El bon govern implica transparència però també participació ciutadana com bé recull la Llei 2/2015 de Transparència, Bon Govern i Participació Ciutadana

Des del principi de legislatura en 2015, en exercici d’oposició constructiva, el grup municipal Compromís ha realitzat 25 preguntes per registre d’entrada al govern municipal del partit socialista. S’ha rebut resposta per escrit (algunes, parcialment, i d’altres, directament en el plenari) a catorze preguntes, cosa que no arriba al 56% del total.

S’han quedat en el bagul de l’oblit onze de les preguntes llançades des d’aquest grup de l’oposició (44% del total). Entre les preguntes presentades, Compromís considera que no és comprensible la no resposta al mal funcionament de la Bústia Ciutadana, cosa que s’evidencia quan, en el moment de la nostra pregunta al govern per registre d’entrada, hi havia preguntes de la ciutadania per respondre de l’any anterior. Tindre Bústia Ciutadana implica, a més de contestar les qüestions rebudes, fer-ne difusió i facilitar-ne l’accés, cosa que no passa en la web municipal, ja que la icona de la Bústia apareix en un lloc no molt visible en la pàgina principal i sense text que la identifique en les pàgines secundàries.

Altres preguntes no contestades reclamaven informació sobre el Pla Reactiva en juny de 2016, el Servei de Publicacions Municipals en octubre de 2016, la peatonalització del Pont Vell en febrer de 2017 i els Banys de Don Lisard en juny de 2017; en altres ocasions, el grup municipal Compromís ha fet propostes que tampoc han rebut resposta com el canvi de la parada de bus al barri de Sant Josep en juliol de 2017, portar a Ontinyent l’exposició “L’or dels Valencians” en octubre de 2017, la proposta de nom per a la Plaça nova enfront del CFPA en octubre de 2017, la creació i inclusió dels membres de l’oposició en la Comissió del 6é centenari de la Fira en novembre de 2017 i, l’última, una proposta sobre protecció de l’empedrat de Sant Antoni en desembre de 2017.

Sílvia Urenya, portaveu de Compromís, ha declarat que “sempre hem dit que la nostra és una oposició crítica però constructiva, però si el govern municipal no ens facilita la informació que demanem és molt complicat fer la nostra tasca. No veiem ni la intenció de contestar les preguntes quan mesos, i inclús un any després d’haver-les presentat, només rebem el silenci per resposta”.

Lligat a la transparència està la participació ciutadana, sobra la qual Urenya considera que “calen canvis, i ho hem dit sempre, en participació ciutadana. Este any, sense anar més lluny, s’ha evidenciat més que mai que Ontinyent Participa no funciona com deuria. Cal participació real de la ciutadania en debats sobre les propostes i que siguen propostes viables que es puguen dur a terme en un cert temps, cosa que ara no passa i arribem a una nova edició d’Ontinyent Participa sense ni tan sols saber en quin punt estan les propostes guanyadores de l’edició anterior”.

Des de Compromís per Ontinyent demanem al govern municipal que aplique i que consolide una transparència i participació ciutadana reals. “Des de Compromís esperem i desitgem que s’avance en l’aplicació de la Llei 2/2015 de Transparència, Bon Govern i Participació Ciutadana, ja que considerem que sempre serà en benefici de l’exercici democràtic de la societat valenciana” ha afirmat Vicent Xavier Vila, regidor del grup municipal Compromís.