La regidora Paloma Alberola ha lamentat que Gandia també fera “greus afirmacions relacionades amb la presència del Partit Socialista en l’homenatge del dia 15 de desembre”

Aquest dimecres tenia lloc a la Seu de Compromís per Ontinyent una roda de premsa dels regidors Nico Calabuig i Paloma Alberola per respondre a les acusacions fetes per la regidora i presidenta de la Comissió per la Recuperació de la Memòria Democràtica, Sayo Gandia, relatives a la possible dissolució d’aquesta Comissió.

El regidor i portaveu de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, ha reafirmat “la denúncia que vam fer la setmana passada, ja que la regidora Sayo Gandia va manifestar expressament la seua intenció de dissoldre la Comissió”.

El regidor ha recordat que “tal com s’ha publicat en diversos mitjans de comunicació, aquesta denúncia no l’afirmem només des de Compromís basant-nos en les paraules de la nostra representant en la Comissió, sinó que han estat corroborades per altres membres, que en formen part com a experts”. Segons Calabuig, “és curiós que les declaracions de la senyora Gandia vagen dirigides només a Compromís, obviant les altres veus que anaven en el mateix sentit que nosaltres”.

En aquest sentit, l’edil ha apuntat que “encara que la regidora utilitze la maquinària i els canals institucionals per repetir una mentida, això no la convertirà en veritat”.

Des de Compromís han manifestat que la seua intenció sempre ha sigut apostar fermament pel treball en favor de la Memòria Democràtica i donar suport a la Comissió, motiu pel qual “en un primer moment ens vam centrar només en denunciar el perill de la dissolució d’aquesta”. No obstant això, “després que la senyora Gandia haja qualificat la nostra denúncia de «notícia falsa», sabent precisament que el que ella diu és fals, denunciem també la sèrie de despropòsits que la regidora i presidenta de la Comissió va dir en eixa mateixa reunió, demanant expressament que no constara en acta. Una situació que podran corroborar de nou més membres de la comissió”.

Respecte a aquesta qüestió, la regidora Paloma Alberola ha explicat que “quan en un moment de la reunió es va plantejar la invitació a l’agrupació del Partit Socialista d’Ontinyent a l’acte d’homenatge a les persones represaliades del dia 15, la senyora Gandia va mostrar la seua reticència a la presència d’aquests, i entre ells, de Rebeca Torró, secretària general del PSPV-PSOE d’Ontinyent”.

Segons ha apuntat Alberola, “és absolutament lamentable que, tenint en compte que una de les víctimes afusellades a Ontinyent va ser fundador de l’agrupació del Partit Socialista, l’atenció de la regidora se centre en les seues manies personals, i no en fer honor a la memòria de persones que van lluitar per la llibertat i la democràcia”.

Alberola ha considerat “infundada i molt greu” l’acusació de Gandia de “trencar l’harmonia de la Comissió”, i li recordava que “precisament nosaltres estem a favor de l’entrada a la comissió de dos partits com Esquerra Unida i el Partit Socialista, els quals junt amb nosaltres van fer possible la creació en 2015 de la Comissió amb el seu vot favorable en el Plenari, en un temps en què l’actual partit de la regidora que ara ens fa retrets del passat, ni tan sols existia”.

Per últim, Paloma Alberola ha aclarit que “en la present legislatura, la representant de Compromís en la Comissió ha acudit a totes les reunions convocades, i li avancem a la senyora Gandia que si en alguna ocasió no pot fer-ho, serà perquè la gent que representem a Compromís en aquest Ajuntament no cobrem per dedicació exclusiva i per tant tenim treball, estudis, o en definitiva, ocupació personal fora de la política”.

Compromís recorda les seues propostes de Memòria Democràtica i en llança noves per al futur

Nico Calabuig ha recordat “el nostre compromís amb la recuperació de la Memòria Democràtica, que sempre hem demostrat a través de propostes constructives. Ja en 2012 vam proposar catalogar els refugis antiaeris d’Ontinyent i donar-los ús museístic, didàctic i cultural, i en 2013 vam proposar també la creació d’una ruta històrica pels refugis”.

Per la seua banda, Paloma Alberola ha plantejat diverses propostes, com “que l’Ajuntament d’Ontinyent elabore un vertader projecte memorialista encaminat a la recuperació activa dels espais de la memòria i la seua conversió en una ruta cultural i didàctica que contribuïsca a conscienciar sobre la importància d’aprendre la nostra història”. Així mateix, la regidora ha proposat “que l’Ajuntament d’Ontinyent s’adherisca a la Càtedra de Memòria Democràtica, així com la creació d’una àrea o fins i tot una Regidoria de Memòria Democràtica, proposta que Compromís per Ontinyent portàvem al programa electoral de les eleccions municipals”.