Joan Gilabert, primer tinent d’alcalde i portaveu de Compromís, presenta el document que s’obri a les aportacions del CES i els grups polítics abans de la seua aprovació en juliol

Es destinarà 635.000 euros a ajudar als emprenedors i la indústria, a inserir laboralment els nous talents i a executar els projectes de “Ontinyent Participa”

“L’atur afecta especialment a Ontinyent als joves i les dones, i anem a actuar per estar al seu costat”. Així ho confirmava el Regidor d’Hisenda, Joan Gilabert, en presentar el Pla de Reactivació Econòmica i Foment de l’Ocupació d’Ontinyent 2014-2015, un pla que s’obri a les aportacions del Consell Econòmic i Social i dels grups polítics municipals per a la seua aprovació a juliol, i que planteja destinar 635.000 euros a ajudar als emprenedors i la indústria, a inserir laboralment els nous talents i a executar els projectes de “Ontinyent Participa”.

El Regidor i l’alcalde explicaven que el I Pla “va donar bons resultats, però és molt necessari seguir reinvertint els fons obtinguts gràcies a una gestió eficient dels recursos municipals en les nostres prioritats absolutes: la política social, a la que destinem més de 2 milions d’euros anuals, i la promoció econòmica, amb mesures com aquest Pla de Reactivació Econòmica i Foment de l’Ocupació 2014-2015”, destacaven. Jorge Rodríguez i Joan Gilabert explicaven acte seguit els 4 programes que integren el conjunt del Pla. El primer d’ells és “Cap bona idea sense finançament”, que reprèn una línia encetada al primer pla amb un conveni amb Caixa Ontinyent i el clúster tecnològic INNOVALL, que comptarà amb 133.000 euros per finançar projectes innovadors en condicions especialment favorables.

El segon serà un programa d’ajuda a la reindustrialització que al seu torn inclou 3 accions: el desenvolupament d’un Centre de Referència de producte infantil a la ciutat, amb una subvenció de 50.000 € a l’Asociación de Empresas del Producto Infantil (ASEPRI) lligada a la creació de 20 llocs de treball indefinit i el manteniment de la planta oberta un mínim de 4 anys; la continuïtat del Banc de Naus i locals comercials i les ajudes al lloguer; i la col·laboració amb el programa Erasmus per a Joves Emprenedors en col·laboració amb l’Associació d’Empresaris Tèxtils de la Comunitat Valenciana (ATEVAL).

El tercer programa serà el que permetrà executar els projectes determinats com a prioritaris per part dels més de 5.000 ciutadans que votaren a “Ontinyent participa” (Camins escolar segurs a l’IES L’Estació, Enllumenat al passeig perimetral de Benarrai, Millora dels vestidors del Poliesportiu Municipal) als que el Govern d’Ontinyent tractarà d’afegir els dos següents més votats, la Recuperació del pati de l’EPA Sant Carles i l’Adequació d’una vivenda social al barri de La Vila. Aquest programa comptarà amb un pressupost de 350.000 euros i serà executat per gestió directa i també indirecta, per tal de recolzar les distintes empreses constructores de la ciutat.

Finalment, es posa en marxa el programa “Nous talents”, que compren 2 accions gestionades amb el clúster tecnològic INNOVALL i la Universitat d’Alacant. La primera serà el concurs “Activa Ontinyent: Idees innovadores” dotat amb 30.000 euros per afavorir l’aplicació a la ciutat d’idees innovadores amb un alt contingut tecnològic; i la segona anirà adreçada a afavorir la inserció de nous talents, amb 30.000 euros per a 10 Beques d’inserció laboral a l’Ajuntament i altres 30.000 per a 10 subvencions que afavorisquen la contractació per part d’empreses i associacions ubicades a Ontinyent.

Aquest Pla dóna continuïtat al posat en marxa per al període 2013-2014, que va contemplar dues grans línies, el Programa de Reactivació Econòmica “Emprenem amb tu” i el Pla de Xoc per l’Ocupació. “Emprenem amb tu” va bonificar 341 llicències d’obra al 95%; va permetre a 20 comerços estalviar 10.000 euros en taxes d’obertura; va crear un Banc de Naus i Locals Comercials que va afavorir el lloguer de 8 d’estos espais, per als que a més es van aprovar 3.000 euros en ajudes; va aprovar 117.000 euros en crèdits per finançar projectes innovadors; es va crear l’espai Coworking “Soterrani d’Idees” i es van desenvolupar nombroses activitats des del CES (Fires de tendes al carrer i Tapes i Rock, Dissabtes Divertits, Ontinyent al carrer, campanya de Nadal, Festival de Circ i Teatre, Foro i+T 2013, implementació de l’Smart City,…).

Quant al Pla de Xoc per l’Ocupació, va suposar una inversió de 500.000 euros en realitzar millores urbanes, adequar espais de propietat municipal, així com diverses obres de caire mediambiental i a l’enllumenat públic. Al marc d’aquest pla es va contractar un total de 40 persones, de les quals 38 eren homes i cap d’ells menor de 25 anys, unes xifres que, tenint en compte també les dades generals de desocupació (amb un 57% d’atur femení) “fa que resulte oportú tenir especialment presents a estos sectors, que no es van beneficiar de l’anterior convocatòria i ara si podran fer-ho”, destaquen des del Govern d’Ontinyent.