Nico Calabuig: “El Pla de les Comarques Centrals obri oportunitats de futur per a la Vall d’Albaida”

El portaveu de Compromís per la Vall d’Albaida destaca la proposta del “Programa de paisatge de l’eix Cultural del Riu Clariano” ja que va en la línia de les propostes programàtiques de la coalició valencianista: el riu ha de servir per millorar la qualitat urbana i la seua connexió amb els espais naturals

El portaveu comarcal de Compromís, l’ontinyentí Nicolau Calabuig, ha celebrat l’impuls del Govern del Botànic per la vertebració i dinamització del nostre territori amb la posada en marxa del Pla d’Acció Territorial de les Comarques Centrals Valencianes.

Un pla que segons Calabuig “és una reivindicació històrica de Compromís com també ho era la recuperació del Consorci de les Comarques Centrals, ja en funcionament”.

En eixe sentit el portaveu comarcal recordava “la Declaració d’Albaida signada en 2015 on representants de Compromís de més de 30 municipis i autoritats com el president de les Corts Enric Morera, el conseller d’Economia Rafa Climent o la vicepresidenta de la Diputació de València Maria Josep Amigó van reafirmar la importància de la vertebració territorial de les Comarques Centrals a través del Consorci i l’aposta del valencianisme polític d’esquerres i ecologista per un model tant productiu com de gestió basat en la descentralització del país, en polítiques de baix cap a dalt pròximes a la ciutadania i al territori i un major equilibri territorial per evitar una despoblació i empobriment de les comarques interiors.”

Així mateix, Calabuig ha destacat “l’oportunitat que planteja el nou pla de la Generalitat per millorar la cohesió territorial del nostre país” ja que tal i com han afirmat els dirigents autonòmics en la presentació de les línies estratègiques del PAT a Alcoi, “les Comarques Centrals són un exemple de territori policèntric que engloba huit comarques tradicionals (la Safor, la Marina Alta, la Marina Baixa, la Canal de Navarrés, l’Alcoià, el Comtat, la Costera i la Vall d’Albaida) abastant 185 municipis i més de 850.000 habitants, amb una gran abundància de ciutats mitjanes que presten béns i serveis a entorns rurals i contribueixen al necessari equilibri del territori valencià”.

Pel que fa a les propostes en matèria d’infraestructures que planteja el document d’inici del PAT, des de Compromís per la Vall d’Albaida, destaquen “el desdoblament de la CV-60 com autèntic eix vertebrador litoral-interior, la seua connexió amb l’esperada AP-7 lliure de peatge, la històricament reivindicada modernització del tren Xàtiva-Alcoi i la creació d’una plataforma logística en l’entorn de l’A-7 i la CV-60.”

Respecte les propostes estratègiques de dinamització econòmica i innovació, el portaveu comarcal Nicolau Calabuig ha valorat com a “molt positiu l’impuls pel foment de la cultura col·laborativa de les empreses, la creació de capital social i la constant introducció d’innovació en processos i productes” i ha afegit que “cal seguir aquest camí perquè la indústria del segle XXI no caiga en un model de competència en preus i precarització dels salaris”.

En eixe sentit, el secretari autonòmic Lluís Ferrando, va remarcar a l’acte de presentació que amb el Pla d’Acció Territorial de les Comarques Centrals s’obri l’oportunitat de que la Generalitat impulse polígons industrials i àrees logístiques mancomunades entre diversos municipis en les zones més òptimes per a cada activitat econòmica”, una proposta que des de “Compromís considerem necessària per millorar la competitivitat de les nostres empreses i gestionar el nostre territori de manera responsable”, remarcava Calabuig.

Una de les propostes del Consell en matèria de corredors d’infraestructura verda que es van destacar en la presentació del Pla va ser la del “Programa de paisatge de l’eix Cultural del Riu Clariano”. Una proposta que segons Calabuig “va en la línia de les propostes programàtiques de Compromís per Ontinyent” ja que “el riu Clariano al seu pas per la capital de la Vall d’Albaida ha de servir per millorar la qualitat urbana i la seua connexió amb els espais naturals”. En eixe sentit, el portaveu comarcal ha remarcat “la potencialitat de les rutes en les riberes del riu pels seus destacats recursos ambientals, paisatgístics, culturals i patrimonials d’elevat valor des de Bocairent fins Aielo de Malferit”.

Finalment, Nicolau Calabuig ha volgut fer una “crida a la màxima participació per fer possible el millor pla per a les nostres comarques” ja que tenim una “gran oportunitat perquè el govern valencià aprove un pla que dote d’unes perspectives de futur estable i de qualitat a les generacions joves i no tan joves perquè no hagen d’abandonar les nostres comarques en busca d’un futur millor.”

“Volem competir en igualtat de condicions amb els espais metropolitans, i en definitiva, mereixem poder construir els nostres projectes de vida als nostres pobles i ciutats”, ha sentenciat Calabuig.

Arxivat en: Comarques Centrals, Governs amb Compromís

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *