PLE TV PERIODIC

No és cap secret que la nostra societat es troba en un moment de grans canvis a tots els nivells. Canvis socials, demogràfics, econòmics, polítics…en eixe sentit, un important debat emergent és el referent a la necessitat d’una ciutadania crítica i informada respecte a tot allò que ocorre al nostre voltant. Cada dia més, volem unes institucions i uns representants públics que donen resposta als nostres problemes, cosa que requereix d’un apropament de l’activitat política a tota la ciutadania.

Els nous mitjans de comunicació, com són les xarxes socials Twitter o Facebook, permeten l’accés lliure de totes les persones a tot tipus d’informació actualitzada a l’instant, i un contacte més directe entre els representants i els representats. No obstant això, el format escrit i la limitació d’espai són sovint un obstacle perquè es produisquen debats suficientment profunds d’aspectes importants per a les nostres vides i la col·lectivitat.

La nostra ciutat no és aliena a este fenomen. Molts ontinyentins i ontinyentines disposen d’accés a Internet, i per tant, tenen la possibilitat d’obrir una finestra al món que els permet rebre i compartir informació. Però, malgrat disposar d’eixa gran oportunitat, em fa la impressió que hi ha una sensació generalitzada de poc dinamisme polític. D’una banda, rebem gran quantitat de notícies de successos a la nostra ciutat, però de manera unidireccional, a mode de comunicació institucional per part del govern municipal. D’altra banda, hi ha una part important de la població que no navega per la xarxa, i també té dret a una informació de qualitat.

Sincerament, trobe a faltar debats profunds sobre la situació que travessa Ontinyent en diversos aspectes: pensar quina ciutat volem per al futur, preguntar-nos de què anem a viure el segle XXI, ser capaços d’interrogar-nos sobre la nostra capacitat col·lectiva per reinventar-nos aprofitant el talent, la formació i la voluntat emprenedora de tanta i tanta gent jove i no tan jove. Necessitem poder contrastar diverses visions per poder fer una anàlisi acurada de la realitat que viu Ontinyent i actuar com a massa crítica que demana solucions als problemes.

És per això que crec necessari impulsar la transparència en els assumptes públics municipals i una informació adequada per a tota la ciutadania sobre allò que debaten els nostres representants. En l’àmbit local, els plenaris de la Corporació haurien de ser el centre de l’activitat política, com a lloc d’encontre entre les diverses formacions polítiques que representen el poble, on la paraula i el diàleg presideixen el debat democràtic. En l’actualitat, no ho és. Les importants qüestions que es tracten al Palau de la Vila, rarament aconsegueixen travessar els murs del mateix palau i no transcendeixen públicament. No hi ha debat als carres i places, als bars, als mercats… Fins i tot es percep un desconeixement dels propis representants, concretament, dels regidors i regidores de l’oposició.

Per eixes raons, i amb l’objectiu d’augmentar la qualitat democràtica i el respecte a la pluralitat com a base de qualsevol societat contemporània avançada, crec que no sols seria bo, sinó també molt necessari, recuperar les retransmissions de les sessions plenàries de l’Ajuntament per televisió. Cal tindre en compte que en estos moments, l’Ajuntament garanteix la retransmissió de diversos actes de les nostres Festes de Moros i Cristians i de les patronals de la Puríssima, pel seu interès social i necessari reconeixement públic, així com per la seua aportació a l’economia local i el turisme. En eixe sentit, amb les consideracions anteriors, crec que els plenaris municipals són suficientment importants com perquè també es garantisca la seua retransmissió.

A més, per tal d’actuar amb l’exemplaritat i netedat institucional que exigeix la nova política, esta i totes les altres retransmissions s’haurien de fer a través d’un procés de contractació públic i transparent, per garantir la igualtat d’oportunitats d’aquells mitjans de comunicació que tinguen la voluntat d’efectuar-les.

En conclusió, pense que tota la ciutadania d’Ontinyent es mereix disposar de facilitats per conèixer què fan els seus representants, no sols els qui governen, sinó també els qui fiscalitzen l’acció de govern. La pluralitat i el debat enriqueixen les decisions, i fan que no siguen fruit del pensament únic. Entre totes i tots, construirem un futur millor, perquè en democràcia, tant el govern com l’oposició són ingredients fonamentals perquè el caldo no es faça agre.

Nicolau Calabuig 
Portaveu comarcal de Compromís per la Vall d’Albaida