La regidora Paloma Alberola qualifica d'”incomprensible” la retallada en el servei de gestió de residus agrícoles contemplada al Pressupost municipal del 2020, mentre la ciutadania continua patint la contaminació i les molèsties causades per les cremes
Compromís per Ontinyent ha denunciat la retallada de més d’un 15% en el servei de gestió de residus agrícoles d’Ontinyent, realitzada pel govern municipal de La Vall Ens Uneix. Aquest sistema, que va ser posat en marxa per l’Ajuntament després de la reivindicació i la mobilització ciutadana organitzada en la Plataforma Stop Cremes, consisteix en la recollida porta a porta o el triturat de les restes de jardineria, prèvia sol·licitud. Al Pressupost de l’Ajuntament d’Ontinyent el servei ha passat de comptar amb 51.100 € el 2019 a només 43.000 € pressupostats per al 2020.
Davant aquesta situació, la regidora de Compromís per Ontinyent, Paloma Alberola, ha reclamat a la regidora de Sostenibilitat, Sayo Gandia, “que rectifique aquesta retallada d’un 15’85% en el servei de gestió de residus agrícoles, ja que com bé diu el mateix reglament del servei, «A banda de la contaminació atmosfèrica i de les molèsties que es produeix al veïnat colindant, les cremes dels residus verds contribueixen a la pèrdua de fertilitat del sòl, a eliminar la possibilitat que la matèria orgànica retorne a este i a augmentar el risc d’incendis forestals»”.
A més, Alberola ha afegit que “diverses veïnes i veïns ens han traslladat el seu malestar, ja que cada dia de cremes pateixen les conseqüències d’aquestes”, un fet que segons l’edil demostra “la necessitat de seguir informant i conscienciant sobre aquest servei, ja que probablement hi haja molta gent que no l’utilitze perquè desconeix la seua existència. Per tant, el govern municipal, que tants recursos públics inverteix en campanyes publicitàries quan vol, hauria d’esforçar-se més per donar a conéixer aquest sistema alternatiu a les cremes. Així demostraria més sensibilitat en un tema que afecta directament a la salut i el benestar de les persones i del nostre entorn”.
Segons Paloma Alberola, “un ajuntament que tinguera la intenció d’impulsar un Ontinyent més sostenible hauria d’aspirar a augmentar el número de persones adherides en aquest servei, en lloc de retallar la partida destinada a tal efecte”.
Alberola ha conclòs recordant que “al Plenari de l’Ajuntament d’Ontinyent vam aprovar per unanimitat i a proposta de Compromís per Ontinyent la declaració de l’Emergència Climàtica, un document que no s’ha de quedar només en les paraules, sinó que ha de comportar el compliment de compromisos reals i efectius per construir un Ontinyent més sostenible i amable per a totes les persones que hi vivim”.