COMPROMIS destaca la importància d’unificar l’acció “per defensar un model més sostenible i barat que el que se’ns vol imposar”.

L’Ajuntament anuncia noves mesures judicials, polítiques i socials contra l’adhesió forçosa al Consorci i recolzarà les accions que va a encetar la Plataforma del Fem

Ajuntament, partits polítics i entitats socials d’Ontinyent han mostrat hui la seua unitat en defensa del Pla de Minimització de Residus de La Vall d’Albaida i contra l’adhesió forçosa al Consorci de Residus. Ho han fet en una compareixença davant els mitjans de comunicació on L’Alcalde de la ciutat, Jorge Rodríguez, el Regidor de Medi Ambient, Fran Quesada, els portaveus dels quatre grups polítics representats a l’Ajuntament (Rebeca Torró, Josep Francés, Manuel Ruiz i Filiberto Tortosa) i dos representants de la Plataforma del Fem feien un repàs per algunes de les accions que s’han dut a terme fins ara i de les que està previst realitzar des de les vessants judicial, política i social.

S’ incidia en què “és important que en un tema que ens afecta a tots estigam més units que mai dient no al Consorci, perquè suposa un model de tractament dels residus que no compartim i un encariment respecte del Pla de Minimització, ja que se’ns vol fer pagar el doble pel mateix servei”, assenyalava. Per això, s’explicava  que l’Ajuntament d’Ontinyent ha estat treballant en tres fronts: el judicial, el polític i el social. Des de la vessant judicial, s’han presentat mocions al plenari que han estat aprovades per unanimitat; s’ha exigit a l’actual President de la Mancomunitat i a l’anterior que defensen el Pla de Minimització davant la Conselleria, i es va acordar al plenari del 13 de desembre presentar un recurs contra la taxa del fem i el padró fiscal del Consorci, “i anem a seguir fent tot allò que pugam fer a nivell judicial”, avançava.

Un segon front ha estat el polític, “aquest és un problema estrictament polític, que es pot resoldre només canviant una ordre que diu que el Pla Zonal s’ha de gestionar d’una determinada manera”. Per aquest motiu, el passat 27 de desembre representants municipals van traslladar en una reunió a la Conselleria de Medi Ambient la necessitat de respecta el Pla de Minimització, una demanda avalada pel pacte subscrit en 2005 pels aleshores màxims dirigents de PP, PSOE i BLOC, Francisco Camps, Joan Ignasi Pla i Enric Morera “al qual es deia que en cas de colisió amb el Pla Zonal, s’hauria de respectar el que ja estaven fent les mancomunitats, blindant d’aquesta manera el Pla de Minimització, i deixant que La Vall gestionara els seus residus amb el contracte que té amb Recisa fins a l’any 2022”, assenyalava.

Finalment, des de l’Ajuntament d’Ontinyent s’ha actuat en el “front social”, mantenint-se nombroses reunions i contactes amb la ciutadania per explicar la situació, com la que tenia lloc ahir dimecres amb la Plataforma del Fem a la qual es van acordar redoblar els esforços per donar el màxim suport a les accions que esta entitat organitze.

El Regidor de Medi Ambient, Fran Quesada, recordava per la seua banda que el consistori també va presentar les 542 al·legacions ciutadanes contra la nova taxa del fem, a més de proporcionar a la plataforma un vehicle per tal de captar l’atenció de la ciutadania sobre aquesta problemàtica, un vehicle que, avançava, tornarà a eixir. A més a més es plantejarà un recurs contenciós administratiu contra la modificació de la taxa i sobre el padró.

Des de la Plataforma del Fem, María Soler destacava que a les accions que es prenguen cal implicar a tota la comarca “per tal que a València vegen que a La Vall d’Albaida volem gestionar el nostre fem”. Des de la Plataforma s’explicava també que dissabte 2 de febrer, de 12 a 14:00 hores, a la Plaça de la Concepció, es farà una “muntanya de bosses de fem” simbòlica “per tal de fer-nos escoltar i reivindicar la nostra disconformitat amb l’adhesió dels municipis de La Vall d’Albaida al Consorci de Residus, i l’oposició a la nova taxa”. Els representants municipals convidaven a la ciutadania a participar d’aquest acte “i de tots aquells que s’emprenguen per tal de mostrar el posicionament de la societat ontinyentina”, concloïen.