Externalitzar i privatitzar, la política de l’equip de govern d’Ontinyent?

Les majories absolutes, com hem repetit fins a la sacietat, comporten en la majoria de vegades (disculpeu la repetició) caure en certs vicis que, de manera conscient els uns i inconscient (o no?) els altres, acaben per convertir-se en un absolutisme que no pinta gaire bé.

Amb “els uns” em referisc al PP. Poc amic de la participació ciutadana i de consultes a la ciutadania. Si preguntes, tens el perill que et contesten el que no vols escoltar. Més d’un destacat membre del PP ja ho va deixar caure en el seu moment. Anys hem viscut a Ontinyent amb aquest tipus de polítiques. Més encara al País Valencià. Anys de privatitzacions, en tots els sectors públics.

Amb “els altres” em referisc a l’altre bàndol del bipartidisme: el PSOE. Un partit polític suposadament d’esquerres, defensor suposadament de la participació ciutadana i de les consultes a la ciutadania. I dic “suposadament” ben conscient. És el que s’espera d’un suposat partit d’esquerres, veritat? I com és que cada vegada s’assembla més al PP en aquesta manera de fer política? Com és que cada vegada més l’equip de govern de l’Ajuntament d’Ontinyent va literalment “a la seua” sense escoltar la ciutadania i molt menys, per descomptat, tindre en compte la resta de grups polítics que formem part del consistori?

En aquesta ocasió, la queixa de Compromís se centra en la contractació d’una empresa privada perquè gestione el servei de conserges per a instal·lacions culturals.

En primer lloc, no ens hem assabentat com a grup polític que forma part del consistori d’Ontinyent, sinó perquè diverses persones afectades ens n’han informat. Una vegada informats, abans de fer-nos ressò d’una informació que no podem contrastar, decidim registrar una pregunta perquè l’equip de govern ens informe. Tenint en compte que de la sol·licitud que vam registrar el 16 de gener d’un informede la despesa en publicitat institucional del 2016 encara no tenim resposta, no podem esperar que responguen aquesta de manera breu, així que ens veiem obligats a fer la crítica públicament.

En segon lloc, no és només que no ens responguen a nosaltres, és que tampoc rep contestació un escrit de queixa d’una associació de veïns de la nostra ciutat.

A quin punt estem arribant?

Segons la informació que ens hem rebut, sembla que hi ha una possible contractació d’una empresa per a cobrir els llocs d’alguns dels conserges que formen part de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament, que seran reubicats. Des de Compromís, critiquem públicament aquesta acció del govern que no compartim en absolut.

No estem d’acord en les formes: a banda de la nul·la informació prèvia i la nul·la contestació a les queixes dels veïns, s’ha fet algun concurs públic per a buscar empresa? Quines eren les condicions demanades? Quines empreses han optat al contracte? Per què s’ha fet d’una manera tan poc clara?

I no estem en absolut d’acord en el fons. Externalitzar aquest servei municipal no és una mesura que compartim. Privatitzar un servei que perfectament pot ser municipal no millorarà en absolut el servei ni les persones treballadores. Veiem necessari una millora del servei, en què no estaria de més comptar amb les persones afectades i escoltar propostes, però no hauria de deixar de ser un servei municipal, que com la cultura, hauria de ser el més proper al poble.

Per a Compromís, la cultura no és una despesa, és una inversió. Què és per a l’equip de govern de l’Ajuntament d’Ontinyent?

Sílvia Urenya
Portaveu de Compromís per Ontinyent