vlc1Durant Ontinyent Participa 2014 es van realitzar més de 100 propostes ciutadanes amb un pressupost inicial de 350.000€ que es va ampliar a 412.000€. Després de l’aprovació dels projectes, 5.172 persones votaren i decidiren realitzar els següents projectes en aquest ordre:

  • Camins Segurs a l’Institut de Secundària l’Estació.
  • La il∙luminació de part de la ruta perimetral coneguda com a ruta del colesterol.
  • L’adequació dels vestidors del poliesportiu municipal.
  • La rehabilitació del pati de l’Escola d’Adults EPA Sant Carles.
  • L’adequació per a habitatge social d’un edifici municipal al Carrer Trinitat.

30 ajuntaments de tot l’Estat han manifestat el seu interès en aquest model de participació ciutadana i també molts col·lectius de Compromís han volgut aprendre d’aquesta experiència com és el cas del col·lectiu de València ciutat.

El grup municipal i gent del col·lectiu de Compromís per València va visitar en juliol al grup municipal de Compromís per Ontinyent per tal de portar endavant una jornada de treball i compartir experiències de govern.

En paraules del portaveu de Compromís per València, Joan Ribó: “Hem vingut a Ontinyent a aprendre de la forma de governar de Compromís quan té responsabilitat de govern com és el cas d’Ontinyent, que està demostrant que altra forma de fer política és possible, amb responsabilitat i propostes molt valentes, com la cooperativa elèctrica, fugint de l’oligopolielèctric i la experiència de participació ciutadana com és #OntinyentParticipa.”

Ja en octubre, en el marc de la Setmana de la Participació de Compromís per València, es va celebrar un debat per intercanviar d’experiències municipals en l’àmbit de la participació al qual va estar convidat Joan Gilabert. Així, el portaveu de Compromís per Ontinyent explicà com va ser el procés d’aprovació dels pressupostos participatius de la capital de la Vall d’Albaida, on vora un 20% de la població ha decidit entre diversos projectes quins s’han d’executar.

setmana-participacióSense anar més lluny, la propera setmana Joan Gilabert tornarà a participar en una xarrada sobre participació ciutadana a Llíria dins de les #XarradesAmbCompromís que organitza el col·lectiu del Camp de Túria.

A l’acte de Compromís per Llíria que se celebrarà divendres a les 19.30 a la Sala Multiusos de la Unió Musica, intervindran tres ponents més: David Estal, Antoni Marzo i Fernando Gaja.
10487471_1537653183183232_6956006056430572112_n

Altre aspecte a destacar d’aquesta primera edició d’#OntinyentParticipa és l’ampliació de dotació pressupostària de 350.000 a 412.000 euros, el que ha permés executar més projectes dels 3 inicialment previstos.

Des del Govern d’Ontinyent “vam dir que faríem ajustos per executar la màxima quantitat possible d’actuacions, i ara podem confirmar que anem a ampliar els tres projectes que es van fixar inicialment”. A tal efecte, la 3a obra més votada, la de la renovació dels vestuaris del Poliesportiu, pressupostada inicialment en 135.000 euros, passà a ser una despesa plurianual, de tal manera que 62.000 euros del cost d’esta obra va passar a càrrec dels pressupostos de 2015, any en el que finalitzarà esta actuació.

També es va buscar la manera d’afegir el cinqué projecte més votat, el de rehabilitació d’una vivenda municipal al barri de La Vila per a usos socials aprofitant l’estalvi obtingut a les ofertes a la baixa dels adjudicataris.

Joan Gilabert explicava que “passats uns mesos des que es van fer les votacions i fins que comencen les obres, perquè els projectes que teníem eren estimatius. Hem estat treballant en estos projectes comptant amb aquells que els van proposar, com és el cas de l’IES l’Estació als Camins Escolars Segurs, ja els tenim definitius, i en obrir ara el procés de contractació per executar-les”. El Tinent d’Alcalde també avançava que “ha estat un procés nou i pioner, i per això anem a treballar en millorar-lo per a properes edicions, en les que estudiarem la conveniència o no de que el que es sotmeten a votació siguen ja els projectes definitius”.

1