Nico Calabuig i Paloma Alberola han destacat la rellevància de les dos propostes per a “recuperar i fer visible la història de les dones d’Ontinyent, i acabar d’una vegada per totes amb les deficiències i els problemes històrics de la nostra línia de tren”

Compromís per Ontinyent ha registrat aquesta setmana dos mocions per tal de ser debatudes i votades en el Plenari ordinari de febrer de l’Ajuntament d’Ontinyent. La primera de les propostes planteja reconéixer la contribució històrica de les dones a Ontinyent, mentre que la segona reclama la millora del servei de la línia de tren Xàtiva-Ontinyent-Alcoi.

En el cas de la moció sobre la contribució històrica de les dones a Ontinyent, planteja una sèrie de punts encaminats a documentar i divulgar la història de dones rellevants de la ciutat. En primer lloc es planteja la creació, per part de l’Ajuntament, d’una beca d’estudis de gènere per a la investigació, amb l’objectiu de poder realitzar un treball de recerca de les dones que han destacat a Ontinyent al llarg dels anys.

La proposta també planteja la creació d’un apartat específic en el Portal de l’Ajuntament on consultar informació sobre aquestes dones i col·lectius de treballadores feminitzats i precaritzats. Així mateix, es contempla la realització d’exposicions, en col·laboració amb el Consell de les Dones i associacions de la ciutat; la incorporació dels noms d’aquestes dones als carrers d’Ontinyent; i la creació d’uns premis escolars per a fomentar la recerca i divulgació de genealogia de dones d’Ontinyent.

La regidora Paloma Alberola ha assenyalat que “aquesta proposta pretén recuperar i fer visible la història de les dones d’Ontinyent. Com cada any, commemorem una jornada de reivindicació i lluita com és el 8 de març, Dia internacional de les dones, i volem que la nostra ciutat puga recuperar i conéixer un llegat fonamental sense el qual no seríem l’Ontinyent actual”.

Pel que fa a la proposta per millorar el servei de la línia de tren Xàtiva-Ontinyent-Alcoi, es tracta d’una reivindicació d’urgència per revertir la situació que pateix aquesta línia. La moció, consensuada amb la plataforma “Indignats amb Renfe”, i que ja ha sigut presentada en l’Ajuntament d’Albaida i també es presentarà en la Mancomunitat de Municipis i el Consorci de les Comarques Centrals, fa un recull dels principals problemes que està patint la línia en els últims temps, com els retards, cancel·lacions o avaries dels trens, la falta d’adaptació dels vehicles a persones amb mobilitat reduïda, l’escassesa d’horaris o la necessitat de millores en estacions i andanes.

La moció reclama a l’Estat les partides pressupostàries suficients per a recuperar les inversions que s’han reduït durant anys, i planteja una sèrie de propostes encaminades a revertir els problemes de la línia. Així, es proposa l’augment de les freqüències de pas, la renovació dels vehicles, l’eliminació de barreres arquitectòniques i adaptació dels trens a persones amb mobilitat reduïda, la renovació de carrils i travesses, la incorporació de més personal, un major manteniment de vehicles i infraestructura, el descens dels preus dels bitllets i abonaments, o l’establiment d’un únic canal coordinat d’informació a l’usuari.

El regidor i portaveu de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, ha destacat “la importància de recuperar un front comú de tota la nostra comarca i les comarques veïnes per reclamar d’una vegada per totes la dignificació de la línia. El tren és un element indispensable de vertebració del nostre territori i en l’actual situació d’emergència climàtica els transports públics i col·lectius estan cridats a guanyar més pes encara. No podem seguir ni un dia més amb una línia marcada pels retards, la degradació i les deficiències en el servei”.

Calabuig ha apuntat, per concloure, que “com sempre, portem al Plenari propostes constructives, beneficioses per a la ciutadania, i per tant esperem comptar amb el vot favorable dels grups de La Vall ens Uneix i el Partit Popular”.