El regidor Nico Calabuig i la regidora Paloma Alberola han plantejat de nou que “de cara a la segona tanda de repartiment dels xecs, caldria millorar l’aplicació d’aquesta mesura, per fer-la progressiva i així tindre en compte el nivell de renda de les persones beneficiàries. També demanem al govern municipal major claredat sobre les situacions a nivell fiscal que poden trobar-se els consumidors i consumidores per rebre les subvencions que impliquen els xecs”
El grup municipal Compromís per Ontinyent ha plantejat aquest dilluns que la segona tanda de xecs de consum del programa “Queda’t a Ontinyent, compra a casa” incorpore criteris progressius que contemplen el nivell de renda de les persones a l’hora d’accedir als xecs, una mesura progressista que el grup valencianista ja va proposar abans de la primera tanda, però no va ser acceptada pel govern municipal. Així mateix, el regidor Nico Calabuig i la regidora Paloma Alberola han fet una crida al govern municipal perquè es detallen amb major claredat les implicacions que poden tindre els consumidors i consumidores en la declaració de la Renda de l’any que ve per l’adquisició d’aquests xecs.
El regidor i portaveu de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, ha assenyalat que “com ja vam plantejar durant la confecció dels criteris d’aquesta campanya de xecs al consum, considerem necessari incorporar criteris relacionats amb la renda de les persones de cara a la seua adquisició. Des del principi, hem plantejat que els xecs han d’arribar, sobretot, a qui més ho necessita. Considerem que l’Ajuntament, com a administració pública, ha de prioritzar la inversió de recursos en aquelles persones més afectades per la crisi, moltes de les quals s’han quedat sense xecs en la primera tanda de repartiment”.
En paraules de Calabuig, “la mesura és beneficiosa per a reactivar el comerç, per això des de Compromís per Ontinyent vam votar a favor d’aquesta en el Ple Municipal, però la seua aplicació està sent millorable. De cara a la segona tanda de repartiment de xecs, caldria millorar el seu funcionament per a ajudar als consumidors i consumidores amb rendes més baixes, i que a causa d’aquesta pandèmia i les dificultats econòmiques i laborals que està implicant, poden veure encara més ressentida la seua qualitat de vida i possibilitats de consum”.
Per la seua banda, la regidora i portaveu adjunta, Paloma Alberola, ha incidit en els dubtes que s’han generat en una part de la ciutadania respecte a les implicacions fiscals dels xecs. “Creiem que el govern municipal ha d’explicar amb major claredat la qüestió. Encara que cada persona puga tindre a la seua disposició gestories, despatxos d’advocats i altres eines d’assessorament, considerem que l’Ajuntament ha de ser més transparent per tal de detallar aquests aspectes i oferir una major pedagogia sobre el tema, com a institució que desenvolupa el programa”.
Segons Paloma Alberola, “els consumidors i consumidores han de ser plenament conscients que l’adquisició dels xecs pot influir, segons cada cas, en la declaració de la Renda de 2020, que es realitzarà en 2021. L’objectiu és evitar, en la mesura de les possibilitats, situacions que puguen ser inesperades, i que comporten posteriorment recàrrecs o sancions, per no comptar des del principi amb tota la informació al respecte. Els drets de les persones consumidores han d’estar també en el centre de la iniciativa”.
Des de Compromís per Ontinyent han conclòs apuntant “l’esperit constructiu d’aquestes propostes, per tal de contribuir a millorar un programa molt beneficiós per al comerç local al qual nosaltres vam donar el nostre suport, però que amb una millor aplicació, també podria ser-ho per als consumidors i consumidores, incloses aquelles persones i famílies que més ho necessiten, moltes de les quals han vist reduïts dràsticament els seus ingressos com a conseqüència de la crisi de la COVID-19, i que han de ser una prioritat per a tots nosaltres. I tot això, comptant amb la informació més clara i completa sobre el funcionament i implicacions fiscals del programa”.