DISCURS PLE CONSTITUCIÓ 2019 | Nico Calabuig i Serna, Compromís per Ontinyent

Companyes i companys de Corporació,

Ex-alcaldes d’Ontinyent,

Comandaments de les forces i cossos de seguretat de l’Estat,

Representants de la societat civil ontinyentina,

Poble d’Ontinyent,

Senyores i senyors:

Hui és un bon dia per recordar les paraules de l’escriptor Joan Fuster: ““No tinc altra autoritat que aquesta: la d’haver-me apassionat fins a l’obsessió per la vida i el destí del meu poble.” Una sentència recollida al pròleg de la seua gran obra Nosaltres els valencians, i que hui, en este acte solemne de Constitució de l’Ajuntament d’Ontinyent, al pati del Palau de la Vila, fidel testimoni de la nostra història, cobren tot el seu sentit.

Perquè hui prenem possessió la nova Corporació Municipal nascuda de la voluntat del nostre poble, que ens ha escollit democràticament a les 21 regidores i regidors perquè exercim un dels màxims honors que se li pot atorgar a una persona: representar el seu poble.

Per això, vull començar la meua primera intervenció com a portaveu de Compromís per Ontinyent al nostre Ajuntament, agraint profundament el seu suport a les 2.032 persones que el darrer 26 de maig van dipositar la seua confiança en el projecte polític que representem en esta Corporació la meua companya Paloma Alberola i jo. Gràcies de tot cor a eixes 2.032 persones que representen un 10’99% del vot per donar-nos l’oportunitat de treballar per Ontinyent amb dos regidors a l’Ajuntament i per fer possible que siguem l’única força política que hem mantingut la nostra representació municipal. Evidentment, ens haguera agradat obtindre un millor resultat i poder governar la nostra ciutat, però esta ha sigut la decisió de la ciutadania que respectem des de les nostres profundes conviccions democràtiques.

En eixe sentit, volem donar l’enhorabona a totes les companyes i companys de Corporació per les noves responsabilitats que ostentarem d’ara endavant. Des del dia de hui, l’Ajuntament d’Ontinyent estarà compost per 17 regidores i regidors de La Vall ens Uneix, dos regidors del PP i dos de Compromís per Ontinyent. Això significa que Ontinyent estarà governat per la majoria absoluta més gran de la història democràtica, amb Jorge Rodríguez al capdavant. Al senyor Rodríguez i el seu grup, volem felicitar-los per l’àmplia victòria en les eleccions municipals, desitjar-los molta sort i encerts pel bé de la nostra ciutat.

12.223 persones han encomanat al senyor Rodríguez i La Vall ens Uneix la tasca de governar la nostra ciutat. Això significa un suport del 66’10% de les persones que han participat en les eleccions municipals. Com no podria ser d’una altra manera, reconeixem la plena legitimitat del resultat i fins i tot la seua espectacularitat, tal i com li vaig manifestar personalment, senyor Rodríguez, la mateixa nit electoral.

No obstant això, si ampliem la mirada i fem una lectura dels resultats tenint en compte la totalitat del cos electoral d’Ontinyent, podem comprovar com la baixada de la participació en les eleccions municipals dibuixa en l’escenari una abstenció del 30%, 8.000 persones que no han anat a votar i 6.000 que han optat per forces polítiques diferents a la que representa el senyor Rodríguez.

Evidentment, això no resta cap legitimitat a l’alcalde i el nou govern, però des del nostre punt de vista, d’estes dades podem extraure diverses conclusions: d’una banda, que la pluralitat existent en la societat ontinyentina és àmplia i eixa és una realitat a tindre en compte per part del nou govern. La societat ontinyentina és plural, és diversa i plena de matisos que ens enriqueixen i ens fan ser millors. D’altra banda, que totes i tots, començant per nosaltres, haurem de reflexionar sobre les raons que han provocat que 8.000 persones es quedaren en casa i decidiren no participar en les eleccions municipals.

Dit això, passaré a parlar de les raons que ens han dut a presentar la nostra candidatura a l’alcaldia i reafirmar el nostre projecte en el dia de hui. Unes raons que tenim la convicció que es reforçaran amb el pas del temps, perquè com deia el poeta Mario Benedetti, “Algunas claves del futuro no estan en el presente ni en el pasado, estan extranamente en el futuro”.

Compromís per Ontinyent ens hem presentat a les eleccions municipals amb tres elements que creiem fonamentals per construir una alternativa política: un bon equip, un programa ben treballat junt amb la ciutadania i la societat civil, i tota la il·lusió, les ganes i la voluntat de treballar en favor de la nostra ciutat.

-Una candidatura renovada, formada per persones amb vocació de servei públic, conscients del sentit de la política com a eina per millorar la vida de totes les persones, especialment de les més vulnerables. Un bon equip encapçalat per persones que provenen de diversos àmbits del gran teixit associatiu d’Ontinyent: dels moviments juvenils, de les associacions veïnals, dels clubs esportius de les bandes de música, del món de la cultura. Gent coneixedora de la realitat ontinyentina, amb un peu en el compromís polític i social i l’altre peu en les nostres pròpies realitats laborals, acadèmiques i personals. Això ens dona la seguretat de comptar amb un gran equip que malgrat no estar físicament amb nosaltres dins l’Ajuntament es deixarà la pell pel bé comú en la construcció d’una alternativa política de futur.

-En segon lloc, un programa estructurat al voltant dels tres grans reptes que, des del nostre punt de vista, té la nostra ciutat:

La recuperació econòmica: està clar que cap grup polític podem prometre que crearem un número determinat de llocs de treball, perquè això seria mentir. Però sí que podem comprometre’ns a deixar-nos la pell per intentar aconseguir que la recuperació econòmica entre per les portes de les cases en forma de treballs dignes. Com creiem nosaltres que cal fer-ho? Creant les condicions favorables perquè la gent que fa les coses bé i vol guanyar-se la vida honradament ho puga fer. Cal agilitzar la concessió de llicències d’activitat a les empreses i negociar criteris per a la contractació de dones, gent jove i persones majors de 55 anys. Perquè no ens resignem a viure en una ciutat en què la gent jove ha de marxar fora per falta d’oportunitats laborals, més d’un 65% de les persones que volen treballar i no poden siguen dones, i ens diguen que les xifres de l’atur baixen, quan la realitat és que la gent acaba prejubilant-se amb pensions precàries perquè els últims anys de cotització se’ls ha passat en l’atur.

Altre repte fonamental és donar un nou impuls a les polítiques d’igualtat i inclusives. Mereixem viure en una ciutat més justa, igualitària i inclusiva. Malauradament, si no aconseguim ser una ciutat creadora d’oportunitats que siga capaç d’acollir projectes de vida de gent jove, anem cap a una ciutat cada dia més envellida. A hores d’ara, ja tenim més de 3.600 persones que viuen soles en sa casa. La majoria d’aquestes són persones grans, persones majors que han treballat tota la vida i mereixen una vellesa digna i no en soledat. Per això, creiem que cal reforçar l’atenció domiciliària i fer una forta aposta pels programes Menjar a casa i Ajuda a domicili, a més de construir una residència pública consensuant la seua ubicació.

En tercer lloc, cal impulsar un model urbanístic i territorial sostenible. Vivim en una ciutat preciosa, privilegiada des del punt de vista patrimonial, però abandonem el centre històric, el condemnem a perdre serveis i no cuidem el nostre patrimoni històric, mentre el preu del lloguer creix en un 19% en tres anys i ningú ha fet res per garantir l’accés a un habitatge digne. Per això, seria bo apostar per la creació d’una agència municipal de l’habitatge destinada a rehabilitar immobles en el centre històric per a posar vivendes en règim de lloguer accessible.

Des de Compromís, somiem un Ontinyent on puguem desenvolupar els nostres projectes de vida en el segle XXI. Un Ontinyent on ningú ens pregunte quin carnet duem en la butxaca per poder aportar el nostre esforç al bé comú. I volem que, en la mesura del que siga possible, ho fem entre totes i tots. Perquè els grans projectes mai els ha dut endavant una sola persona, sempre han estat possibles gràcies a la cooperació, a la suma d’esforços en equip.

I modestament, nosaltres volem aportar eixa capacitat de cooperació al servei de la ciutat: cooperació entre diferents amb la mirada posada en el bé comú, i cooperació amb una sintonia clara amb la Generalitat i la Diputació en benefici d’Ontinyent, ja que a hores d’ara, nosaltres som l’única força política present al Govern Valencià amb representació en este Ajuntament.

Per això, la darrera setmana vam traslladar al Sr. Rodríguez una proposta treballada pel nostre grup amb l’objectiu d’arrimar el muscle en benefici de la nostra ciutat: la creació d’una Regidoria de Relacions Institucionals gestionada per Compromís, amb la clara finalitat de mantindre una bona interlocució directa amb les institucions valencianes. Una proposta que segueix en peu, una proposta a través de la qual donem la mà al govern municipal i oferim la nostra col·laboració en allò referent a les inversions de les administracions valencianes a Ontinyent.

Quan es tracte d’assumptes positius per al progrés d’Ontinyent, trobaran en nosaltres una mà estesa. Com sempre, lleials al nostre estil: amb els peus en terra, amb respecte, amb trellat i usant la nostra influència política per aportar estabilitat. Eixa ha estat la trajectòria històrica del valencianisme polític a Ontinyent i no serà este el moment en què canviarem la nostra manera d’actuar en eixe aspecte.

Per tant, la nostra intenció és fer una oposició responsable i activa, caracteritzada per l’estabilitat i la valentia: estabilitat en els grans temes d’interès general per a la ciutat, i valentia quan calga posar de manifest aquells temes millorables de la gestió municipal. Perquè ningú és perfecte, i quatre ulls veuen millor que dos. Per tant, sempre des del respecte, serem crítics quan siga necessari.

Valentia també per afrontar una política de mobilitat sostenible real i efectiva. Perquè els nivells de contaminació de l’aire a Ontinyent superen els màxims permesos per l’OMS en un 60% dels dies de l’any. Cal millorar la xarxa de transport urbà per pacificar el trànsit i construir una ciutat amb més espais verds, més amable per a viure.

Valentia per impulsar una política cultural ambiciosa, que no sols done suport a les iniciatives culturals de les associacions locals, sinó que elabore una programació cultural municipal estable, accessible i de qualitat que ens permeta ressituar-nos com a capital cultural comarcal i donar passes cap a la presentació de la candidatura a capital cultural valenciana dintre dels circuits de la Generalitat.

Valentia per desenvolupar un model educatiu de ciutat implicant tota la comunitat educativa i la ciutadania en general amb la mirada posada en la Ciutat Educadora del 2030.

Valentia per convocar el Pacte per la Sanitat i anar de la mà junt amb la resta de forces polítiques i societat civil a reivindicar la cartera de serveis completa que mereixem per al nou Hospital.

Valentia per ser exigents i autoexigents en la construcció d’una ciutat pròspera, transformadora, igualitària, verda i oberta a la comarca.

Valentia per treballar dia a dia de manera seriosa, decidida i constructiva en benefici de l’Ontinyent que tant ens estimem.

Per acabar, volem expressar de nou el nostre agraïment a la ciutadania per permetre’ns treballar des del consistori, i posar-nos a disposició de tot el món per ajudar en allò que estiga en la nostra mà. Hagen votat a qui hagen votat, pensen com pensen o visquen com visquen, totes les ciutadanes i ciutadans d’Ontinyent trobaran en nosaltres una porta oberta al diàleg. Als carrers i places, a les xarxes socials o al nostre despatx, escoltarem sempre els anhels i aspiracions del nostre poble. Que tinguem sort.

Moltíssimes gràcies per la seua atenció, bon dia i visca Ontinyent.

Nico Calabuig i Serna
Regidor portaveu de Compromís a l’Ajuntament d’Ontinyent