Nico Calabuig i Serna
Portaveu de Compromís a l’Ajuntament d’Ontinyent

El Pressupost Municipal elaborat per la majoria absoluta de La Vall Ens Uneix a Ontinyent és la demostració més evident d’un govern municipal que viu de rendes. Per a l’any 2020, el govern presidit pel senyor Rodríguez retalla un 25% les inversions reals i gastarà més diners en el capítol de personal, on s’inclou un augment del 27% en el cost de l’estructura política.

Per què diem que el govern municipal viu de rendes? Perquè si no fóra per la gran quantitat de subvencions i ajudes que provenen d’altres administracions, especialment de la Generalitat Valenciana i la Diputació de València, l’actual govern municipal no faria pràcticament cap inversió important. A més, pel que fa a les inversions que depenen directament de l’Ajuntament, és especialment cridaner comprovar com es condiciona la realització de projectes decidits per la ciutadania en edicions anteriors d’Ontinyent Participa a una suposada venda de terrenys per valor de 300.000€. És a dir, que si no es venen els terrenys en qüestió, no hi haurà diners per a fer realitat obres com la remodelació de La Glorieta. En altres temps, l’actual alcalde i líder de La Vall ens Uneix qualificava açò com un “malabarisme comptable”. Ara, l’autor dels malabars és el seu govern.

D’altra banda, la inversió milionària per a la modernització dels col·legis públics de la ciutat és la més potent de les contemplades al pressupost municipal, que supera els 1’7 milions d’euros i és una aposta de la Conselleria d’Educació liderada pel company de Compromís Vicent Marzà, que és l’impulsor del projecte i qui ha decidit posar els diners necessaris. De la mateixa manera, l’aportació a través del fons de cooperació municipal per part de la Diputació de València, governada també per Compromís i el Partit Socialista, augmenta un 98% fins arribar al mig milió d’euros. Una mostra més del treball per Ontinyent dels governs progressistes fruit de l’Acord del Botànic a les principals institucions valencianes.

Mentrestant, el govern de La Vall ens Uneix a l’Ajuntament d’Ontinyent gastarà 47.000€ més de les butxaques del poble en fer-se autobombo per cantar les glòries d’una suposada gestió exemplar que realment està pendent d’un fil. A més dels 90.000€ pressupostats per a comunicació institucional (que acabaran sent-ne uns quants més gràcies a modificacions de crèdit al llarg de l’any), el pressupost també contempla 47.000€ destinats a “produccions audiovisuals” que desgraciadament el govern municipal no destinarà a millorar la transparència garantint l’emissió dels Plenaris de l’Ajuntament per la televisió.

Però no patisquen, perquè eixos diners serviran per a repetir-nos a l’hora d’esmorzar, de dinar i de sopar com de bé ho fa tot el partit que governa en la nostra ciutat. Amb diners de totes i tots, ens contaran com de meravellós serà que a Ontinyent tindrem bus urbà gratis, però segur que se’ls oblida l’altra part del pastís: haurem de pujar a dos vehicles trencats i obsolets, els quals no garanteixen la prestació d’un servei de transport amb la qualitat que mereix la gent d’Ontinyent, tal com afirma el propietari actual dels autobusos.

La versió oficial fabricada en la sala de màquines del Gabinet d’Alcaldia, continuarà repetint a bombo i platerets que a la nostra ciutat plouen milions d’Europa, quan els fons europeus a penes suposen un 1’5% dels ingressos, front a les importants inversions de les administracions governades per Compromís, els Socialistes i Unides Podem, que representen més del 90% de les inversions del conjunt de les administracions a Ontinyent. Amb açò no vull dir que els fons europeus no siguen benvinguts a la nostra ciutat, perquè “tota pedra fa paret”, faltaria més! Això sí, que no ens conten pel·lícules per amagar que la majoria de les pròximes millores en el paisatge urbà d’Ontinyent seran una realitat gràcies a les inversions dels governs de coalició progressista.

Per acabar, m’agradaria compartir un desig per a estes festes de Nadal. Que els Reis d’Orient vinguen carregats de bones notícies per a tot el món, especialment per a la gent d’Ontinyent. Que porten pau, treball i estima per a totes les persones, i una miqueta més de trellat, sinceritat i humilitat per als governants. Que el camí a seguir a l’Ajuntament el marquen decisions encertades, com ho ha estat premiar la tasca d’entitats com AFAO, ADIEM, la Beneficència i altres col·lectius que vertaderament posen a les persones en el centre de totes les decisions.

Bon Any 2020, Ontinyent!