Estem demostrant que les retallades s’eviten gestionant amb eficàcia.

Josep Francès ressalta que les partides de despesa corrent i de personal es rebaixen en quasi dos milions d’euros en tres anys

L’Ajuntament d’Ontinyent ha aconseguit reduir un 33% el seu deute des de 2011 malgrat augmentar la partida social i no sense pujar els impostos. Aquesta reducció del deute bancari, de 20,5 a 13, 8 milions d’euros, s’ha posat de manifest hui al plenari municipal, en el qual s’ha aprovat els pressupostos municipals per a 2014 amb els vots a favor de PSOE, Compromís i EU, i els vots en contra del PP. Aquesta eficient gestió queda palesa en el fet que és el primer pressupost des de 2002 que s’aprova dins dels terminis legals.
L’Alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, ha destacat que estos comptes municipals “continuen demostrant que es poden evitar les retallades y reduir el deute si es gestiona amb eficàcia”, donant continuïtat a les quatre línies bàsiques de l’acció del Govern: aconseguir una gestió eficient; prestar especial atenció a les polítiques socials; generar treball apostant per l’activitat econòmica, i afavorir la participació ciutadana.
Amb els pressupostos per a 2014, les partides de despesa corrent i de personal s’han rebaixat en quasi dos milions d’euros en tres anys, mentre cada any es destinen més diners a despesa social, “seguint el camí que vam encetar des del primer moment”, incidia l’alcalde.
El regidor d’Hisenda, Josep Francés, destacava el fet que que cada exercici el Govern d’Ontinyent està aprovant més prompte els pressupostos, “i enguany, per primera volta des de fa més d’una dècada, el pressupost per a l’any vinent s’aprovarà en l’any vell”. Francés destacava que els pressupostos, sobretot, “son responsables, perquè afrontem les necessitats d’aquells que estan passant-ho mal, i també realistes, perquè en seguir reduint el deute estem pensant en els ciutadans del futur, pensant en el llarg termini, perquè aquesta és la manera de que l’Ajuntament tinga una economia sostenible amb la qual millorar la ciutat”.

Des del Govern d’Ontinyent han dona exemples de la gestió eficient que ha permès reduir la despesa corrent i de personal malgrat la pujada de l’IVA, de l’IPC i els costos de l’energia elèctrica, com ara el pla de reubicació de lloguers (que ha permés gastar de 220.000 euros en 2010 a 48.000 euros en 2014); la despesa en assegurances (de 178.000 euros a 94.000 euros); la correspondència postal (de 130.000 euros en 2011 a 40.000 ara); o en telèfon (dels 130.000 euros de 2010 als 65.000 de 2014); “i sobretot hem aconseguit reduir en 6’7 milions l’herència enverinada en forma de deute que ens vam trobar”, apunten.
Als pressupostos de 2014 “es torna a centrar l’acció de govern en les persones”, i així les ajudes de 1ª necessitat passen dels 150.000 € que es destinaven al 2011 als 250.000 € d’este any, quasi duplicant-se. En 2014 es destinaran més de 400.000 € a beques, ajudes, o renda de suport bàsic, superant els 600.000 € en ajudes si s’inclou la partida de 236.000 € de renda mínima garantida prevista al pressupost del proper any. Així mateix es mantenen o fins i tot s’incrementen partides destinades a la gent com són les partides d’educació, cultura, joventut i esports front a les retallades del govern de la Generalitat que, fins i tot, són assumides per l’ajuntament com ocurreix amb les subvencions del Gabinet Psicopedagògic, l’Escola d’Adults, el Centre Ocupacional o el Centre de Dia.
Des del Govern d’Ontinyent afegeixen que “un any més, la prioritat torna a ser la generació de treball, l’aposta per l’activitat econòmica”, i per això es preveu donar continuïtat al Pla d’Eficiència Urbana al qual es destinaran més d’un milió d’euros i a les obres iniciades gràcies al Superàvit: “Des del primer moment ho tinguérem clar: es fiquen com es fiquen i facen el que facen, el superàvit ha de ser per a les persones i no per als bancs”. Amb aquest objectiu, el pressupost preveu 300.000 € per finalitzar les obres ja iniciades.
Per altra banda, s’ha vollgut donar continuïtat al Pla de Reactivació Econòmica i foment de l’Ocupació, i així es renovarem el conveni amb Caixa Ontinyent i Innovall “perquè cap bona idea es quede sense finançament” (75.000 €); es mantindran les ajudes al lloguer de naus industrials i locals comercials així com el banc de nau i locals; s’apostarà per un nou Pla d’Ocupació 2014 que comptarà amb 350.000 € i es donarà continuïtat a les ajudes per a la rehabilitació de vivendes amb 120.000 €; i així mateix s’aposta pel Consell Econòmic i Social a través d’una partida de 110.000 €: “En total més de 2.’5 milions d’euros per promoure l’activitat econòmica i la generació de treball tot i no ser competència pròpia”.
Els pressupostos de 2014 també fan un pas endavant en altre dels eixos del treball del Govern d’Ontinyent, com és l’impuls a la participació ciutadana, amb un procés de priorització de projectes que materialitzarà el treball d’informació i formació a la ciutadania sobre estos pressupostos (amb assemblees ciutadanes als barris i una jornada formativa amb tècnics i polítics); donant pas a una “fase de decisió” que, com es va avançar, permetrà als propis ciutadans decidir quines seran les inversions del “Pla d’Ocupació 2014” dotat amb 350.000 €.