Nico Calabuig i Paloma Alberola han assenyalat “la importància d’oferir oportunitats formatives i laborals de qualitat per a joves estudiants d’Ontinyent. Cal apostar per la joventut, que també és un dels sectors més colpejats per la pandèmia i la precarietat”

Aquest dilluns, el grup municipal Compromís per Ontinyent ha donat a conéixer la moció que defensarà en el Ple Municipal de setembre, relativa al desenvolupament d’un programa de beques formatives remunerades per a les i els joves estudiants majors d’edat d’Ontinyent. La proposta del regidor Nico Calabuig i la regidora Paloma Alberola incideix en la necessitat d’oferir oportunitats formatives de qualitat a les i els estudiants, també des de l’àmbit local, i cobrir, de forma estable i amb recursos locals, l’espai de les beques de la Diputació de València, ‘La Dipu et beca’, que es van convocar per última vegada l’any 2019.

En paraules del regidor i portaveu de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, “la nostra proposta busca ajudar, de l’àmbit local, a millorar les oportunitats formatives remunerades dels i els joves estudiants d’Ontinyent. L’objectiu és construir un programa estable de caràcter formatiu, orientat a joves estudiants majors d’edat, que puguen obtindre experiència professional treballant en el sector públic local, amb tasques i funcions relacionades amb els estudis que estiguen cursant”.

Nico Calabuig ha apuntat que “durant anys, programes d’altres institucions, com ‘La Dipu et beca’, de la Diputació de València, han permés la incorporació, durant un període de temps, de moltes i molts estudiants a l’àmbit de l’administració pública local, realitzant beques formatives remunerades. Actualment aquest programa no es realitza, i és per això que es fa més urgent mobilitzar recursos locals per a oferir, en la mesura de les possibilitats, alternatives formatives dignes per als i les joves estudiants, que cada dia es veuen abocats a un mercat laboral més incert i precari”.

“A més, la pandèmia de la COVID-19 ha colpejat aquest sector, ja afectat per problemes estructurals com un atur juvenil altíssim i una fuga del talent a altres països. Creiem que a Ontinyent, dins la filosofia d’apostar per iniciatives i plans que potencien els àmbits colpejats per la pandèmia, aquest programa local de beques és molt important. Cal apostar per la joventut, ja que és un dels sectors més afectats per la pandèmia, i també per la precarietat que ja patien des d’abans”, ha manifestat Calabuig.

Per la seua banda, la regidora i portaveu adjunta, Paloma Alberola, ha exposat que “observant els resultats dels últims exercicis pressupostaris a la nostra ciutat, considerem econòmicament assumible que l’Ajuntament d’Ontinyent puga impulsar de forma estable un programa com aquest. Evidentment, caldria supeditar la seua creació als informes tècnics i econòmics necessaris, però creiem que seria prioritari consolidar aquest programa formatiu al llarg dels successius exercicis pressupostaris, sempre que siga econòmicament possible. Més enllà del moment actual, calen polítiques valentes, ambicioses i constants en el temps dirigides a la joventut”.

Alberola també ha subratllat que “és evident que un programa així suposaria un gran benefici per a totes les parts, ja que els i les joves estudiants accedirien a oportunitats formatives més atractives, i l’Ajuntament d’Ontinyent podria nodrir-se d’eixe talent i ganes de les persones que s’incorporen de forma temporal a realitzar tasques al consistori. En aquest sentit, caldria desenvolupar unes bases orientades a delimitar i regular l’àmbit d’aplicació i actuació d’aquest programa formatiu”.

La regidora ha conclòs incidint en l’esperit constructiu de la proposta. “Com hem dit, necessitem polítiques més ambicioses per a traslladar-li a les i els joves d’Ontinyent que aquesta és una ciutat en la qual poder quedar-se, que té oportunitats per a elles i ells. L’ajuntament té un paper fonamental en aquest sentit, i un programa com el que proposem a la moció pot ser un bon primer pas. Esperem comptar amb el vot a favor de La Vall ens Uneix i el Partit Popular”.