Nico Calabuig i Paloma Alberola han assenyalat que “no compartim el resultat final de la moció aprovada per La Vall ens Uneix i el Partit Popular. Tortosa i Delgado estava projectat com a aparcament per al veïnat del barri de la Vila, i no té les condicions adequades com a espai definitiu per a grans festivals musicals”

Aquest dimecres, el grup municipal Compromís per Ontinyent ha manifestat el seu desacord respecte a la decisió de considerar l’esplanada de Tortosa i Delgado com a espai definitiu per a concerts i festivals, votada per La Vall ens Uneix i el Partit Popular durant l’últim Ple Municipal. El regidor Nico Calabuig i la regidora Paloma Alberola han lamentat que s’intente donar per resolt un projecte tan necessari i defensat per la ciutadania sense satisfer l’esperit inicial de la proposta, i han assenyalat diferents motius pels quals Tortosa i Delgado no seria el lloc més idoni per a aquest projecte.

En paraules del regidor i portaveu, Nico Calabuig, “quan l’any 2017, en Ontinyent Participa 2018, va resultar guanyadora la creació d’un espai definitiu per a concerts i festivals a Ontinyent, el que es buscava era comptar amb un espai ampli, capaç d’acollir esdeveniments musicals de gran format, amb un públic nombrós, control d’aforament, espectacles amb molts decibels, escenaris grans i altres elements associats a aquests concerts. En definitiva, s’estava reclamant una ubicació estable, que donara solució al caràcter itinerant d’aquestes activitats, que han passat per punts com l’estadi El Clariano, els camps de la Puríssima, la pista d’Atletisme del Poliesportiu o fins i tot el carrer Vicent Lluís Montés, davant de la Piscina coberta”.

Calabuig ha apuntat que “cal recordar que l’espai de Tortosa i Delgado ja existia i s’utilitzava en algunes activitats musicals i d’oci quan la proposta d’un espai definitiu per a concerts i festivals es va presentar a Ontinyent Participa. Per tant, entenem que allò que la gent va votar era buscar un altre espai, que exercira d’ubicació definitiva. A més, les inversions fetes en els últims anys a l’espai de Tortosa i Delgado per adaptar-lo i condicionar-lo no el converteixen en un espai definitiu de concerts, perquè les obres realitzades han estat orientades a fer zones d’aparcament o realitzar un accés per al refugi ubicat a la zona”.

“Així mateix, la instal·lació d’un ascensor panoràmic des de Tortosa i Delgado fins a la Vila, prevista per a les obres de restauració de la Muralla que començaran en breu, sempre s’ha justificat com una manera de connectar l’aparcament de Tortosa i Delgado amb el barri, amb l’objectiu de facilitar la vida al veïnat. Per això, veiem molt problemàtic que un espai concebut com a aparcament per al veïnat del barri de la Vila i el seu entorn haja de ser l’espai definitiu on acollir concerts i festivals de manera estable. Si el govern municipal ho acaba fent així, creiem que sorgiran dos possibles problemes: o el veïnat es quedarà sense aparcament cada vegada que es faça un festival de grans dimensions, o per evitar aquest problema Ontinyent no podrà acollir grans festivals musicals assíduament”, ha explicat Calabuig.

La regidora i portaveu adjunta, Paloma Alberola, ha subratllat que “així mateix, ubicar de manera definitiva la zona de concerts en aquest espai ens planteja molts dubtes. No ens genera confiança la capacitat d’aquesta esplanada per a acollir grans actuacions amb un públic molt nombrós, que precise dispositius d’eixides d’emergència i ràpida evacuació en cas d’urgència. Aquestes són qüestions de seguretat i legalitat d’una importància cabdal. A més, pensem que la proximitat de l’espai al llit del riu podria ocasionar impacte ambiental en el paratge, deteriorament de l’element patrimonial que suposa el Pont Vell, i una contaminació acústica molt forta en tota la zona de la Vila, que es troba just damunt d’aquest espai”.

“A més, nosaltres concebem la idea d’un espai de concerts definitiu com un projecte ambiciós, que puga atraure més oferta cultural i lúdica a Ontinyent, i comptar amb diferents esdeveniments d’importància al llarg de l’any. Per poder ser així, caldria complir unes necessitats infraestructurals pròpies dels grans concerts. Per tant, més enllà d’instal·lar una major potència elèctrica i altres serveis per adaptar la zona de Tortosa i Delgado, pensem que hi ha una incompatibilitat d’espai. Són evidents les limitacions i la morfologia de Tortosa i Delgado i l’entorn de la Plaça de Baix o el Pont Vell, sobretot de cara a l’accés de vehicles de grans dimensions que poden acompanyar aquests esdeveniments” ha manifestat Alberola.

La regidora i portaveu adjunta ha conclòs incidint que “considerem que dotar Ontinyent d’un espai definitiu de concerts no pot consistir a canviar una esplanada de provisional a definitiva en un minut, durant el debat d’un Ple. La proposta, votada massivament per la ciutadania en Ontinyent Participa, necessita ser abordada amb serietat i ambició. No pot ser que, tres anys i mig després, el projecte seguisca estancat perquè el govern municipal no ha posat suficients esforços en trobar l’espai definitiu que puga cobrir amb totes les garanties aquesta necessitat, i ara vulguen desfer-se del problema prenent una decisió precipitada i equivocada”.