El passat 14 d’abril, Iniciativa del Poble Valencià va organitzar, dins del cicle de taules redones que està dugen a terme per tot el País Valencià, una taula redona a Ontinyent per a debatre sobre el canvi polític i el valencianisme. Aquesta taula va servir per a reflexionar sobre el moment polític actual, les polítiques aplicades des de que el nou govern va arribar al govern en les passades eleccions, on Compromís ofereix un govern amb polítiques integradores i inclusives, oferint una economia al servei de les persones, establint una democràcia participativa i representativa de tota la societat.

El nou valencianisme, que planteja Compromís com de futur, per tal que siga un valencianisme per a la majoria i de la majoria, ha de ser plural, ha d’admetre les diferents formes d’entendre la identitat valenciana, que no pot dependre dels cognoms, del lloc de naixença o de la llengua parlada, sinó exclusivament de la voluntat de cadascú de ser allò que vulga ser com a persona lliure dins d’una societat equilibrada i integradora.

Van intervindre en aquesta taula Sergi Campillo de Iniciativa del Poble Valencià, Facund Puig del Bloc Nacionalista Valencià i Àngela Ballester de Podemos. Aquesta taula va ser moderada per la Senadora Dolors Pérez que va introduir el debat i torns de paraula.

Sergi Campillo va destacar les polítiques inclusives que s’estan dugen a terme des de el Govern Valencià i des de l’Ajuntament de València on ell és regidor. Segons Sergi ‘el valencianisme és inclusiu de totes les realitats i de tota la pluralitat. La diversitat de la societat té un valor inherentment positiu.’

Facund Puig per la seua part posà en valor la potenciació dels serveis bàsics, educació pública, sanitat i serveis socials, el accés al habitatge, la integració de la perspectiva femenina de les dones a la política i a la vida social que s’està duguent a terme des de Compromís a la Generalitat Valenciana.

La diputada Àngela Ballester afirmava que ‘hi ha que recuperar les institucions per a la gent, un valencianisme per a la majoria implica la voluntat clara de guanyar este país , implica eixir dels espais còmodes, reduïts i minoritaris’.

La finalitat de les taules redones és debatre sobre com generar espais de confiança entre les diferents visions del valencianisme polític amb la finalitat de fer d’aquest una opció en què puga confiar una majoria de les ciutadanes i ciutadans del País Valencià. Aquest cercle de taules redones va finalitzar el passat dissabte 23 d’abril a València.