Nico Calabuig ha recordat que no s’ha de clicar cap enllaç d’un SMS bancari, ja que les entitats no utilitzen aquest canal per a resoldre incidències

El regidor de Consum de l’Ajuntament d’Ontinyent, Nico Calabuig, ha demanat continuar extremant les precaucions davant l’estafa telefònica que està afectant a diferents persones a Ontinyent en els últims dies. Aquesta estafa, coneguda com a “phishing”, està enviant de forma massiva missatges de mòbil fent-se passar per l’entitat Caixa Ontinyent i incorporant un enllaç per a verificar un accés inusual al compte bancari. A més, l’estafa utilitza el nom ‘Ontinyent’, fent que els dispositius mòbils interpreten que es tracta del mateix remitent que el codi de verificació d’Ontinyent Participa.

En paraules del regidor de Consum, Nico Calabuig, “tal com hem estat informant els darrers dies des de les xarxes socials de l’Ajuntament, volem insistir en la importància de no clicar en cap enllaç que figure en un SMS que afirme estar enviat per una entitat bancària. Les entitats no acostumen a notificar incidències a través d’aquesta via, i menys encara incorporen enllaços per a resoldre les incidències. En aquesta estafa el missatge es fa passar per Caixa Ontinyent. L’entitat ja ha fet arribar missatges als seus clients i clientes recordant-los que mai sol·licita credencials a través d’SMS. Des de la regidoria també volem insistir en aquesta dada, ja que és el punt de partida del frau”.

El regidor ha explicat que “fins al moment se’ns ha notificat un cas de major gravetat d’una persona que ha patit l’estafa. El mecanisme d’aquest frau és sofisticat, i consta de diferents passos. Si es clica l’enllaç de l’SMS, aquest et porta a la pàgina de l’entitat bancària, que no es carrega al dispositiu mòbil. Aleshores la persona rep una telefonada que s’identifica amb el nom ‘Caixa Ontinyent’. En despenjar, respon algú que indica que s’ha detectat una transferència poc habitual, i sol·licita a la persona afectada els seus dígits de seguretat, per tal de canviar-los. Una vegada es faciliten els dígits, la telefonada s’interromp. Automàticament s’ha realitzat una transferència immediata que no es pot cancel·lar, estafant fins a 10.000 euros a la víctima”.

“Com es pot observar, l’estafa busca traslladar una por al client o clienta notificant un moviment estrany, i fer-se passar per l’entitat per a rebaixar l’estat d’alerta i guanyar-se la confiança de la persona estafada. Se’ns ha fet arribar aquest mecanisme d’estafa però podrien emprar-se altres passos amb la mateixa finalitat. Per això, reiterem la importància d’ignorar aquest missatge que incorpore un enllaç, i en cap cas facilitar dades, contrasenyes o credencials bancàries”, ha subratllat Calabuig.

L’edil ha conclòs apuntant que “en cas de patir l’estafa, es pot notificar la situació a l’Oficina Municipal d’Informació als Consumidors i Consumidores (OMIC) d’Ontinyent, on es pot rebre informació detallada respecte a fraus i estafes, i tramitar una reclamació per instar al reintegrament de les quantitats estafades. Però sobretot, cal posar immediatament una denúncia davant la Policia Nacional. Estem en contacte amb la Comissaria d’Ontinyent per compartir qualsevol informació d’interés per a la ciutadania i per col·laborar en intentar evitar la proliferació de més casos. Volem agrair al cap de la Comissaria, Agustín Robles, la seua predisposició a treballar conjuntament”.