Ontinyent és una ciutat plena de gent treballadora, amb un talent i una capacitat de superar les dificultats que ha demostrat al llarg de la història. Bona mostra d’això és l’ingent esforç de les generacions que ens precedeixen per haver alçat del no-res una indústria manufacturera a la vora del Clariano que, gràcies a la força de les mans i la intel·ligència col·lectiva de molta gent, va aconseguir vèncer obstacles com l’aïllament geogràfic agreujat per unes deficients infraestructures, fins la recent construcció del túnel de l’Olleria.
No obstant això, l’oblit sistemàtic per part de les diverses administracions al llarg dels temps, mai no va aconseguir acabar amb eixe esperit de superació forjat en esta vall de terres blanques. Afortunadament, encetada una nova etapa política valenciana, per fi es fa justícia amb la nostra ciutat: l’inici d’una nova manera de gestionar els recursos públics basada en l’objectivitat, la transparència i el rigor, ha fet possible l’arribada d’importants inversions per a Ontinyent. Recursos necessaris per millorar els nostres polígons i àrees industrials i establir unes millors condicions per a la implantació de noves activitats econòmiques a la ciutat que generen llocs de faena estables i de qualitat per a la nostra gent. Importants novetats en matèria educativa, amb la posada en marxa d’unitats escolars de 2 anys a totes les escoles públiques de la ciutat. Inversions per a la rehabilitació del nostre patrimoni històric i arquitectònic, com la ruta dels refugis o els plans de rehabilitació urbana, i moltes altres que hem anat veient en els darrers tres anys.
Així doncs, l’esforç inversor dels governs progressistes nascuts de l’Acord del Botànic, com són els governs de la Generalitat i de la Diputació de València, ambdós caracteritzats pel pluralisme i la cooperació entre Compromís i els Socialistes, és clar i decidit. Més encara, si tenim en compte la situació financera en què es troba la Generalitat per la falta d’un finançament just per part de l’Estat i després de massa anys de corrupció i mala gestió fruit de les majories absolutistes del PP.
Malgrat tot, esta inversió del Govern Valencià ha d’anar acompanyada, baix el meu punt de vista, d’una direcció i coordinació adequada per part de totes les regidories del nostre Ajuntament. Dir que Ontinyent no ha avançat gens en esta legislatura seria poc honest, però atribuir tots els mèrits a l’acció de govern de la majoria absoluta del PSOE a l’Ajuntament seria mentir descaradament.
I és que personalment, valore tant l’honestedat com la sinceritat. Des del màxim afany constructiu, pense que hi ha diversos aspectes de la gestió municipal que són millorables. Un bon exemple són les xifres en matèria de Promoció Econòmica: a la nostra ciutat hi ha més de 3.000 persones que volen treballar i no poden. Tot i això, la inversió municipal en polítiques de promoció econòmica és inferior a la mitjana autonòmica i estatal. És a dir, tot i tancar els darrers exercicis econòmics amb superàvit pressupostari (més ingressos que despeses), l’Ajuntament d’Ontinyent destina menys recursos que la mitjana valenciana i espanyola a l’impuls de l’economia local. Un fet objectiu tenint en compte l’anàlisi dels dos anteriors pressupostos: al 2016 la despesa per habitant era de 857 euros, mentre que la mitjana estatal era de 903 i l’autonòmica de 923. I per si fóra poc, les dades del 2017 són encara pitjors: ens trobem amb una despesa per habitant de 815 euros, que suposa un 5% menys respecte a l’any anterior. Per consegüent, podem concloure que el consistori municipal podria fer molt més per impulsar l’activitat econòmica de la ciutat i contribuir a la generació de llocs de treball. S’han fet algunes coses en este sentit, però cal reconèixer que la majoria han estat emmarcades en els Plans impulsats per la Conselleria d’Economia Sostenible, com els plans Avalem Joves o la millora dels polígons industrials, un camí encetat que podria anar molt més enllà amb una millor coordinació i visió estratègica.
En conclusió, crec que Ontinyent té un gran potencial per mirar al futur amb optimisme, però necessitem conjugar tant la capacitat de treball i el talent de la nostra gent amb l’actual context polític favorable a nivell valencià com, també, amb un Ajuntament bolcat amb els cinc sentits en la gestió municipal i l’impuls d’un model econòmic sostenible, participat i diversificat per a la ciutat, que tinga més en compte els resultats per a les presents i futures generacions que les fotos per a les properes eleccions. Ho dic de tot cor, perquè m’estime Ontinyent i vull un Ontinyent amb futur.
Nicolau Calabuig i Serna
Portaveu comarcal de Compromís