El regidor i portaveu Nico Calabuig ha destacat “l’oportunitat que suposa per a la cultura i el patrimoni d’Ontinyent aquesta edificació, que podria convertir-se en un nou espai de turisme cultural en la ciutat, suposaria un nou impuls en la difusió de la figura del compositor Gomis i contribuiria a revitalitzar i dignificar el Carrer Major”

El passat divendres, el grup municipal Compromís per Ontinyent registrava un escrit adreçat al govern municipal en el qual es proposa estudiar i posar en marxa el procés d’adquisició, reforma integral i conversió en museu de la casa natal del compositor ontinyentí Josep Melcior Gomis. La proposta, presentada pel regidor i portaveu Nico Calabuig, assenyala la importància de recuperar l’immoble com un element cultural i patrimonial de la ciutat, i incideix en la necessitat d’iniciar el procés en el termini més breu possible, per evitar que el pas del temps o fenòmens meteorològics adversos puguen deteriorar més l’edificació.

El portaveu de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, ha exposat que “Josep Melcior Gomis és un dels personatges més il·lustres i internacionals que Ontinyent ha vist nàixer, ja que com a compositor de diversos gèneres musicals es va convertir en una figura destacada a Europa en el primer terç del segle XIX. A Ontinyent hem recordat la seua vida i obra a través de la publicació de llibres, l’organització de diverses activitats, entre les quals destaca l’Any Gomis, celebrat en 2016, i també posant el seu nom al Conservatori Professional de Música d’Ontinyent i a una meitat del Carrer Major de la nostra ciutat, on continua existint la casa en la qual va nàixer el compositor”.

“A tot arreu hi ha diferents espais, on van nàixer o viure personatges il·lustres, que acaben convertits en indrets de rellevància històrica, espais culturals amb un valor patrimonial com a museus o espais de visita. En aquest sentit, considerem que cal fer un pas més en l’impuls de la figura de Josep Melcior Gomis, a través d’adquirir, rehabilitar de forma integral i convertir en un espai museístic la seua casa natal. Per això hem decidit canalitzar a través de l’escrit que hem presentat una proposta que fa temps que existeix, però que no ha anat endavant fins ara”, ha manifestat Calabuig.

El regidor i portaveu de Compromís per Ontinyent ha destacat que “si aconseguim que aquest projecte siga una realitat, suposaria un pas molt valuós en el camí cap a la recuperació activa i divulgació del gran llegat patrimonial d’Ontinyent. A més de donar major rellevància a la figura de Gomis, la instal·lació d’un museu en la casa natal del compositor permetria afegir un nou espai de turisme cultural que enllaçaria amb altres indrets de la ciutat rehabilitats per a aquesta finalitat. Així mateix, l’actuació contribuiria a la revitalització i dignificació del Carrer Major, una via fonamental de la nostra ciutat que necessita una aposta clara pel seu futur. Per tots aquests motius, caldria abordar de forma seriosa l’adquisició de l’immoble, negociant i arribant a un acord amb els actuals propietaris”.

Nico Calabuig ha conclòs assenyalant que “al nostre escrit instem als departaments municipals competents en la matèria a estudiar la proposta i posar-la en marxa en el termini més breu possible, per tal d’evitar que el pas del temps o fenòmens meteorològics adversos, com els viscuts en els últims anys, puguen continuar deteriorant l’immoble, o fins i tot puga produir-se el seu enfonsament, perdent-se així una edificació històrica, tal com ha ocorregut, malauradament, en altres ocasions al centre històric de la nostra ciutat”.