Nico Calabuig ha lamentat que “la convocatòria del Ple Municipal del pròxim dijous 2 de novembre no contempla la possibilitat de formular precs i preguntes, fet que dificulta la tasca de fiscalització dels grups de l’oposició”

Aquest dilluns, 30 d’octubre, el grup municipal Compromís per Ontinyent ha denunciat públicament la impossibilitat de formular precs i preguntes al Ple Extraordinari de l’Ajuntament d’Ontinyent convocat per al dijous 2 de novembre. El portaveu del grup valencianista i Cap de l’Oposició municipal, Nico Calabuig, ha lamentat que el Ple Municipal del mes d’octubre no s’haja convocat amb caràcter ordinari, i que la convocatòria del Ple Extraordinari enviada per l’alcalde als grups el passat divendres tampoc contemple el punt de precs i preguntes dels grups de l’oposició.

Segons ha exposat el portaveu de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, “l’Article 46.2 A de la Llei 7/1985 de 2 d’abril, Reguladora de les Bases de Règim Local, estableix que la convocatòria d’un Plenari ordinari mensual és obligatòria en municipis de més de 20.000 habitants, com és el cas d’Ontinyent. Convocar un Ple Ordinari mensual permet la tasca fiscalitzadora de l’oposició, a través de mocions, precs i preguntes, ubicats en l’ordre del dia. Malauradament, en només tres Plens convocats en aquesta legislatura, ja hem patit dos vulneracions del nostre dret a la participació política. En el Ple Ordinari de juliol no se’ns va permetre defensar una moció presentada en temps i forma, i ara en octubre, en aquest Ple Extraordinari, no se’ns permetrà formular precs i preguntes per obtindre informació i fiscalitzar la gestió del govern municipal”.

“L’alcalde ens va comunicar en la Junta de Portaveus que el retard en la convocatòria del Ple amb els assumptes del mes d’octubre venia motivat per la modificació de les ordenances fiscals per a l’any 2024, incloses en l’ordre del dia de la sessió plenària. Per eixe motiu, enteníem que el Ple es convocava amb caràcter Extraordinari però faria les funcions d’un Ple ordinari. Malauradament, aquesta actitud comprensiva dels grups polítics no ha sigut corresposta per la majoria absoluta d’Ens Uneix. Encara que s’han inclòs les mocions que hem presentat, no se’ns permetrà fer precs i preguntes, ja que no s’ha contemplat aquest punt en l’ordre del dia elaborat per Alcaldia, afectant a la nostra capacitat de fer oposició”, ha explicat Calabuig.

La regidora i portaveu adjunta, M. Àngels Moreno, ha assenyalat que “el veto als precs i preguntes dificulta la tasca de fiscalització que ens correspon als grups de l’oposició en el Ple, i que és fonamental per respecte a la transparència en els assumptes públics municipals. Més enllà de poder presentar per escrit temes dirigits al govern municipal, el fet de poder fer-ho en el Ple és fonamental, com a principal òrgan de l’Ajuntament i centre del debat polític de la ciutat. El Ple és d’accés públic i permet que els temes abordats es tracten amb total transparència. Obstaculitzar aquest punt perjudica la ciutadania, ja que s’impedeix la tasca dels seus representants públics”.

Moreno ha conclòs demanant que “es reconsidere aquesta decisió, ja que l’alcalde té potestat per a admetre aquest punt en els Plens Extraordinaris. La legislació ho permet i els grups han estat treballant els seus precs i preguntes, com qualsevol altre mes. Ens resulta molt preocupant que després que en el Ple de setembre aquest punt comptara amb una elevada quantitat de peticions i consultes de tots els grups, amb intervencions de totes les regidores i els regidors de l’oposició, ara el govern municipal aprofite la majoria absoluta a la seua conveniència, i utilitze les convocatòries i les eines institucionals per a negar-nos un dret bàsic de la participació política. Els demanem que reflexionen i corregisquen aquest comportament”.