Les passades eleccions autonòmiques del 24 de maig van tindre com a resultat un canvi polític al País Valencià i una oportunitat per a la vertebració territorial del país.

Compromís va apostar clarament per revitalitzar el projecte de Comarques Centrals mitjançant la reactivació del Consorci de les Comarques Centrals Valencianes, una aposta que es va concretar amb la Declaració d’Albaida, en què també vam apostar per obrir un diàleg amb el PSOE per tal de treballar junts en aquest projecte.

Per la seua banda, el PSOE apostava per un pacte de ciutats com a model per a vertebrar el territori de les comarques centrals; un pacte que, al nostre entendre, és perfectament compatible amb la revitalització del Consorci. I així va quedar palés amb la conversa que fa unes setmanes mantenien en Ontinyent Rafael Climent, conseller d’Economia i Sectors Productius de la Generalitat Valenciana, i Jorge Rodríguez, alcalde d’Ontinyent i promotor del pacte de ciutats.

Divendres passat, amb la primera visita institucional del president Ximo Puig a la ciutat d’Ontinyent, es visualitzava el suport de la Generalitat al projecte de les Comarques Centrals Valencianes davant alcaldes i regidors del PSOE, COMPROMÍS, assumint que l’instrument de gestió per a desenvolupar aquesta cooperació territorial serà el Consorci, que ja està creat.

Quan encara no ha passat ni una setmana de la Jornada celebrada a Ontinyent per a encetar el treball de les Comarques Centrals de manera plural, oberta i amb vocació de sumar ens trobem una desagradable sorpresa: a la taula redona organitzada a la 5a edició de la Universitat d’Hivern d’Ontinyent sota el nom “Les comarques centrals a debat”, tan sols són convidats 4 alcaldes del PSOE. Estranya manera d’encetar un projecte en comú.

Desconeixem si aquesta programació és responsabilitat exclusiva de la Universitat de València, si també depén de la Fundació Campus Ontinyent o de qui és la responsabilitat última d’aquest debat monocolor. Del que estem segurs és que poc aportarà al futur de les comarques centrals.

És evident que a Ontinyent el PSOE té majoria absoluta, però s’equivoquen pensant que al seu voltant no hi ha res. Caldrà recordar-los que a Gandia, Xàtiva, Alcoi, a la Diputació i a la Generalitat no tenen majoria absoluta i els governs depenen majoritàriament d’acords plurals, on COMPROMÍS té molt a dir. COMPROMÍS va estar la força més votada a la nostra comarca a les darreres eleccions, encara que a alguns els molesta tant que intenten ignorar-ho.

Les Comarques Centrals han de ser un projecte, bàsicament, de gestió. Tant el partidisme com els personalismes ens han fet perdre massa temps, massa anys. No repetim els errors del passat. Les Comarques Centrals Valencianes seran plurals o no seran.