Nico Calabuig i Paloma Alberola han presentat una moció al Ple de maig amb l’objectiu de “divulgar i homenatjar la figura i obra d’Enric Valor, i fer-ho també implicant als i les escolars d’Ontinyent, a través d’un concurs de dibuix del qual eixiria el disseny d’un mural”

Aquest dijous, el grup municipal Compromís per Ontinyent ha anunciat en roda de premsa la moció que presentarà al Ple Municipal de maig, en la qual es proposa la realització d’un mural i un monument a Enric Valor en el carrer que l’escriptor valencià té dedicat a la ciutat d’Ontinyent. La proposta del regidor Nico Calabuig i la regidora Paloma Alberola té com a objectiu homenatjar i continuar la divulgació sobre Enric Valor a través d’ubicar un monument que recorde la seua figura i obra, així com la creació d’un mural que implique als i les escolars de la ciutat. A més, la moció naix dins la resposta sorgida a diferents pobles i ciutats del País Valencià arran de l’intent de retirar el nom d’Enric Valor a una avinguda del municipi de Mutxamel.

El regidor i portaveu de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, ha exposat que “Enric Valor és una figura fonamental en la recuperació de la nostra llengua i cultura. Per sort, a Ontinyent tenim un carrer amb el seu nom, però pensem que es poden aportar noves propostes que continuen divulgant la seua figura i obra, i fer-ho implicant a tots els sectors de la societat, especialment als xiquets i xiquetes. Per això, a la nostra moció proposem desenvolupar un concurs de dibuix sobre Enric Valor entre els i les escolars de tots els centres educatius d’Ontinyent que vulguen participar. Posteriorment, el dibuix que resulte guanyador seria convertit en un gran mural ubicat al carrer Enric Valor o prop d’aquest”.

“Una acció com aquesta permetrà que els centres puguen treballar la figura d’Enric Valor i donar-lo a conéixer entre els i les escolars de totes les edats. No hem d’oblidar que Valor té obres adreçades a totes les edats, com poden ser les Rondalles Valencianes. Pensem que pot ser un contingut molt participatiu, i que tinga com a recompensa decorar un espai urbà de la nostra ciutat”, ha explicat Calabuig.

El portaveu Compromís per Ontinyent també ha assenyalat que “altra de les propostes recollides a la moció planteja desenvolupar un monument, ja siga un monòlit, estàtua, bust o altra expressió artística, que servisca per a donar a conéixer i informar sobre la figura i obra d’Enric Valor a tota la ciutat. En aquest cas, proposem com a ubicació la placeta i zona enjardinada situada justament al carrer Enric Valor d’Ontinyent. Cal recordar que altres personalitats que donen nom a espais urbans de la ciutat, com el poeta Vicent Andrés Estellés, també compten amb un monument que enriqueix l’espai i contribueix a la tasca divulgadora sobre la seua figura”.

Per la seua banda, la regidora i portaveu adjunta, Paloma Alberola, ha apuntat que “considerem aquestes dues actuacions com una bona manera d’arrodonir les intervencions urbanístiques de millora i adequació que es portaran a terme pròximament en l’entorn del carrer Enric Valor de la nostra ciutat. La cultura ha d’impregnar els nostres carrers i places, i fer-nos aprendre també en el dia a dia. Aquest és l’esperit de la nostra proposta. A més a més, tal com reivindica el veïnat de la zona, seria també un bon moment per a incorporar més bancs en la placeta enjardinada d’aquest carrer, de cara a fomentar més vida en la zona i més espais on seure i gaudir de l’aire lliure”.

La regidora també ha subratllat que “a més, la nostra moció incorpora una tercera proposta, en la qual es planteja que el Ple de l’Ajuntament d’Ontinyent inste a la Generalitat Valenciana a iniciar els tràmits perquè Enric Valor siga condecorat amb l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana. Enric Valor ha rebut nombrosos premis i reconeixements, ha sigut nomenat Doctor Honoris Causa per cinc universitats, però no ha rebut mai aquesta Alta Distinció. Pensem que és el moment de corregir aquesta situació, i per això fem una crida al Ple perquè Ontinyent se sume a la petició”.

“Com sempre, plantegem la proposta amb una actitud constructiva, i esperem comptar amb el vot favorable de La Vall ens Uneix i el Partit Popular. Cal que treballem també per seguir donant a conéixer els nostres referents culturals i literaris, així com incentivant activitats participatives per als i les escolars de la nostra ciutat”, ha conclòs Alberola.