Nico Calabuig ha afirmat que “el govern municipal ha fet canvis importants en les inversions pactades sense consultar-nos abans als grups que vam aprovar el pressupost municipal del 2021. La Vall ens Uneix no té clar l’ordre de prioritats pel que fa a les necessitats urbanístiques de la ciutat, i això ens genera desconfiança”

Aquest dimecres, el grup municipal Compromís per Ontinyent s’abstenia en la votació relativa a l’adjudicació d’un préstec per a inversions de fins a 3’5 milions d’euros, debatuda durant el Ple Extraordinari de l’Ajuntament d’Ontinyent.

El portaveu Nico Calabuig exposava durant el debat d’aquest punt que des de Compromís per Ontinyent existeix preocupació i desconfiança per la inestabilitat en les decisions i prioritats de la regidoria d’Urbanisme, que està canviant constantment les inversions programades, així com la ruptura del clima de diàleg i consens que va permetre aprovar per unanimitat el pressupost municipal del 2021. Calabuig també assenyalava l’existència d’un informe de la Intervenció municipal en el qual s’enumeren diverses qüestions a millorar per part de la regidoria d’Hisenda.

El regidor i portaveu de Compromís per Ontinyent apuntava que “en l’anterior Ple ja ens vam abstindre en el punt corresponent a una modificació de crèdit que canviava el pressupost municipal del 2021, aprovat per unanimitat, sense consultar i dialogar els canvis amb els grups de l’oposició. Després de l’acte col·lectiu de col·laboració i responsabilitat que va suposar l’aprovació del pressupost, el govern municipal han anat fent canvis i modificacions basats únicament en el seu criteri. Alguns els compartim, altres no tant. Pensem que hauria sigut més fàcil i positiu per als interessos de la ciutat continuar amb una dinàmica més participativa dels grups que formem la corporació, però l’actitud del govern de majoria absoluta s’ha allunyat de la que vam tindre totes i tots en novembre”.

Calabuig incidia que “en els últims mesos estem assistint a canvis en diverses obres del Pla d’Inversions, que s’han promés i anunciat i després s’han substituït. Açò deixa entreveure que el govern municipal de La Vall ens Uneix no té un ordre de prioritats clar respecte a les necessitats de la ciutat en matèria urbanística. En aquesta ocasió ens trobàvem davant d’aquest préstec. Nosaltres som favorables a les inversions, i ho hem deixat clar sempre, però no ens sentim segurs ni ens genera confiança aprovar una operació que implica endeutar-se si no sabem en què acabarà, com i quan es materialitzarà, pel constant canvi de prioritats, criteris i decisions del govern municipal. Ens agradaria equivocar-nos, però no tenim la certesa que el que ara figura a les partides econòmiques del Pla d’inversions seguisca pressupostat amb el pas dels mesos”.

El portaveu de Compromís per Ontinyent també manifestava que “en el punt 10 d’aquest mateix Ple hem pogut llegir i conéixer un informe de l’Interventor municipal, màxim responsable funcionarial de la gestió econòmica de l’Ajuntament, en el qual s’assenyalen una sèrie de conductes i formes de gestionar que cal millorar des de la Regidoria d’Hisenda. Situacions com incompliments dels límits de contracte menor per quantia, contractes finalitzats sense estar realitzada una nova adjudicació, realització de despeses sense retenció prèvia, excés de l’ús dels crèdits extrajudicials, contractes menors repetitius, o defectes diversos en la gestió pressupostària, entre altres”.

“Aquest informe ens preocupa molt, i des del primer moment que el vam llegir ens va provocar més inseguretat sobre la forma de procedir i gestionar poc transparent del govern municipal. En conseqüència, ens generava més dubtes encara sobre poder donar un vot favorable a aprovar una operació d’endeutament de fins a 3’5 milions d’euros”, subratllava Calabuig.

Nico Calabuig concloïa explicant que “tots aquests motius ens van portar a optar per l’abstenció, ja que sense voler dificultar cap inversió, ens sentim molestos per la inestabilitat en les decisions d’inversió, la pèrdua del clima de consens i diàleg de fa uns mesos, i l’existència de diverses conductes a millorar, assenyalades per la Intervenció. Dependrà del canvi d’actitud, la predisposició al diàleg i el treball del govern municipal que puguem recuperar la confiança dipositada el passat novembre”.