Els regidors i regidores del partit de Jorge Rodríguez han votat en contra de la iniciativa, que demanava el compliment dels projectes i obres pendents, i proposava una sèrie de millores per a les futures edicions del programa

Aquest dijous ha tingut lloc el Plenari ordinari de l’Ajuntament d’Ontinyent corresponent al mes de desembre, on a més de votar-se la proposta de pressupost Municipal per a l’any 2020, s’han incorporat les mocions que no van ser debatudes el passat mes de novembre, per la no convocatòria de sessió plenària ordinària per part de l’alcalde. El regidor i portaveu de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, i la regidora Paloma Alberola, han defensat aquesta proposta, que va ser registrada en l’Ajuntament el 28 de novembre.

En ella es demanava complir totes les obres i projectes que estan pendents de les anteriors edicions del programa Ontinyent Participa, de les quals a finals de 2019 no hi havia notícies, com el projecte per a la millora d’accés de vianants a l’estació i el cementeri (primera proposta més votada, amb 2.574 vots, en Ontinyent Participa 2019, votat l’any 2018); la substitució de la coberta del mercat municipal (tercera proposta més votada de la mateixa edició, amb 1.232 vots); o la creació d’un espai definitiu per realitzar concerts, festivals, i altres activitats (primera proposta més votada, amb 2.416 vots, d’Ontinyent participa 2018, votat en 2017).

Així mateix, la moció de la formació valencianista plantejava una sèrie de propostes per millorar i garantir la continuïtat del programa de participació ciutadana. Així, es proposava que totes les forces polítiques respecten els resultats; estudiar la possibilitat d’executar una obra de la qual siga aprovada la seua redacció sense passar per un nou procés de votació, plantejant de manera concreta i transparent el possible calendari dels projectes que requerisquen un termini d’execució en diferents anys; o garantir que la votació de les propostes finalistes del programa se celebre a principis de l’últim trimestre de l’any, per poder fer una previsió ajustada del cost dels projectes escollits en el pressupost.

Per últim, s’instava al Govern municipal i totes les forces polítiques treballar per consolidar i millorar el programa, especialment respecte als processos d’informació, discussió i participació previs a la votació, així com la seua avaluació posterior.

La proposta ha comptat amb 4 vots a favor de Compromís i el Partit Popular, i 17 vots en contra de La Vall ens Uneix (LVEU). D’aquesta manera, la proposta ha sigut tombada pel Plenari en no obtindre la majoria suficient per a ser aprovada.

Nico Calabuig ha valorat després del Plenari la postura adoptada per LVEU, incidint en què “ens sembla molt greu un posicionament com aquest per part del partit del senyor Rodríguez. No només porten més de dos anys, en alguns casos, eludint la seua responsabilitat de posar en marxa els projectes que la ciutadania ha escollit, sinó que ara tomben una iniciativa en clau constructiva, que tenia com a objectiu el compliment de les obres pendents i la millora del procediment de debat, votació i avaluació de les futures edicions del programa”.

Segons Calabuig, “és molt trist que el Govern porte fins a l’extrem el seu tancament, i preferisca votar en contra de defensar allò que voten les ontinyentines i els ontinyentins, abans que reconéixer la necessitat i la urgència de complir els projectes i obres pendents, una responsabilitat que estan deixant en l’oblit des de fa massa temps”.

El portaveu de Compromís per Ontinyent ha conclòs que “seguirem lluitant per aquests projectes, ja que allò que li dóna sentit a la participació ciutadana és que el que la gent ha votat es veja realitzat”.

Compromís s’absté en la votació del Pressupost Municipal 2019

Aquest Plenari ha servit per a debatre i votar el projecte de pressupost Municipal 2020 de l’Ajuntament d’Ontinyent. Durant la seua intervenció, Nico Calabuig ha defensat la postura de Compromís sobre aquest pressupost que “de forma incomprensible portem a votació un 26 de desembre, tot i que el partit que governa té 17 regidors i regidores”.

Calabuig ha assenyalat que aquest pressupost “és el d’un govern municipal que viu de rendes”, en fer referència a la gran quantitat d’inversions que procedeixen de la Generalitat Valenciana (en matèria d’educació, de polítiques inclusives, o les inversions de l’IVACE), de la Diputació de València (a través del Fons de Cooperació Municipal i el pla SOM), o de l’Estat i la Unió Europea. En definitiva “inversions molt positives però que no són pròpies de l’Ajuntament, sinó d’altres administracions. Que no ens conten històries per amagar que la majoria de les inversions que veurem realitzades a Ontinyent pròximament seran amb recursos destinats pels governs de coalició progressista on Compromís té un paper destacat”.

Així mateix, Nico Calabuig ha criticat “que es destinen un total de 177.000 € públics per a autobombo, mentre altres partides de caràcter social obtenen menys recursos”. El portaveu ha lamentat, a més, que tot i eixa despesa, “no es destinarà ni un euro a millorar la transparència garantint l’emissió dels Plenaris de l’Ajuntament per la televisió”.

L’edil ha assenyalat altres qüestions que portaven a Compromís a optar per l’abstenció, com “els malabarismes comptables que la senyora Enguix fa en supeditar la inversió en la rehabilitació de la Glorieta, votada per la ciutadania en Ontinyent Participa, a la venda d’uns terrenys que l’Ajuntament no sap si podrà vendre”.

Calabuig també ha destacat els encerts del Pressupost municipal, en aspectes com l’augment de les aportacions a AFAO i ADIEM, una major inversió en el programa Menjar a Casa, la intenció d’afrontar la soledat no desitjada amb un nou programa, o l’increment de subvencions en matèria d’igualtat.

El portaveu també ha esmentat la situació de les inversions en l’Arxiu, que havien sigut reduïdes a zero per la regidora Natalia Enguix en la primera proposta de Pressupost Municipal 2020, i han hagut de ser reclamades per part de Compromís, fent que s’esmenara la partida, que torna a ser de 6.000 euros.

Compromís pregunta pel canvi de sentit del carrer Sant Rafel

En l’últim punt del Plenari, relatiu als precs i preguntes, Nico Calabuig ha fet una pregunta respecte al canvi del sentit de la circulació des d’aquest dijous de vesprada en el carrer Sant Rafel d’Ontinyent, situat en el mateix barri de Sant Rafel. El regidor ha preguntat sobre el grau d’informació rebut pel veïnat de la zona respecte a aquest canvi.

La resposta, realitzada per la regidora de Transport públic i Educació viària, Inma Ibañez, no ha satisfet a Compromís. “No ens ha respost al que li hem preguntat, s’ha limitat a dir que s’ha fet el canvi, que havia demanat unes setmanes enrere l’Associació de Veïns del barri, però això no implica que l’Ajuntament haja informat com toca sobre una modificació d’aquesta magnitud, que afecta a la seguretat viària”, apuntaven Calabuig i Alberola.