El portaveu de Compromís per Ontinyent ha destacat que “la mobilització social i política i ciutadana han permés entrar en raó, en part, a l’alcalde d’Ontinyent. No obstant això, veiem més propi d’altres temps escollir representants a dit o que el destí dels béns siga qualsevol altre lloc i no l’Ajuntament”

Aquest divendres, el regidor i portaveu de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, ha valorat en roda de premsa els estatus aprovats pel Patronat de la Fundació de la Beneficència aquest mateix dijous, en els quals es contempla la incorporació d’una persona representant de les famílies de l’alumnat de La Milagrosa i una altra de les famílies dels residents del Sant Hospital, però manté l’elecció a dit de dos membres. Així mateix, es canvia el punt referit al destí dels béns en cas de dissolució, que ja no serà l’Ajuntament en tot cas, sinó que dependrà de l’elecció del mateix Patronat.

En paraules de Nico Calabuig, “el primer que volem dir és que ens alegrem d’haver pogut fer entrar en raó, almenys un poc, al president del Patronat i alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez. La reivindicació política i ciutadana que hem exercit ha permés reconduir una situació que al principi era molt preocupant. El primer esborrany d’estatuts, que s’hauria aprovat si no haguérem reclamat allò que és just des del principi, ni contemplava a les famílies ni era plural. Afortunadament, ho ha acabat fent, en part, davant la mobilització. També volem assenyalar que l’afirmació recurrent del govern municipal sobre la nostra preocupació «repentina» pel Patronat s’explica fàcilment. Representem a la nostra ciutat, igual que ells i elles, i no podem callar-nos davant un canvi d’estatus que afecta als interessos d’Ontinyent, i que al principi era molt lesiu per a aquests. I no entraré a valorar el vincle personal que alguns de nosaltres hem pogut tindre al llarg de la nostra vida amb la Beneficència, perquè algú podria sorprendre’s”.

Calabuig ha exposat que “tot i les millores incorporades, aquests estatuts, encara que s’aproven en 2022, tenen alguns aspectes més propis d’altres èpoques. I considerem preocupant que això es faça en una entitat participada per l’Ajuntament i presidida per l’alcalde d’Ontinyent. Estarem d’acord en què escollir membres del Patronat amb processos de participació en òrgans com el Consell Veïnal o el Consell d’inclusió és molt més plural que escollir-los a dit pels patrons nats. De fet, eixa elecció a dit el que fa és augmentar la participació dels patrons nats dins el Patronat, en lloc d’incorporar altres veus independents, que actuen i decidisquen sense estar influïdes per eixa decisió en l’elecció”.

“A més a més, no ens genera cap seguretat el canvi en el destí dels béns de la Fundació en cas de dissolució. Per molt que el senyor Rodríguez insistisca a desvincular la Fundació de l’Ajuntament, ell la presideix justament pel càrrec que ocupa. Açò vol dir que el major garant de les finalitats socials amb què la Beneficència ha funcionat més de 600 anys és l’Ajuntament. Que en ple segle XXI canviem un aspecte tan clar i contundent com que els béns passarien a l’Ajuntament, per a plantejar que puguen passar a altres mans, a nosaltres ens genera preocupació i inquietud. Perquè aquest és un patrimoni llegat per la gent d’Ontinyent, i la major expressió de la representació de la ciutat és el seu ajuntament, no una entitat o una altra que puga ser escollida pel Patronat del moment. No ens sembla suficient garantia que ens diguen que l’Ajuntament podria ser també el beneficiari dels béns, perquè si no és l’únic, igual pot ser-ho com no ser-ho. I a Ontinyent ja estem escarmentats de com s’han gestionat els béns de l’Herència Nadal per part d’entitats dependents de la jerarquia eclesiàstica”, ha subratllat el portaveu.

Calabuig ha manifestat que “també volem deixar clar, davant la intoxicació i manipulació que el partit del govern pretén, acusant-nos de posar en perill el projecte de la nova residència de la Beneficència, que nosaltres som ferms defensors de la necessitat d’una nova residència a Ontinyent, com ja vam dir fa temps. És més, aquest projecte està pensat per poder concertar places amb la Conselleria d’Igualtat i Polítiques inclusives, encapçalada per Compromís en la persona de Mónica Oltra. Però el que també volem és transparència en el procés, i que el Ple Municipal i els grups polítics siguem sabedors dels detalls. Principalment, perquè l’Ajuntament ha d’aportar 800.000 euros de diners públics a aquest projecte, que no és una quantitat menor. Per tant, no estem demanant cap cosa que no siga necessària”.

Per altra banda, el portaveu ha apuntat que “ens resulta sorprenent que l’alcalde afirme que incorporarà com a regidor o regidora representant al Patronat a la cap de l’oposició, càrrec que actualment ostenta la portaveu del PP, Mercedes Pastor, però no vulga que quede plasmat en els estatuts. Ens sorprén perquè si tanta convicció hi ha en la pluralitat, era molt més fàcil deixar per escrit als estatuts la representació de l’oposició, per tal que eixa situació ocórrega sempre. D’aquesta manera, novament es pretén fer vore que és la suposada magnanimitat del senyor alcalde la que permet eixa pluralitat i no l’existència mateixa d’aquest punt al text. Creiem que eixos discursos edulcorats ja comencen a ser una burla a la ciutadania, a hores d’ara i veient les formes de la majoria absoluta governant”.

“I ens sobra la realitat edulcorada perquè xoca frontalment amb la veritat. El grup municipal Compromís per Ontinyent rebutgem completament algunes formes emprades en aquest procés. És intolerable que des de l’Alcaldia s’haja estat pressionant a l’equip directiu del centre, a professionals del Patronat i a mitjans de comunicació amb l’únic objectiu de tapar la seua mala gestió en aquest assumpte. És absolutament intolerable. Estem cansats del despotisme i l’absolutisme de la majoria absoluta en determinats temes. I no permetrem que seguisquen emprant-se eixes males formes”, ha assenyalat Nico Calabuig.

El portaveu de Compromís per Ontinyent ha conclòs insistint que “celebrem els passos endavant donats en els nous estatuts gràcies a la mobilització social i política, però lamentem els passos enrere en aspectes com el destí dels béns o l’elecció de membres a dit. I per descomptat, lamentem profundament l’ús d’unes formes per part del gabinet d’Alcaldia que s’allunyen molt del que és el respecte per la pluralitat, la democràcia i la llibertat d’expressió”.