El portaveu de Compromís per Ontinyent ha criticat que l’alcalde alçara la sessió sense respondre als precs i preguntes, i ha lamentat la falta de neutralitat de Rodríguez com a moderador del Ple

Aquest dimarts, el grup municipal Compromís per Ontinyent ha denunciat públicament la no resposta, per part de l’alcalde i el govern municipal, als precs i preguntes formulats pels grups de l’oposició en l’últim Ple de l’Ajuntament d’Ontinyent, celebrat el 29 de febrer. El portaveu valencianista i Cap de l’Oposició, Nico Calabuig, ha criticat que el govern de majoria absoluta d’Ens Uneix no donara resposta als temes plantejats en aquella mateixa sessió. Així mateix, ha denunciat que Jorge Rodríguez, com a moderador dels Plens, no actue amb equanimitat, ja que interromp amb advertiments als grups de l’oposició de manera recurrent, mentre que en les intervencions del grup d’Ens Uneix no acostuma a posar cap límit.

En paraules del regidor i portaveu de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, “el passat dijous, durant l’últim punt de l’ordre del dia del Ple, els diferents grups polítics de l’oposició vam fer precs i preguntes dirigits al govern municipal, sobre qüestions d’interés per a la ciutadania. Acte seguit, l’alcalde va afirmar que ens donarien resposta en el pròxim Ple, i va alçar la sessió, al·ludint al públic assistent que volia intervindre, ja que era tard. Pensem que l’hora no pot ser una excusa per a evitar que el govern responga als grups de l’oposició. Al principi de la legislatura ja vam sol·licitar que s’avançara l’horari de les sessions plenàries per poder desenvolupar tots els punts amb normalitat, i només es va voler avançar mitja hora”.

“No considerem encertat ni admissible que per fer la nostra tasca com a representants públics, que és debatre, fiscalitzar i fer seguiment dels temes que afecten al nostre Ajuntament, acabem patint aquesta penalització. El nostre treball diari per a documentar els temes i establir contacte amb persones i entitats que tenen queixes, propostes i suggeriments mereix ser respectat en la sessió plenària corresponent. Per salut democràtica i per respecte a la pluralitat, si fem precs i preguntes cal que siguen contestats quan es formulen. I sobretot, no compartim que s’utilitze al públic assistent com a excusa. L’obligació de l’alcalde és garantir el bon funcionament del Ple i això implica facilitar la participació del públic, i que els grups polítics obtinguen respostes. Són drets perfectament compatibles, i no acceptem que l’alcalde els vulga contraposar”, ha assenyalat Calabuig.

El Cap de l’Oposició ha remarcat que “a més, també hem de denunciar la falta d’equanimitat de l’alcalde durant la moderació dels debats, amb interrupcions cap a diversos grups de l’oposició mentre interveníem en les nostres mocions. En el nostre cas, va arribar a llegir una frase de la legislació per a detindre la nostra última intervenció, quan estàvem en plena argumentació. Resulta curiós que, quan es tracta de mocions del grup Ens Uneix, com ha ocorregut altres vegades, les intervencions dels seus regidors i regidores tenen mànega ampla, i en l’últim torn se’ls permet explicar-se més enllà de sol·licitar el vot. A nosaltres, en canvi, se’ns interromp per advertir-nos sobre l’extensió de les nostres intervencions”.

“Reclamem que l’alcalde exercisca la presidència de les sessions amb equanimitat, que no siga ‘jutge i part’, i que accepte la participació de l’Oposició. Nosaltres també som regidores i regidors escollits per la ciutadania. Si al senyor Rodríguez li molesta que l’oposició parlem en els Plens i posem de relleu les mancances en la gestió del seu govern, el que hauria de fer és escoltar, prendre nota i centrar-se en governar millor, si vol evitar preguntes incòmodes”, ha apuntat el portaveu.

Calabuig ha conclòs exposant que “des de l’inici de la legislatura acumulem moltes situacions que ens impedeixen exercir amb normalitat la nostra tasca. Hem tingut Plens sense precs i preguntes, altres sense admetre mocions, la impossibilitat de presentar dos mocions per grup al Ple, i interrupcions en els debats. I en aquesta ocasió, han quedat sense respondre, fins d’ací a un mes com a mínim, les qüestions que hem preguntat, i que afecten a la ciutadania. Ens preocupa aquesta deriva de l’alcalde i de la majoria absoluta d’Ens Uneix, i els demanem que recapaciten i actuen amb respecte cap a tots els grups, i cap al Ple com a principal òrgan municipal, on totes i tots representem a la ciutadania d’Ontinyent”.