Nico Calabuig i Paloma Alberola han destacat “el caràcter participatiu per als xiquets i xiquetes que suposarà la proposta del mural, així com l’enriquiment cultural i urbà que sumarà l’entorn del carrer Enric Valor amb les actuacions contemplades a la moció”

El passat dijous quedava aprovada en el Ple Ordinari de maig la moció del grup municipal Compromís per Ontinyent per un memorial homenatge a l’escriptor Enric Valor en el carrer que porta el seu nom a Ontinyent. La proposta presentada pel regidor Nico Calabuig i la regidora Paloma Alberola va comptar amb 19 vots a favor, corresponents a Compromís i La Vall ens Uneix, i 2 abstencions del Partit Popular. Així, Ontinyent homenatjarà Enric Valor amb un concurs de dibuix i un mural, la instal·lació d’un monument i la petició a la Generalitat Valenciana perquè se li atorgue l’Alta Distinció de la Generalitat.

El regidor i portaveu de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, ha assenyalat que “celebrem l’aprovació de la proposta, ja que suposa una manera d’enriquir les obres de millora i adequació que es realitzaran pròximament a l’entorn del carrer Enric Valor, així com seguir impregnant de cultura els nostres carrers i places. A més, permetrà donar a conéixer més encara un referent literari tan rellevant com Enric Valor, qui va ser un impulsor fonamental per a la recuperació del valencià. Cal recordar que la nostra proposta naix com a resposta al qüestionament que està patint la figura d’Enric Valor per part de la dreta i l’extrema dreta en altres poblacions valencianes”.

Calabuig ha manifestat que “a partir d’ara caldrà fer seguiment del compliment de les propostes. Ens genera especial satisfacció que es desenvolupe el concurs de dibuix entre els i les escolars de la ciutat, del qual eixirà el dibuix guanyador que es convertirà en mural. És una molt bona oportunitat per a treballar en les aules un escriptor amb obres per a totes les edats, que de segur permetrà a l’alumnat descobrir noves històries i gaudir bons moments. A més, comptar amb l’al·licient de poder decorar un espai urbà farà que els xiquets i xiquetes s’inspiren i posen moltes ganes i creativitat en tots els seus dibuixos”.

La regidora i portaveu adjunta, Paloma Alberola, ha subratllat que “així mateix, en el cas del monument d’homenatge en la zona enjardinada del carrer Enric Valor, pensem que pot ser una bona oportunitat per a encomanar aquesta obra a un o diversos artistes locals, més encara si tenim en compte que, en un context de pandèmia com l’actual, el món de la cultura i l’art s’han vist greument afectats per les conseqüències econòmiques d’aquesta crisi”.

“També celebrem que Ontinyent se sume a la petició d’instar a la Generalitat Valenciana a iniciar els tràmits perquè Enric Valor siga condecorat amb l’Alta Distinció de la Generalitat, un reconeixement que faria justícia a una trajectòria d’estima per la nostra llengua, cultura i territori com ha demostrat Enric Valor. Agraïm el vot a favor de la moció del grup La Vall ens Uneix, i lamentem l’abstenció del Partit Popular, que no s’ha volgut sumar a aquesta proposta d’homenatge”, ha conclòs Alberola.