Nico Calabuig i Paloma Alberola han assenyalat que “presentem dues mocions que recullen, d’una banda, les principals reclamacions dels i les MIR valencianes, que estan patint condicions laborals i salarials precàries, i d’altra, la necessitat de seguir treballant per acabar amb totes les formes de violència que pateixen les dones”

El grup municipal Compromís per Ontinyent registrava aquest passat divendres dues mocions que seran debatudes i votades en el pròxim Ple Ordinari municipal, corresponent al mes de novembre. La primera de les propostes presentades pel regidor Nico Calabuig i la regidora Paloma Alberola recull diverses reivindicacions per la millora de les condicions laborals i salarials dels metges i metgesses interns residents (MIR), dirigides a la Conselleria de Sanitat i el Ministeri de Sanitat. Pel que fa a la segona moció, vinculada al 25 de novembre, Dia Internacional de l’eliminació de la violència contra les dones, planteja el manteniment i la posada en marxa d’una sèrie d’actuacions i iniciatives encaminades a lluitar contra totes les formes de violència masclista.

Respecte a la moció sobre la millora de les condicions dels i les MIR, el regidor i portaveu de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, apuntava que “l’objectiu de la proposta és seguir aprofundint en la defensa del nostre sistema de salut, en aquest cas en tota aquella gent que està formant-se i que és present i futur de la nostra Sanitat. Actualment, a Ontinyent tenim destinats fins a 7 metges i metgesses interns residents, de l’especialitat medicina familiar i comunitària, que poden realitzar algun període de la seua preparació, en concret la part d’atenció primària, en els diferents centres de salut de la ciutat, atenent els nostres veïns i veïnes. A Ontinyent, com a la resta de municipis, els i les MIR són un col·lectiu indispensable per al bon funcionament del sistema sanitari”.

“Per això, davant aquesta problemàtica comuna a tot el País Valencià, que ha desembocat en una vaga, volem fer un pas endavant i donar suport explícit des d’Ontinyent a les seues justes reivindicacions. Amb eixe objectiu portem al Ple aquesta proposta, per a instar a la Conselleria de Sanitat i el Ministeri de Sanitat a posar-se mans a l’obra i resoldre les necessitats salarials i laborals que té el col·lectiu. Entre aquestes trobem l’increment del salari dels MIR valencians per a equilibrar-lo al d’altres comunitats autònomes, l’equiparació de la jornada laboral a la dels metges adjunts, la cotització de les hores de guàrdia mèdiques, l’abonament del 100% de la incapacitat temporal des del primer dia de baixa, o el dret a quatre mesos de rotació externa per any, entre altres”, manifestava Calabuig.

El portaveu de Compromís per Ontinyent recordava que “anteriorment ja hem presentat mocions relacionades amb la defensa i la millora del sistema sanitari. La Sanitat ha sigut sempre un àmbit fonamental, i ara ha quedat encara més patent amb la pandèmia. Hem de seguir treballant des de la unitat per reivindicar els majors recursos i garanties per al sistema sanitari i tots els seus professionals, ja que són un pilar fonamental del nostre futur”.

Pel que fa a la moció per l’eliminació de la violència contra les dones, la regidora i portaveu adjunta, Paloma Alberola, exposava que “la proposta aprofundeix en la necessitat de seguir actuant des de les institucions i la resta d’àmbits per a fer front a aquesta xacra que és la violència masclista. Enguany han sigut assassinades 40 dones a l’Estat Espanyol, 5 d’elles al País Valencià, segons les xifres oficials de la Delegació del Govern contra la Violència de Gènere. Si tenim en compte víctimes indirectes, feminicidis i casos en investigació que són comptabilitzats per altres entitats, la xifra puja a 78. No podem tolerar aquesta situació ni un dia més”.

Alberola assenyalava que “aquesta és la part més visible de la violència, però als assassinats cal sumar les violacions, la cosificació de les dones, la desigualtat laboral i tantes altres situacions que pateixen les dones pel fet de ser-ho. Estem davant d’un terrorisme inadmissible. Per això és necessari seguir implementant, tal com recull la moció, qüestions com la perspectiva de gènere en l’aplicació de totes les polítiques públiques; campanyes de conscienciació i prevenció de les desigualtats; la incorporació de plans d’acció específics en l’adolescència que fomenten el respecte, la coeducació i la diversitat afectiva-sexual; així com el desenvolupament de mesures per a seguir donant més i millor protecció i assistència a les víctimes de violència masclista de la nostra ciutat”.

“La violència contra les dones és un problema que afecta el conjunt de la societat, també en l’àmbit local. Per això hem de seguir treballant de forma col·lectiva i augmentar els esforços per a millorar la prevenció, la resposta i l’educació davant totes aquestes formes de violència, tant visibles com invisibles, que també es pateixen a Ontinyent”, concloïa la regidora.