Mónica Oltra: “Els llocs de treball de la residència d’Ontinyent són estables, ben remunerats i no deslocalitzables”

La residència, estancada des de feia anys, era un compromís de la vicepresidenta de la Generalitat en l’anterior legislatura i que, després d’anys de retard dels governs anteriors, ha complit el deure de posar-la en funcionament

La vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives Mónica Oltra, ha estat a Ontinyent en el dia de hui per a visitar la residència per a persones amb discapacitats d’Ontinyent i la Vall d’Albaida que gestiona l’Institut Valencià d’Acció Social Sanitària (IVASS) i que es va obrir poc abans de les eleccions.

Primerament, Mónica Oltra ha assistit a la recepció institucional que ha tingut lloc en l’Ajuntament amb presència de la corporació municipal on es trobaven presents la regidora i el regidor de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig i Paloma Alberola, que han volgut acompanyar a la vicepresidenta del Consell en este dia assenyalat per a la ciutat i per a Compromís. La Consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha signat en el llibre d’honor de la ciutat per a posteriorment realitzar la visita a la residència Caixa Ontinyent. Mónica Oltra ha aprofitat per a defensar el seu compromís amb la residència i ha defensat el benestar i l’atenció de les persones com a un sector generador d’ocupació.

Segons el portaveu de Compromís per Ontinyent, Calabuig: “La residència, la gestió de la qual va a càrrec de l’Institut Valencià d’Acció Social Sanitària, estava estancada des de feia una dècada i la seua posada en funcionament era un compromís de la vicepresidenta en l’anterior legislatura. Després d’anys de retard d’altres governs, han complit amb la seua paraula de posar-la en funcionament. A més a més, la visita de la vicepresidenta a Ontinyent reforça l’aposta de Compromís pel benestar i el progrés de la nostra ciutat.”

Aquesta visita s’inserta en la normalitat institucional. Segons la regidora Alberola: “En aplicació del codi de bon govern per a la Generalitat Valenciana aprovat en 2016, no es realitzen inauguracions ni es posen plaquetes. Per això, la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha visitat el centre que ara ja està en marxa per comprovar el funcionament i per poder parlar amb treballadors i usuaris per si cal millorar les coses. Aquesta visita demostra una vegada més el compromís del govern del Botànic amb les ciutadanes i ciutadans d’Ontinyent.”

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat durant la seva visita a la residència per a persones amb diversitat funcional intel·lectual d’Ontinyent, que el centre es troba ja “a ple rendiment”, amb 40 persones usuàries i 57 persones que integren la plantilla amb llocs de treball “estables, ben remunerats i no deslocalitzables”. Oltra s’ha referit així a la importància de valorar les polítiques socials com una inversió, no com una despesa, “perquè a més de posar al centre a les persones i millorar la seva qualitat de vida, suposen una font que genera riquesa i ocupació de qualitat”. La vicepresidenta ha assenyalat que la residència, amb capacitat per a 40 persones, va donar resposta a les persones i famílies que necessiten un recurs residencial quan els d’atenció diürna, com els centres de dia o els centres ocupacionals, “ja no són el recurs adequat a les circumstàncies personals”. Pel que fa a la incorporació de les persones usuàries, la vicepresidenta ha indicat que s’ha realitzat de forma gradual, tal com recomanen els professionals, “per millorar l’adaptació de tots ells i conformar la convivència en funció de les afinitats dels usuaris”. A hores d’ara, la residència ja compta amb 40 persones usuàries.

La residència era una de les demandes socials de la comarca i és fruit d’un conveni signat el 2008 entre l’Ajuntament d’Ontinyent, Caixa Ontinyent i la Generalitat. L’any 2010 es van acabar les obres de construcció a càrrec de l’entitat d’estalvi sobre un terreny cedit pel consistori, però la instal·lació no es va poder obrir a l’espera que conselleria aportara la seua inversió en equipament. Des de 2010 els governs del PP havien impedit obrir la residència per falta d’inversions.

En juny de 2016, Caixa Ontinyent va cedir a la Generalitat el centre assistencial per tal que la conselleria iniciara les gestions per a equipar-la i adjudicar-ne la gestió. En maig de 2017 es van licitar les obres d’adequació que la conselleria considerava necessàries per poder obrir-la, que incloïen entre més canvis en la cuina; l’adequació dels recintes de dutxa d’usuaris i personal per a preservar-ne la intimitat i millorar-ne la funcionalitat; l’adequació de la bugaderia per a dotar-la de més equipament; l’actualització a la normativa del sistema automàtic de tancament i obertura d’eixides d’evacuació; un estudi per proposar un sistema de protecció del sòl en les zones més afectades; i la col·locació de solera i paviment d’exterior des de l’eixida del centre fins a l’exterior de la parcel·la de la residència, inclòs un nou accés per als vianants davant l’entrada principal.