostes que el grup valencianista ha estat treballant i han recordat les accions que des del grup Compromís per Ontinyent s’han portat a terme durant l’últim any en relació amb Ontinyent Participa.

El regidor i portaveu de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, ha explicat les diferents propostes. “El document que hem remés a l’àrea de Govern Obert incorpora un total de quatre propostes. Per una banda, hem plantejat que aquelles intervencions relacionades amb voreres, pavimentació i altres elements de l’entorn urbà siguen efectuades per l’Ajuntament de forma automàtica tan prompte com es detecte la seua necessitat, sense haver de passar per una votació. De vegades, projectes d’intervencions en zones molt concretes no han resultat escollits, tot i existir una necessitat evident. Aquest tipus d’actuacions no poden quedar supeditades al fet de rebre molts vots o no”.

“En segon lloc, hem fet referència a aquells casos on l’opció guanyadora consisteix en la redacció d’un projecte. Per a aquestes situacions proposem que l’Ajuntament estudie la possibilitat d’executar el projecte sense passar per una nova votació, ja que quedaria suficientment demostrat l’interés de la ciutadania en la materialització del projecte, pel fet d’haver votat la seua redacció. Pel que fa a la tercera proposta, incidim en la idea de programar la fase de votació de les propostes finalistes a principis de l’últim trimestre de l’any, a fi que en el pressupost municipal de l’any següent es faça una previsió ajustada del cost dels projectes que resulten escollits”, ha apuntat Calabuig.

El portaveu del grup valencianista ha exposat l’última de les quatre propostes, que se centra en els terminis d’execució. “Pensem que una bona manera de seguir fomentant la participació de la ciutadania en aquest programa, tant en la presentació de propostes com en la votació, és treballar per aconseguir un període d’execució eficient dels projectes guanyadors. En el passat s’han produït retards i incompliments en l’execució d’obres i projectes, que poden generar desafecció cap al programa, provocant així que fracasse. Som conscients que, dins de l’execució d’un projecte, poden existir alguns terminis que no es poden accelerar, però cal analitzar si, des que una proposta resulta guanyadora fins que es materialitza, existeixen moments on es podria implementar una major eficiència en els temps”.

Per la seua banda, la regidora i portaveu adjunta, Paloma Alberola, ha recordat la insistència del grup Compromís per Ontinyent vers la importància d’Ontinyent Participa des de l’inici de la legislatura. “Per a nosaltres aquest programa és un pilar fonamental del model de ciutat que volem. Per això hem fet arribar les nostres propostes dins d’aquest procés de revisió i elaboració de l’edició 2020, tot mantenint la línia que hem seguit l’últim any”.

Alberola ha destacat que “en novembre de 2019 ja vam presentar una moció on es reivindicava el compliment de les obres i projectes pendents, i ja s’incorporaven una sèrie de propostes de millora per a les futures edicions. Malauradament, La Vall ens Uneix va tombar la proposta. Més recentment, aquest passat juliol, també vam registrar una pregunta dirigida al govern municipal sobre l’estat dels tràmits per a celebrar Ontinyent Participa 2020”.

“No hem d’oblidar que Ontinyent Participa 2019, l’última edició fins al moment, es va celebrar en novembre de 2018, i posteriorment, en tot l’any 2019, no va ser convocada l’edició 2020. En realitat s’hauria d’haver celebrat una altra edició i estar treballant-se en la de 2021, però ens quedem amb l’aspecte positiu de veure que comença a desenvolupar-se una nova convocatòria”, ha manifestat Alberola.

La portaveu adjunta ha conclòs reiterant que “és fonamental continuar aquest programa, que va nàixer en 2013 dins el govern de coalició entre Compromís i el Partit Socialista, amb el suport d’Esquerra Unida, i que tenia com a objectiu implicar a la ciutadania d’Ontinyent i fer-la partícip activa de les decisions que afecten la nostra ciutat i l’ús que es fa dels nostres recursos econòmics”.