Proposta de Compromís: “Principis bàsics que regulen la publicitat institucional a l’Ajuntament d’Ontinyent”.

El dia 28 de febrer de 2013 el grup municipal de Compromís a l’Ajuntament d’Ontinyent, exposava a la ciutadania el document “Proposta per a la regulació de la publicitat institucional a l’Ajuntament d’Ontinyent”.

En aquest document s’explicava per una banda que, actualment no hi ha cap normativa (ni mai ha hagut) que regule com s’ha de distribuir la quantitat econòmica que es destina cada any per a la difusió d’informació institucional a l’Ajuntament d’Ontinyent, per altra, assenyalàvem que s’estava treballant en uns “Principis bàsics que regulen la publicitat institucional a l’Ajuntament d’Ontinyent”, per tal de fer un canvi que millore la transparència en l’adjudicació dels imports econòmics.
Fins la proposta de Compromís, cap altra formació política local, havia exposat de forma pública i transparent, quin era la propòsit que contemplava per a la distribució d’aquesta partida de publicitat pressupostada en 2013 en 120.000 euros. De fet, la forma de distribució actual no presenta uns criteris clars que puguen considerar-se objectius i és per això, que contradiuen directament els principis de transparència informativa. A més a més, en el pacte de Govern i ha un punt referent a aquesta qüestió , i en el programa del PSOE i EU, s’insta a crear uns criteris de transparència institucional informativa que eliminen les formes autoritàries i manipuladores del govern anterior del PP. Fins ara, aquest pas encara no s’ha donat i Compromís considera urgent plantejar, discutir i formalitzar els criteris que a partir d’ara regulen la publicitat institucional i com s’han de distribuir els diners que s’adjudiquen en aquesta partida. Ja que en cas contrari, les formacions polítiques que no aposten per la transparència informativa i per crear uns criteris, estan caient en les mateixes formes que criticaven, i en això Compromís, no està disposat a participar-hi.
La publicitat oficial no deu promoure –explícita o implícitament- els interessos de cap partit polític ni del govern, ni estar al seu servei per destacar els èxits en la seua gestió. La seua funció primordial és informar sobre els actes de Govern i comunicar qüestions d’interès públic.

Finalment, cal assenyalar que en una societat democràtica la ciutadania deu i té dret a conèixer les activitats oficials, les polítiques del govern i els serveis que dóna l’Ajuntament.

En aquest sentit la publicitat als mitjans de comunicació també és un mecanisme que serveix per donar visibilitat i transparència a les accions del govern i les institucions, però és necessari que estiguen regulats per uns criteris d’adjudicació i uns principis.

Esperem, que la resta de formacions polítiques enriquisquen el debat amb les seues propostes per tal de trobar els criteris i principis que regulen la gestió i la publicitat en el marc institucional. Compromís per Ontinyent proposa els següents punts fonamentals i el següents principis:

Punts fonamentals per articular el reglament de contractació de comunicació i publicitat:

1.- Necessitat de regulació legal.
2.- Objectiu de la publicitat institucional.
3.-Distribució no discrecional.
4.- Descentralització.
5.- Transparència.
6.- Control

A la tramitació d’aquest reglament, esperem la participació activa dels diferents grups municipals, així com dels diferents consells de participació, vinculats a la matèria.

PRINCIPIS QUE DEURIEN REGULAR LA PUBLICITAT INSTITUCIONAL

1.- Deu establir-se un mecanisme per a la contractació i distribució de la publicitat oficial que tinga per objecte reduir la discrecionalitat, evitar sospites de favoritismes polítics i impedir actes de corrupció.

2.- L’assignació de la publicitat oficial en els diferents mitjans de comunicació deu respondre a criteris clars i transparents. Cap criteri deu estar lligat a l’opinió o línia editorial del mitjà de comunicació.

3.- Deu fer-se una planificació pressupostària per a les campanyes publicitàries que es preveuen a l’any, o en altre cas, cada mig any.

4.- Totes les despeses fetes en publicitat deuen regir-se per uns criteris de transparència, justificats i que permeten el control públic. Deuen reflectir-se en al pàgina web de l’ajuntament.

5.- La publicitat oficial deu ser clara, objectiva, fàcil d’entendre, necessària, útil i rellevant per al públic. Deu ser entesa com un canal de comunicació entre l’Ajuntament i la població, i no deu promoure els interessos de cap partit polític ni del govern, ni tampoc ha d’estar al servei de destacar els èxits en la gestió. Lògicament, la publicitat oficial també pot estar dirigida a audiències en l’exterior, per a promoure els interessos de la població local.

6.- Crear uns criteris clars d’assignació de la publicitat municipal, els quals deurien incloure i avaluar diferents factors, tal com: el perfil del mitjà i el públic al qual va destinada la campanya (perfil socioeconòmic, edat, gènere, cobertura geogràfica, etc.); els preus (que no poden ser superiors als que paguen els anunciants privats); la circulació o tirada per als mitjans gràfics o audiència en el cas de la televisió i la ràdio i internar (usant dades de circulació independents); i finalment, altres consideracions rellevants, que deuen ser clarament exposades.

7.- Crear uns procediments per a la distribució de la publicitat, els quals hauran de ser processos competitius, oberts, transparents, públics i flexibles. Els mitjans que vulguen rebre publicitat hauran d’estar inscrits en un registre públic i estar al corrent de les seues obligacions fiscals, tant amb l’ajuntament, com l’estat i els treballadors.

8.- La responsabilitat en la direcció i l’assignació de la publicitat institucional deu estar descentralitzada per què aquesta no estiga únicament en mans de funcionaris nomenats políticament, com secretaris d’alcaldia, o caps de premsa, sinó que també recaiga sobre organismes o funcionaris tècnics.

9.- Deu afavorir-se el pluralisme informatiu.

10.- Atorgar un tractament preferencial als mitjans que usen el valencià, ja que per llei és responsabilitat institucional, vetllar i promoure l’ús del valencià.

11.- En períodes de campanyes electoral els avisos governamentals i la publicitat, no podrà confondre’s o ser usada amb la finalitat de fer propaganda partidària. En cas que es posen en marxa totes les mesures dels punts anteriors, arribat el moment d’un comissió electoral, no podrà usar-se la publicitat amb una finalitat propagandística. A més la llei 29/2005 de Publicitat i comunicació, ho prohibeix.

12.- Transparència i control. Tota la ciutadania té dret a conèixer les despeses efectuades en publicitat oficial que es financen en fons públics. Aquesta informació deu incloure:
o Els pressupostos aprovats per a publicitat.
o Informes detallats i periòdics de les despeses realitzades en publicitat.
o Informació puntual sobre els processos de contractació de la publicitat.
o Informació sobre tots els contractes de publicitat
o Tot ha d’estar publicat en internet i a l’abast de la població, i s’han d’incloure els criteris d’adjudicació.

Control: es imprescindible la creació d’una comissió de control intern formada per tècnics municipals d’intervenció.