La nostra prioritat són les persones i no es pot consentir que els malalts i familiars tinguen que assumir la responsabilitat de la gestió
En aquesta legislatures s’ha parlat molt de la municipalització de serveis que en l’actualitat es presten per contractació externa, com són: la neteja d’edificis públics, el servei d’ajuda a domicili, el manteniment de parcs i jardins, els menjadors escolars, el servei de grua i l’ORA, per posar uns quants exemples; municipalització que per a nosaltres NO és una prioritat; però ningú ha proposat la municipalització del que per a Compromís SÍ és una prioritat, els centres d’assistència sociosanitària a les persones.
Com la prioritat de Compromís són les persones, el nostre 3r compromís amb la ciutat és estudiar la municipalització del Centre de Rehabilització i Inserció Social –CRIS- i el centre de dia de l’Associació de Familiars, amics i amigues de malalts i malalties d’Alzheimer i altres demències d’Ontinyent, – AFAO-.
Elvira Tortosa, cinquena en la candidatura a les eleccions locals de 2015, ha manifestat en la seua intervenció en la roda de premsa de presentació del 3r compromís que “en l’actualitat, els dos centres d’atenció sociosanitària del CRIS i d’AFAO, que es van aconseguir amb molt de treball per part de familiars i amics, després de molts anys de reivindicacions i després d’involucrar a Caixa Ontinyent, l’Ajuntament d’Ontinyent i la Conselleria, a diferència d’altres centres, aquests dos centres estan gestionats per la pròpia associació, i per a garantir l’atenció als usuaris les associacions han d’assumir a banda de la propia malaltia, tot un conjunt de problemes de gestió: retardament en el cobraments de les subvencions, necessitat de crèdit que avalen els usuaris amb el seu propi patrimoni. Una persona no tria ser usuari, no tria patir una malaltia, i per garantir ser atesa a més a més ha d’assumir la responsabilitat de gestionar el centre d’atenció.
La secretària local de Compromís i candidata a la llista afegia: “Aquesta situació ha de finalitzar, no es pot consentir que més de 220 famílies afectades, i més que hi ha a la llista d’espera, no tinguen l’atenció que es mereixen. Atenció que es responsabilitat de l’administració i no dels propis malalts com fins ara”.
Joan Gilabert, cap de llista a la candidatura a les eleccions locals de 2015, ha manifestat que “exigirem al nou govern de la Generalitat una mapa de serveis i de recursos on s’atenguen a tots els malalts, també als malalts mentals i d’alzheimer. Buscarem acords amb el nou govern de la Generalitat per tal de garantir el servei públic de tots els centres d’atenció sociosanitària de la nostra ciutat. Estarem oberts a assumir tota la responsabilitat que siga necessària per a descarregar a les associacions de la responsabilitat de la gestió.”
Gilabert ha afegit que “caldrà estudiar i decidir el model de gestió, junt amb les associacions, tot garantint la participació activa de tots els agents implicats (professionals, familiars, entitats) en la gestió i direcció de cada centre; tot descarregant la responsabilitat de la gestió en l’administració pública. El cost en que s’incrementaria la municipalització dels centres serà variable en funció del model de gestió, en tot cas no deuria ser superior als 125.000€/any, és a dir, mig milió d’euros en tota la legislatura. Per posar un exemple: el cost seria inferior a la municipalització d’altres serveis no bàsics, com puga ser el de parcs i jardins.”
Des de Compromís per Ontinyent considerem que “és més un problema jurídic i de gestió, que un problema econòmic. De totes maneres, volem que els usuaris continuen implicats en la gestió, però per a millorar el servei, no com a càstig si volen tindre el servei. Volem que participen, no que assumisquen tota la responsabilitat i carrega financera.”