Recollim a els fruits d’un govern plural i constructiu

Ontinyent ja és de ple dret una de les 56 Ciutats de la Ciència i la Innovació de l’Estat espanyol. L’Alcalde de la ciutat rebia aquest dilluns a Burgos el premi que obri a la ciutat les portes de la xarxa “Innpulso” de ciutats innovadores reconegudes pel Ministeri d’Economia i Competitivitat, i dels beneficis d’esta qualificació. L’acte celebrat al Palau de Congressos del Fòrum Evolució de Burgos de mans de la Secretària d’Estat d’Investigació, Desenvolupament i Innovació, Carmen Vela, qui va destacar “la cooperació i el treball en xarxa dels municipis” i el fet que els ajuntaments “estan sent el motor del desenvolupament i l’aplicació de les idees i pràctiques innovadores en les ciutats en benefici dels ciutadans”.

L’alcalde tenia paraules d’agraïment al Ministeri “i als agents socioeconòmics de la ciutat, que a través del Consell Econòmic i Social encetaren el camí que hui ens ha portat fins ací”, destacava. El primer edil tenia especials paraules per al Clúster Innovall i el seu President Rafael Pla (present en l’acte), per a l’equip de Promoció Econòmica de l’Ajuntament i per a tot el Govern d’Ontinyent, “que van creure des del primer dia en el projecte per fer de la nostra una ciutat eficient. Per a nosaltres la innovació, la tecnologia, la ciència, no són un fi en sí mateix, sinó un instrument amb què fer el camí que ens porte a una ciutat més intel·ligent, moderna i participativa”. En aquest sentit feia també una referència al procés #OntinyentParticipa en afegir que “la tecnologia ens ha permès facilitar al màxim la nostra vocació de fer possible que la ciutadania decidisca les inversions municipals, i així, per segon any consecutiu, els ontinyentins i ontinyentines podran votar telemàticament per decidir en què ha de gastar els diners l’Ajuntament”, assenyalava.

Entre altres avantatges, la distinció com a “Ciutat de la Ciència i la Innovació” permet a la ciutat d’Ontinyent accedir a línies especials de finançament, tenir prioritat per a la ubicació d’instal·lacions científiques i tecnològiques estatals i passar a ser una de les 56 ciutats innovadores de la Xarxa Innpulso, de caràcter estatal, i on es troben ajuntaments com Pamplona, Oviedo, Santiago de Compostela o Sabadell. Altres avantatges del nomenament són la promoció de la ciutat en esdeveniments internacionals relacionats amb l’I+D+i i el desenvolupament basat en el coneixement; la integració al grup de treball Mineco-Minetur sobre turisme científic; el foment de projectes col·laboratius entre municipis de la xarxa “Innpulso” o l’autorització per a l’ús de la distinció en accions de promoció de la ciutat.CIENCIA

Entre les accions del Govern d’Ontinyent que van avalar la candidatura presentada des del consistori per a rebre aquesta distinció, es troben la celebració del fòrum tecnològic “+T; les mesures d’estalvi energètic aprovades per l’Ajuntament; els incentius per a l’ús de bicicletes elèctriques; l’adquisició de vehicles elèctrics per a la Policia Local; la creació de l’espai de “coworking” anomenat Soterrani de les Idees; el programa Reactiva Ontinyent; el sistema Landis de localització de vivendes en el disseminat; el foment de les noves tecnologies en l’administració amb iniciatives com Ontinyent GO!; la presència a les xarxes socials; la instal·lació de wi-fi en espais públics; la transmissió dels plens a través d’internet; o el desenvolupament del projecte #OntinyentParticipa.

A l’acte de lliurament de la distinció a Ontinyent com a Ciutat Innovadora han assistit també els copresidents de la xarxa Innpulso (els alcaldes de Móstoles, Daniel Ortiz, i Barakaldo, Alfonso García); els de Mataró, Joan Mora, i Riveira, Manuel Ruiz, i la ciutat amfitriona Burgos, Francisco Lacalle, a més dels primers edils d’altres 14 ciutats que s’han incorporat recentment a esta xarxa. Posteriorment s’ha celebrat la primera reunió de l’Associació Xarxa Innpulso.