El regidor Nico Calabuig ha fet balanç de la gestió de l’OMIC amb motiu del Dia mundial dels drets de les persones consumidores

L’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC) d’Ontinyent ha atés al llarg de l’any 2020 un total de 404 reclamacions i 617 consultes relacionades amb el consum de productes i serveis. Així ho ha comunicat aquest dilluns el regidor de Consum de l’Ajuntament d’Ontinyent, Nico Calabuig, coincidint amb la commemoració del 15 de març, Dia mundial dels drets de les persones consumidores. El regidor també ha detallat les xifres de 2021, que actualment arriben a les 90 reclamacions registrades i 120 consultes efectuades.

Calabuig ha manifestat que “en una jornada com la de hui reafirmem la importància de comptar amb un servei com l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor, per tal de salvaguardar i aprofundir en la defensa dels drets de les persones consumidores. Actualment tenim tota classe de productes i serveis a l’accés de la nostra mà, però cal vigilar per a evitar que eixe gran ventall de possibilitats puga acabar sent un maldecap si patim alguna situació de desprotecció per motius com cancel·lacions, cobraments incorrectes, tarifes abusives, entre altres”.

El regidor de Consum ha desglossat les dades de la gestió feta en relació amb les reclamacions realitzades el passat any, incidint en què “el principal sector que acumula reclamacions és la telefonia, amb un total de 129. A una certa distància es troben altres tres sectors, que són els transports, els bancs i financeres, i l’electricitat, que acumulen 45, 34 i 32 reclamacions respectivament”.

Calabuig també ha destacat que “s’està detectant un altre sector en ascens pel que fa a les reclamacions, que inclou tot el relacionat amb les compres per Internet. La compra online de productes i serveis de tot tipus està convertint-se en un comportament cada vegada més quotidià. Per això cal centrar els esforços en la formació de les persones consumidores, amb l’objectiu de reforçar els seus drets i evitar al màxim situacions molestes on, a més, moltes vegades no existeix un espai físic de l’empresa subministradora del producte o servei on poder dirigir-se amb facilitat”.

Pel que fa a les consultes, el regidor de Consum ha assenyalat que “es repeteix una situació molt semblant, ja que novament la telefonia ocupa el primer lloc, amb 173 consultes, seguida de l’electricitat, amb 61 consultes, i els transports, amb 52 consultes. A més, si ens centrem en el tipus d’atenció, quasi el 70% de les consultes, un total de 425, s’han atés de forma presencial, mentre que 175 s’han atés telefònicament i 17 per correu electrònic. Els consumidors i consumidores prefereixen l’atenció presencial, completament segura també en aquests temps, graciés a totes les mesures de protecció i distància aplicades”.

Respecte a la incidència de la pandèmia de la COVID-19, Nico Calabuig ha explicat que “es va produir un augment de les reclamacions relacionades amb les agències de viatges i el transport aeri, a causa de les cancel·lacions, així com un increment de les reclamacions sobre ofertes comercials telefòniques, tal com ha quedat registrat a les xifres que hem comentat. A més a més, durant els mesos de confinament total, en abril i maig de 2020, quasi no es van registrar reclamacions”.

Així mateix, el regidor ha destacat “la rapidesa en l’esforç d’adaptació del servei a la situació derivada de les mesures sanitàries, ja que després del confinament, el servei de l’OMIC ha estat obert al públic en tot moment, i vam fer la gestió per tal d’incorporar el sistema de cita prèvia a través de la pàgina web municipal, amb l’objectiu de facilitar la vida a la ciutadania”.

Calabuig ha conclòs agraint públicament la tasca del tècnic de Consum del consistori, Josep Antoni Gramaje, a qui ha definit com “un exemple de treballador eficient, sempre al servei de la ciutadania”, i insistint en la necessitat de seguir aprofundint en la protecció i ampliació dels drets de les persones consumidores. “Totes i tots consumim productes i serveis, i per això és fonamental fer-ho de forma segura i comptar amb un servei com l’OMIC, que atenga sempre les nostres necessitats, dubtes o reclamacions”.