Nico Calabuig i Serna
Regidor i portaveu de Compromís per Ontinyent

Esta setmana hem conegut una magnífica notícia per a Ontinyent i la Vall d’Albaida. Tal com va explicar dilluns el Conseller d’Educació de la Generalitat Valenciana, a partir del curs que ve la nostra ciutat comptarà amb una seu pròpia de l’Escola Oficial d’Idiomes (EOI), que passarà a ser independent de Xàtiva. La nova estructura de l’EOI, que a més serà referent de la nostra comarca en l’ensenyament de llengües, donarà resposta a una reivindicació històrica. Un fet que demostra la voluntat de la Conselleria d’Educació d’apostar per la millora constant de les necessitats d’Ontinyent, invertint esforços i recursos a la Vall d’Albaida, que té un nucli de població de 90.000 persones, 36.000 de les quals vivim a la capital.

Gràcies a la lluita i reivindicació de moltes persones al llarg dels anys, i a l’actual predisposició de Vicent Marzà i el seu equip al capdavant de la Conselleria, l’EOI reforçarà de forma molt positiva la capitalitat comarcal d’Ontinyent com a ciutat que aglutina diferents serveis i ha de continuar guanyant-ne en el present i el futur. Així mateix, representarà una oportunitat més d’aconseguir un teixit educatiu valencià més repartit i descentralitzat, proper a les necessitats de la gent de la nostra comarca, i que ajude a frenar el despoblament des de la igualtat d’oportunitats. Un repte fonamental per a Compromís, que afrontem amb treball i amb fets com este, amb l’objectiu d’avançar de manera constructiva en la reducció dels desplaçaments de la ciutadania d’Ontinyent i la Vall d’Albaida a altres poblacions com Xàtiva.

A més, en uns temps en què abunden els discursos sobre la transformació del model productiu, l’aposta per la millora de la formació de les persones és essencial per tal d’aconseguir eixe canvi que desitgem. Fomentar més i millor oferta educativa pública en idiomes a Ontinyent garantirà l’accés a l’aprenentatge de noves llengües en peu d’igualtat, i també facilitarà les relacions econòmiques d’exportacions amb altres països i ens ajudarà a avançar cap a l’economia del valor afegit i el coneixement.

Esta bona notícia s’afegeix a les importants inversions que el Pla Edificant de la Conselleria d’Educació està portant a Ontinyent. Un pla de millora i modernització dels centres educatius públics, a través del qual la Conselleria aporta tots els recursos econòmics per a sufragar el cost de les obres, i delega competències en els ajuntaments per tal que, a més d’encarregar-se de proposar l’emplaçament, realitzen l’adjudicació de la redacció de projectes i licitació de les obres. Una aposta municipalista amb la qual també es busca dinamitzar l’economia de les constructores locals. Així doncs, hi ha previst un total de 25 milions d’euros per a tots els centres educatius públics de la nostra ciutat, una xifra que inclou diferents obres de millora als col·legis i instituts, així com els recursos per a la construcció dels nous edificis de l’IES l’Estació (12 milions) i el Conservatori Professional de Música “Josep Melcior Gomis” (5 milions).

En definitiva, després de molts anys d’indiferència per part d’anteriors governs de la Generalitat cap a la nostra ciutat, i d’inversions insuficients per a un motor de progrés tan fonamental per al País Valencià com és l’educació pública, actualment l’esperança s’obri camí amb un ferm compromís pel futur d’Ontinyent i la Vall d’Albaida.