Amb aquesta festa celebrada el passat dissabte 27 de maig on es van aplegar més de 2.000 persones vingudes de tot el territori valencià, Compromís ha volgut celebrar que fa ja dos anys des que la ciutadania va dir prou a més de 20 anys d’un govern del Partit Popular, responsable d’impulsar una economia especulativa i depredadora amb el territori, d’abandonar els serveis socials i afeblir les institucions democràtiques per a instal·lar un règim corrupte que va convertir al País Valencià en una terra saquejada

En maig de 2015, Compromís va assumir la responsabilitat d’entrar en el Govern de la Generalitat a través de l’Acord del Botànic, un pacte gestat des del diàleg i el consens. I durant aquests dos anys s’han impulsat polítiques valentes que tenen com a eix central de l’acció de govern les persones, vertaderes protagonistes del canvi. Aquestes polítiques han estat emmarcades en tres idees clau, el rescat de persones, la lluita contra la corrupció, i la defensa dels interessos dels valencians i les valencianes.

D’aquesta forma, des de Compromís s’han dut a terme mesures per a recuperar i dignificar els serveis públics i rescatar a les persones més vulnerables, per a impulsar un nou model productiu sostenible i respectuosos amb el medi ambient, per a lluitar contra la corrupció amb un dels antídots més eficaços, la transparència, i per a reclamar un finançament i unes inversions justes per al poble valencià.

Encara queda molt treball per fer, i des de Compromís es continuarà lluitant amb valentia per a aconseguir una societat més justa, igualitària i diversa que oferisca les mateixes oportunitats a tots els seus ciutadans amb independència de la seua condició social o material.

Sota el lema 2 anys de polítiques valentes, la vicepresidenta del Consell i portaveu de la coalició, Mónica Oltra –en representació d’Iniciativa–; l’alcalde de València, Joan Ribó –en representació dels independents de la coalició–; el secretari autonòmic de Medi Ambient, Julià Álvaro –en representació dels Verds–, i el portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví –pel BLOC–, van ressaltar les polítiques que han permés posar les persones en el centre de la gestió pública, així com les propostes que han aconseguit que l’agenda valenciana tinga presència a Madrid.

Així, Oltra va recordar que el 24 de maig del 2015 –el dia de les eleccions– va ser “un dia bonic” però que ningú apostava per un govern de coalició.  “El primer era rescatar persones, les milers de persones que s’havien quedat desproveïdes de la crisi o, millor dit, d’aquesta estafa”, va subratllar.

La portaveu de Compromís va criticar el copagamet sanitari que es va imposar el 2015 i va apuntar que “la salut no és un negoci, la sanitat ha de ser publica”, al mateix temps que va recordar les 29.000 persones que estan en la llista de dependència. “Hui en són 29.000, hem posat 25.000 persones dins del sistema i quan acabe aquest 2018 no hi haurà llistes d’espera”, ha assegurat.

Així mateix, va recordar l’aposta del seu partit per la igualtat d’oportunitats als col·legis. “Ara, les famílies escullen centres i no els centres, famílies” i “els diners dels col·legis es gasten en col·legis i no se’ls queda el partit”.

Sobre aquesta qüestió, va criticar que el PP era “el partit de la incompetència lingüística” i va afegir que “hui tenim un Decret de Plurilingüisme amb professors natius i els xiquets sabran castellà, valencià i anglés”, va assegurar. “Mentre Compromís estiga al Govern, qualsevol xiquet estarà protegit”, va reblar, en clara al·lusió a les denúncies que la seua Conselleria d’Igualtat i Polítiques Paritàries ha fet de la situació dels centres d’acollida dels menors.

A més a més, Oltra va denunciar que al País Valencià “s’havia instal·lat la corrupció, tot el que tocava el PP estava corrupte”. I va advertir al govern espanyol: “Vostés no poden utilitzar el Ministeri (de Justícia) perquè la corrupció quede impune i Compromís està ací per a evitar això”.

En aquest sentit, va afirmar que “aquella moció de censura ha de tirar endavant” –la presentada per Podem contra Rajoy– i va advocar per fer fora Rajoy i tots els que “han instal·lat la corrupció en les institucions i els que utilitzen el Ministeri d’Interior i de Justícia per a tapar la seua corrupció”.

Per la seua banda, el diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, va lamentar que totes les propostes que fa el seu partit a Madrid “s’estavellen contra un mur”. “En canvi, tots vosaltres feu lleis, preneu acords que milloraran la vida dels valencians tots els dies perquè tinguen un poc mes de benestar. De major, vull ser com vosaltres”, els va encoratjar.

Així, va expressar el seu orgull en poder dir a Madrid que el seu partit “treballa bé i fa millor les coses que els governs anteriors” i va fer broma dient que, de tots els representants polítics que estaven en l’acte, era l’únic que està en l’oposició. “I no m’agrada”, va emfasitzar.

En la seua intervenció, l’alcalde de València, Joan Ribó, va posar l’accent en el gran canvi polític que van representar els resultats electorals del 2015. Això no obstant, va advertir que “el vell sistema no acaba de morir”. En aquest sentit, va advocar per “establir relacions” amb els partits polítics més afins al seu, amb l’objectiu de “protegir el pacte de la Nau” i “no tornar a la dreta ni a les polítiques neoliberals del PP”.

De la seua banda, el secretari autonòmic de Medi Ambient, Julià Àlvaro, va exhortar a apoderar la ciutadania. “Si aconseguim apoderar la gent, ens apoderarem nosaltres, millorarem i farem Mónica presidenta de la Generalitat”.

Font: Diari LA VEU