Ontinyent acollirà a l’últim trimestre de l’any tot un seguit d’activitats culturals sobre l’ensenyament en valencià, en un programa que ha rebut el nom de “l’Escola Valenciana, la Nostra Escola”. En l’organització del programa participen la regidoria d’Educació de l’Ajuntament d’Ontinyent, el col·lectiu Muntis, l’Assemblea de Joves Meruts, Escola Valenciana i la Universitat de València, i al mateix s’oferirà xerrades, conferències, exposicions i concerts.

La primera activitat del programa serà una xerrada de Xavi Sarrià, cantant d’Obrint Pas, sobre la relació entre l’ensenyament en valencià i l’emergència de música en valencià que tindrà lloc en Ca la Mera el proper dissabte 27 de setembre a les 19 hores. “És un moment oportú per a parlar d’educació i de la nostra cultura”, ha manifestat Pepe Pla, regidor d’Educació, qui ha afegit que aquesta sèrie d’activitats “és una manera de reivindicar i de celebrar que els valencians tenim una cultura pròpia”. El programa d’activitats es va plantejar en un principi per a la festa del 9 d’octubre, però vist “l’interès mostrat pel púbic i l’oferta d’activitats, s’ha decidit ampliar-lo a tot el trimestre”, ha explicat Pepe Pla.

Entre les activitats que ja tenen una data concretada es troben el concert d’Arthur Caravan i Hugo Mas, que tindrà lloc en la sala Gomis el divendres 3 d’octubre, i el d’Andreu Valor, que tancarà el programa d’activitats el dia 12 de desembre. Al primer concert es presentarà el disc ‘Wegener’ que han fet conjuntament el cantautor i la banda alcoiana, i al del desembre Andreu Valor presentarà junt a una nombrosa banda el seu disc ‘Malgrat la Pluja’, en un concert que estarà “ple de sorpreses”, segons ha indicat hui Pep Albinyana, de Muntis, en la roda de premsa de presentació del programa.

A més dels concerts, el programa d’activitats inclou dues exposicions, la primera sobre l’ensenyament en valencià en temps difícils, que es podrà visitar des de l’1 d’octubre, i una altra sobre Enric Valor que encara no té la data concretada. Ontinyent també acollirà més xerrades i conferències, com la del director de l’escola cooperativa La Gavina que tractarà el tema d’aquest tipus d’escoles el dia 18 d’octubre; o les de Joan Borja, professor de la Universitat d’Alacant, que també tractarà de l’ensenyament en valencià, i la de Josep Lluís Albinyana, qui fou President del Consell de Forces Polítiques del País Valencià (òrgan preautonòmic embrió de la futura Generalitat Valenciana) qui donarà la seua visió sobre com era la situació del camp de l’ensenyament en els albors de la creació d’un sistema educatiu valencià. Aquestes dues últimes no tenen encara data concretada.