Els prop de 30.000 ontinyentins majors de 16 anys empadronats en la ciutat podran votar presencial i telemàticament des d’aquest dilluns quins projectes vol que execute el seu Ajuntament en 2015. Açò serà posible gràcies a la posada en marxa de la iniciativa #OntinyentParticipa, el pioner procés encetat l’any passat pel Govern d’Ontinyent “per tal de fomentar una nova manera d’entendre la democràcia participativa”, en ser la pròpia ciutadania la que planteja els projectes d’entre els quals finalment els propis veïns triaran quins s’han d’executar.

En la primera edició es van registrar un centenar de propostes vàlides (ajustades al pressupost de què es disposava i aplicades a actuacions de competència municipal), i van ser 5.172 els veïns que van votar entre els 10 projectes finalistes. Enguany han estat 114 les propostes d’entre les que el Consell de Ciutat ha triat les 10 que se sotmetran a votació, amb un pressupost global de 375.000 euros per executar-les (25.000 mes que l’any anterior). “Hem encetat un nou camí, perquè el que abans es decidia als despatxos ara ho decideix la ciutadania. És una gran oportunitat per fer real eixe desig de participació activa i directa que es demandava i que ara ja és real”, expliquen des del Govern d’Ontinyent.

La urbanització i adequació de carrers, la creació d’un camí escolar segur a un col·legi, la construcció d’una rotonda, la rehabilitació d’un solar per a zona recreativa, un projecte d’interpretació ambiental o la restauració d’una senda son alguns dels projectes que el Consell de Ciutat, del que formen part els representants dels diversos consells ciutadans contemplats en la Carta de Participació Ciutadana d’Ontinyent, triaven com a finalistes, “fomentant així una doble participació, la indirecta a través dels consells on estan representades les associacions, i la directa a través dels propis vots”, afegeixen.

Els projectes finalistes s’enumeren a la plana web www.ontinyentparticipa.com , on es podrà votar des de la mitjanit de diumenge a dilluns, i des de dilluns pel matí a diversos edificis públics fins divendres 13 de març: “la gent està cada volta més formada i informada, i per això el fet d’articular esta participació aprofitant internet i les noves tecnologies ens permet crear punts d’encontre per crear entre tots la ciutat que volem”, assenyalen des del govern ontinyentí, d’on apunten que “creguem fermament en la democràcia participativa i al contrari que altres administracions no tenim por de continuar avançant en esta línia i seguir marcant el camí”, conclouen.